Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 paź 2010, 21:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam , jestem nowy więc witam wszystkich tu zgromadzonych . Może temat już był więc bym prosił o podanie linku a jeśli nie to : dla mojego ojca ( tak wyczytaliśmy z dziennika ustaw ) skończyło się prawo jazdy ( 10 września tego roku ) i trzeba wymienić , no dobra wszystko ładnie pięknie ale kto powinien poinformować kierowcę który , nie ma możliwości się o tym dowiedzieć przez media i inne , czy wydział komunikacji , czy szefo czy Komorowski osobiście czy w interesie kierowcy leży to żeby wszystkiego dopilnować i się dowiadywać wszystkiego ? Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam .

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Nieznajomość prawa szkodzi.
Wg. mnie to wystarczający komentarz.

Użytkownik

Użytkownik

no dobra zgadza sie , ale chyba jest gdzies napisane kto powinien się tym zainteresować i powiadomić samego kierowcę?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Wg zapisów ustawy - pracodawca powinien kierować na szkolenie okresowe (nie mylić z pokrywaniem kosztów), aczkolwiek uważam że jak ktoś wykonuje zawód kierowcy to powinien śledzić zmiany przepisów.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Wg zapisów ustawy - pracodawca powinien kierować na szkolenie okresowe (nie mylić z pokrywaniem kosztów), aczkolwiek uważam że jak ktoś wykonuje zawód kierowcy to powinien śledzić zmiany przepisów.
w pełni się z tym zgadzam że kierowca powinnien śledzić ale są takie jednostki że są odcięci od mediów i nie mają jak się dowiedzieć i co wtedy , kto ma powiadomić pracodawca , wydział komunikacji , czy kto inny ( dodam że to nie wymysł mojego ojca tylko jego kolegi który mówi że ma wysrane na to i on czeka aż go łaskawie ktoś powiadomi o tym :shock: ) a więc wychodzi na to że, akurat w przypadku wymiany prawa jazdy to kierowca musi się orientować w terminach i przepisach ? i nigdzie w ustawach nie ma napisane że kto inny ma kierowcę o tym powiadomić

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Cytuj:
ma wysrane na to i on czeka aż go łaskawie ktoś powiadomi o tym :shock: )
Zesra się jak dostanie mandat, zaholują mu auto, straci przez to sporo pieniędzy czy też robotę itd a wszystko w tym samym czasie. Bo jego zasranym obowiązkiem jest dbać o termin ważności dokumentu a co dotyczy w szczególności kierowców zawodowych o wszelkie zmiany prawa dotyczące wszystkiego co z wykonywanym zawodem jest związane. Jak kupujesz mleko, ser, czy krem do rąk to czekasz aż ktoś Cię powiadomi o terminie jego przydatności czy sam to sprawdzasz???

Użytkownik

Użytkownik

no właśnie w tym sęk że on myśli że jest panem i jego trzeba powiadamiać, ojciec mu to samo mówił , no ale głównie mi chodziło o to czy jest gdzieś napisane że, ma poinformować ktoś , jeśli nie to czekamy na następną kontrole policyjną i wszystko :) dzięki bardzo za info pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...dodam że to nie wymysł mojego ojca tylko jego kolegi który mówi że ma wysrane na to i on czeka aż go łaskawie ktoś powiadomi o tym...
zabawne,
jeżeli powstanie nowy znak drogowy, to wydział komunikacji powinien zawiadomić wszystkich kierowców listem poleconym?, a jeżeli znak ten dotyczył będzie pojazdów ciężarowych to tylko posiadaczy prawa jazdy kat. C?

a co ten człowiek zrobi jak pojedzie do Anglii? będzie jeździł po prawej stronie, bo Królowa Angielska nie raczyła go zawiadomić listownie, że na wsypach jest lewostronny ruch?

"nieznajomość prawa nie jest okolicznością łagodzącą".

jeżeli będzie wypadek z udziałem takiego kierowcy to niezależnie od winy zostanie uznany za winnego jako prowadzący bez uprawnień. ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania i nie będzie ważne OCP (ubezpieczenie ładunku).
jeżeli będzie wypadek z rannymi to pozamiatane.

mandat to najbardziej optymistyczna opcja.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]