Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 paź 2010, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Ostatnio jadąc osobówką zatrzymałem się przy polujących krokodylkach żeby zadać im pytanie :

Co muszę mieć jak jeżdżę od czasu do czasu (1-2 razy na miesiąc) cieżarówką ojca w zastepstwie za zatrudnionego kierowcę albo jako 2 kierowca (podwójna obsada) trasy tylko po kraju do 700km często krótsze, auto solówka do 12t DMC, transport na potrzeby własne.

Ja mam zrobione prawko C+E, psychotechnikę i kurs na przewóz rzeczy.

Miły pan Inspektor odpowiedział mi że żeby wszystko było OK to muszę być zatrudniony u ojca koniecznie na umowe o pracę - może być nawet 1/4 etatu no i muszę dokumentować czas pracy czyli jak jeździłem to tarczki, jak nie to żółta tarczka urlopowa.

Czy ktoś z was ma inny pomysł jak można to inaczej rozwiązać bo troche to dziwne dla mnie mam wszystkie papiery nie jeżdżę w firmie transportowej i dalej nie moge legalnie jechać jak trzeba?

A drugie pytanie którego nie zdążyłem zadać Krokodylkowi (bo ściągnął właśnie jakiegoś amerykańca) to jak wygląda analogiczna sytuacja ale jadę sobie przywieźć meble ze starego mieszkania do nowego, przywożę sobie deski na budowę domu itp.?

Jeśli ktoś wie o jakimś rozwiązaniu to niech się nie krępuje i pisze

Dziwne u nas są przepisy człowiek porobi uprawnień, różnych pierdół nikomu nie potrzebnych za gruba kasę a i tak nie może jechać na legalu.

Aha dodam że wcześniej próbowałem dodzonić sie do ITD ale tam odsyłali mnie przez pół dnia do innych oddziałów i w sumie nic nie powiedzieli konkretnego dlatego stanąłem przy pracującym patrolu. Ale Krokodyl okazał się dość miły i pomocny tyle że nie miał czasu mi odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Post Wysłano: 06 paź 2010, 20:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Cytuj:
Miły pan Inspektor odpowiedział mi że żeby wszystko było OK to muszę być zatrudniony u ojca koniecznie na umowe o pracę
Może być też umowa zlecenie, przede wszystkim mniej formalności dla biura. A jeśli umowa o pracę to najmniejszy wymiar to chyba 1/8 etatu, więc nie będą to zbyt duże koszty dla Twojego ojca. Albo trzecia opcja jeśli miałbyś udział w firmie choćby 1% to oczywiście nie musisz się zatrudniać, ale trochę formalności z tym związanych będzie w urzędach itp.

Czas pracy oczywiście w każdym wypadku musisz przestrzegać i dokumentować cały okres.

W przypadku przewozu zakupów z Tesco, cegieł do własnego domu itd. to oczywiście nie musisz mieć umowy, ale czas pracy bez zmian no i oczywiście łączy się to z zawodową jazdą, czyli nie można 9h pracować a potem 9h wozić sobie rzeczy na budowę :D

Post Wysłano: 06 paź 2010, 22:14

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Może być też umowa zlecenie
własnie Inspektor mówił że nie może musi być o pracę

1/8 etatu to by w takim razie było najlepsze wyjśie dla mnie
Cytuj:
Czas pracy oczywiście w każdym wypadku musisz przestrzegać i dokumentować cały okres.
tak własnie niestety podejrzewałem nie wiedzałem dokładnie jak jest z tymi żółtymi tarczkami
Cytuj:
W przypadku przewozu zakupów z Tesco, cegieł do własnego domu itd. to oczywiście nie musisz mieć umowy, ale czas pracy bez zmian
to jedynie dobra wiadomość tyle że kto komu ma wypisać żółtą tarczkę ja sam sobie mam pisać kiedy miałem wolne, przecież mogę sobie tam powpisywac co chciałem (np. przez 28 dni wolne)
Cytuj:
i oczywiście łączy się to z zawodową jazdą, czyli nie można 9h pracować a potem 9h wozić sobie rzeczy na budowę :D
zawodowo nie jeżdżę, własnie zdarza mi się hobbystycznie raz na jakiś czas.

