Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 wrz 2010, 22:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
Czy przy przewozie ładunku wystającego z tyłu pojazdu 1,5 metra oprócz odpowiedniej tablicy biało czerwonej trzeba spełnić jakieś dodatkowe przepisy, uzyskać pozwolenia ?
Pozdrawiam

--
P4tryk Jakóbiak

Post Wysłano: 12 wrz 2010, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: nissan

Tablica powinna byc oswietlona w warunkach niedostatecznej widoczności tj. ciemno :D swiatło barwy czerwonej.
do 1.5 metra nie trzeba zezwolen, powyzej juz tak.
Widziałem kiedyś na etransporcie bodajze wypowiedź ze Niemieckie służby negują przewóz wystających towarów i zamontowanym kogutem gdy wlasnie jedziesz z towarem wystającym do 1.5 metra (bez zezwolenia)

Post Wysłano: 13 wrz 2010, 6:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Panowie nim zaczniecie się wypowiadać proszę o przeczytanie Prawa o Ruchu Drogowym, a nie mylenie innych:

"Art. 61. ...
6. Ładunek wystający poza płaszczyzny obrysu pojazdu może być na nim umieszczony tylko przy zachowaniu następujących warunków:
...
2) ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów; w przypadku przyczepy kłonicowej odległość tę liczy się od osi przyczepy;
...
9. Ustala się następujące oznakowanie ładunku:
...
3) ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1.000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej;".

żółty kogut stosuje się tylko do oznaczania pojazdów wykonujących roboty drogowe, konserwacyjne lub porządkowe oraz oznaczać może pojazd holowany. każde światlo ma swoje znaczenie i nie powinno być stosowane tylko i wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem.

Post Wysłano: 17 wrz 2010, 21:54

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: nissan

Cytuj:
żółty kogut stosuje się tylko do oznaczania pojazdów wykonujących roboty drogowe, konserwacyjne lub porządkowe oraz oznaczać może pojazd holowany. każde światlo ma swoje znaczenie i nie powinno być stosowane tylko i wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem.
Widziałem wczoraj auto z kogutami, nie wykonywal robót drogowych, konserwacyjnych, nie byl on holowany a na kabinie pisalo TRANSANNABERG.

Post Wysłano: 19 wrz 2010, 13:03

Użytkownik

Użytkownik

Przewozy ponadnormatywne...

Post Wysłano: 19 wrz 2010, 13:12

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Widziałem wczoraj auto z kogutami, nie wykonywal robót drogowych, konserwacyjnych, nie byl on holowany a na kabinie pisalo TRANSANNABERG.
Może mnie widziałeś :)My nawet na pusto nie wyłączamy kogutów.Po pierwsze zestaw ma powyżej 22m (na pusto),wtedy Niemcy wymagają koguta.Po drugie naczepa ma szerokość 2,75m i w końcu po trzecie,bardzo zachodzi przy skrętach.Dla bezpieczeństwa nie wyłączam.

Post Wysłano: 19 wrz 2010, 20:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ja przytaczam przepisy ruchu drogowego, napierw trzeba je znać, a dopiero potem można inaczej interpretować.
a Niemcy to osobna bajka.

Post Wysłano: 03 paź 2010, 0:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Witam.
Cytuj:
ja przytaczam przepisy ruchu drogowego, napierw trzeba je znać,
Nie neguję Twojej znajomości przepisów, bo czytając forum zauważyłem, że wiesz, co piszesz, ale teraz pominąłeś jedno.
Cytuj:
Art. 54. 1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
2. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:
1) na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym, podczas oczyszczania drogi ze śniegu, dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni;
2) jazdę po chodniku dopuszcza się tylko przy zachowaniu bezpieczeństwa pieszych.
2a. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może korzystać z autostrady lub drogi ekspresowej nawet wtedy, gdy pojazd ten nie jest pojazdem samochodowym lub jego konstrukcja uniemożliwia rozwinięcie prędkości co najmniej 40 km/h.
3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.
A "podciągnięcie" pojazdu pod tą część ograniczone jest tylko ludzką wyobraźnią, więc tak na chłopski rozum każdy może jeździć z żółtym błyskiem i tłumaczyć się w ten właśnie sposób.

Post Wysłano: 25 lis 2010, 18:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Hehe, jak zwykle gdy ktoś zagnie alfe i omege Cyryla, to ten znika, jakby się pod ziemię zapadł. :lol:

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]