GG: 0
Samochód: TATRA TERRNo1
Taki mały myk: tatra faktycznie ma naped 5x6, a nie 6x6
nie no - ręce opadają - 5x6 ???? Przepraszam ale co to znaczy???? Brak blokady przedniego mostu w Tatrze 815 nie znaczy że jest ona 6x5 !!! Tatra była i jest 4x4 6x6 8x8 10x10 12x12! Tak było, jest i mam nadzieję BĘDZIE! Pozdro!
nie jestem w stanie wytłumaczyc tego z tehcnicznego punktu widzenia, ale zapinajac wszystkie blokady i napedy obraca sie tylko 5 kół tzn na osi przedniej tylko jedno!!
nie jestem w stanie wytłumaczyc tego z tehcnicznego punktu widzenia, ale zapinajac wszystkie blokady i napedy obraca sie tylko 5 kół tzn na osi przedniej tylko jedno!!
Wyjaśnienie jest proste - trzeba tylko czytać uważnie:
Cytuj:
Brak blokady przedniego mostu w Tatrze 815 nie znaczy że jest ona 6x5 !!!
Wiesz co to jestMechanizm różnicowy ? Jeżeli nie to radzę się zapoznać z tym pojęciem, a dopiero później przekonywać innych, że napędzane jest tylko jedno koło na osi.
Samochód: TATRA TERRNo1
"nie jestem w stanie wytłumaczyc tego z tehcnicznego punktu widzenia, ale zapinajac wszystkie blokady i napedy obraca sie tylko 5 kół tzn na osi przedniej tylko jedno!!
nie jestem w stanie wytłumaczyc tego z tehcnicznego punktu widzenia, ale zapinajac wszystkie blokady i napedy obraca sie tylko 5 kół tzn na osi przedniej tylko jedno!!"Tzn. że napędzane jest które koło? Tylko prawe, czy tylko lewe?
Bo taki masz kolego tok rozumowania. Tatra nie stosowała blokady przedniego mostu w 815 bo groziło to bardzo szybką awarią dyferencjału. Przy takiej blokadzie nie wolno !!! jechać na skręconych kołach. A ilu kierowców o tym wie? W Tatrze Jamal występuje już blokada przedniego mostu ale tam występują też zwolnice w piastach kół, kabina jest klasyczna (odciąża to przedni most), więc i możliwość rozerwania mechanizmu blokady lub planetarnego mechanizmu różnicowego jest znacznie mniejsza. Pozdrawiam!
Samochód: TATRA
tak naprawde na drodze w tatrze 6x6 ciągnie zawsze jedno kolo ostatniej osi potem w terenie sie blokuje blokady niedzy osiowe i mostowe zalacza naped przedni
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Tym którzy się interesują pojazdami budowlanymi na pewno znana jest amerykańska firma TEREX - właśnie do niej należy obecnie TATRA. Terex chciał mieć dostęp do technologii budowy ramy rurowej z której Tatra słynęła dlatego zdecydował się na jej kupno. Czesi ubili interes, kolejny zresztą udany po np. Skodzie i robią dalej swoje pod szyldem Tatry za pieniądze amerykanów.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 10 gości