W kazdym razie dzięki kolego już mi większość niewiadomych rozjaśniłeś

Post Wysłano: 06 paź 2010, 22:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Cytuj:
to jedynie dobra wiadomość tyle że kto komu ma wypisać żółtą tarczkę ja sam sobie mam pisać kiedy miałem wolne, przecież mogę sobie tam powpisywac co chciałem (np. przez 28 dni wolne)
Jeśli przykładowo masz ciężarówkę i raz na rok jedziesz przywieść sobie cegły, to musisz mieć tarczkę tylko w czasie jazdy jakbyś miał dużego pecha i ITD chciałoby Cię skontrolować. A potem nie musisz już urlopówki ani nic innego wystawiać, bo jeśli jesteś osobą prywatną to przecież ITD z kontrolą do Ciebie nie wpadnie, praktycznie tacho po jeździe też możesz wyrzucić :)
A jeśli w międzyczasie pracujesz też zawodowo to Ty deklarujesz szefowi że nie prowadziłeś innej ciężarówki i że przykładowo ostatnie 7 dni miałeś wolne itp.

Post Wysłano: 06 paź 2010, 22:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
to musisz mieć tarczkę tylko w czasie jazdy
A co z przepisem mówiącym o 28 tarczkach wstecz?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 06 paź 2010, 23:04

Cytuj:
Cytuj:
to musisz mieć tarczkę tylko w czasie jazdy
A co z przepisem mówiącym o 28 tarczkach wstecz?
Nie masz mieć przy sobie 28 tarczek wstecz, tylko udokumentowany bieżący dzień, oraz 28 dni wstecz więc jeśli jeździłeś jeden dzień, to na pozostałe dni masz mieć zaświadczenie i wszystko jest ok.

Post Wysłano: 07 paź 2010, 11:00

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jeśli przykładowo masz ciężarówkę i raz na rok jedziesz przywieść sobie cegły, to musisz mieć tarczkę tylko w czasie jazdy jakbyś miał dużego pecha i ITD chciałoby Cię skontrolować
też do tej pory tak robiłem jedyna tarczkę jaką miałem to ta w tacho podczas jazdy
i właśnie nie jestem tego pewien czy starcza sama ta tarczka czy jednak żółtą muszę na te 28 dni sobie wypisać ale to troche bez sensu jest bo na upartego jak już by się przyczepili to mogę wozić w kabinie zawsze jakąś wolną żółtą tarczkę i w razie kontroli na bieżąco ją wypisać tyle że to taka "sztuka dla sztuki":D

Post Wysłano: 07 paź 2010, 22:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Temat o cegłach: Możesz jechać kompeltnie bez żadnej tarczki jeśli DMC nie prekracza 7,5 tony - 561/2006

W przypadku firmy zajmującej się transortem na potrzeby własne kierowca MUSI być zatrudniony na podstawie umowy o pracę
Cytuj:
też do tej pory tak robiłem jedyna tarczkę jaką miałem to ta w tacho podczas jazdy
i właśnie nie jestem tego pewien czy starcza sama ta tarczka czy jednak żółtą muszę na te 28 dni sobie wypisać ale to troche bez sensu jest bo na upartego jak już by się przyczepili to mogę wozić w kabinie zawsze jakąś wolną żółtą tarczkę i w razie kontroli na bieżąco ją wypisać tyle że to taka "sztuka dla sztuki":D
Musisz mieć udokumentowane 28 dni pracy. Ja wiem że wszystko wydaje się dość groteskowe ale smiesznie przstaje być kiedy staje się wypadek. Wtedy jeśl będziesz miał coś nie teges w papierach możesz pożegnać się z ubezpieczeniem, itp

Post Wysłano: 08 paź 2010, 15:46

Użytkownik

Użytkownik

No to już teraz mniej więcej wiem jak powinienem jeździć

Trochę to upierdliwe ale jak napisał kolega Matee w razie kontroli/wypadku może byc nieciekawie.

Dzięki wszystkim za informacje

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]