Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 cze 2010, 11:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam wszystkich!

Mam pytanie. Może i czesto poruszane ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi.
Mam 19 lat i kategorie C i czy moge poruszać sie po drogach publicznych ciągnikiem siodłowym. W celu np pojechania na zlot trakerski lub po przysłowiowe bółki do sklepu.
niejestem zatrudniony w żadnej firmie poprostu mój tatko ma kilka ciężarówek. i ciekawi mnie to czy legalnie mógłbym poruszać sie samym "koniem"

pozdrawiam.

i prosze o odpowiedź.

Post Wysłano: 13 cze 2010, 12:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
lub po przysłowiowe bółki do sklepu.
Po bółki nie możesz, ale po bułki nie ma przeciwskazań :>
Kat. C uprania Cię do jeżdżenia samym "koniem". I jeżeli jedziesz sobie jak wspomniałeś prywatnie do sklepu, czy tez na zlot, nie wykonujesz "przewozu drogowego" to nie ma problemu.
Nie dam sobie ręki uciąć, ale prawdopodobnie nie obowiązuje też Ciebie w takich przypadkach czas pracy/jazdy, ale kartę/tarczkę musisz mieć włożoną.

Post Wysłano: 13 cze 2010, 13:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3349355
Samochód: Renault Magnum 2009

Jeżeli samochód jest zarejestrowany na firmę to nie możesz jechać nim jeżeli nie będziesz zatrudnioonu np na zlecenie jako kierowca.

Post Wysłano: 13 cze 2010, 15:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
Jeżeli samochód jest zarejestrowany na firmę to nie możesz jechać nim jeżeli nie będziesz zatrudnioonu np na zlecenie jako kierowca.
To się tyczy tylko w przypadku dokonywania "przewozu drogowego", a nie gdy używasz ciężarówki "jako osobówkę".
Dobrze na taką trasę mieć papier od właściciela auta, że Ci go bezpłatnie użyczył.

Post Wysłano: 13 cze 2010, 22:25

Użytkownik

Użytkownik

ok dziękuje panowie!

Wiele to wyjaśnia.

Jeśli ktoś ma coś do powiedzenia w temacie to walcie śmiało. Każda informacja jest ważna i innym też może sie przydać.

Jeszcze raz wielkie dzięki!

Post Wysłano: 25 paź 2010, 17:49

Użytkownik

Użytkownik

Witam.
Podłączam się pod temat ponieważ moje pytanie jest podobne.
Sytuacja wygląda tak:
Pracuję w firmie w której jest kilka ciężarówek. Nie jestem zatrudniony jako kierowca.
Czy mogę pożyczyć (za zgodą właściciela) samochód i przewieść sobie lodówkę i jakieś mebelki w związku z przeprowadzką?
Prawko na C posiadam lecz żadnych badań psychologicznych, psychotechnicznych, kwalifikacji ani kursu na przewóz rzeczy.
Czyli w skrócie:
Samochód nie mój, zgoda na pożyczenie jest, mam tylko prawko na C, przewożę swoje meble do swojego domu :)
Dzięki za odpowiedź :)

Post Wysłano: 25 paź 2010, 19:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2775189
Samochód: lantra-pieszczotliwie *ujek

Cytuj:
Witam.
Podłączam się pod temat ponieważ moje pytanie jest podobne.
Sytuacja wygląda tak:
Pracuję w firmie w której jest kilka ciężarówek. Nie jestem zatrudniony jako kierowca.
Czy mogę pożyczyć (za zgodą właściciela) samochód i przewieść sobie lodówkę i jakieś mebelki w związku z przeprowadzką?
Prawko na C posiadam lecz żadnych badań psychologicznych, psychotechnicznych, kwalifikacji ani kursu na przewóz rzeczy.
Czyli w skrócie:
Samochód nie mój, zgoda na pożyczenie jest, mam tylko prawko na C, przewożę swoje meble do swojego domu :)
Dzięki za odpowiedź :)
musisz mieć papier od pracodawcy,że Ci pożyczył cieżarówkę ale na określoną trasę.np.chcesz cos przewieść z gdańska do kalisza to musi to być na papierze napisane.oraz,że robisz to na potrzeby własne,prywatne. Wszystkiego co jest dokładnie potrzebne co tego typu akcji mogę Ci napisać jutro.Bo coś mi tam świta ale nie chce Cie w błąd wprowadzić,

Post Wysłano: 26 paź 2010, 8:42

Cytuj:
Nie dam sobie ręki uciąć, ale prawdopodobnie nie obowiązuje też Ciebie w takich przypadkach czas pracy/jazdy, ale kartę/tarczkę musisz mieć włożoną.
Z tego co pamiętam, to nawet jeśli masz prywatną ciężarówkę i jeździsz sobie nią do pracy, na zakupy etc, to powyżej jakiejś masy (niestety nie pamiętam jakiej) chyba trzeba stosować się do czasu pracy. W przypadku autobusu gdy jest on przystosowany do przewozu powyżej 17 osób łącznie z kierowcą należy stosować się do czasu pracy.

Post Wysłano: 26 paź 2010, 11:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2775189
Samochód: lantra-pieszczotliwie *ujek

Cytuj:
Cytuj:
Z tego co pamiętam, to nawet jeśli masz prywatną ciężarówkę i jeździsz sobie nią do pracy, na zakupy etc, to powyżej jakiejś masy (niestety nie pamiętam jakiej) chyba trzeba stosować się do czasu pracy. W przypadku autobusu gdy jest on przystosowany do przewozu powyżej 17 osób łącznie z kierowcą należy stosować się do czasu pracy.
tak to prawda jakbyś chciał sobie nawet cieżarówką do kościoła podjechac musi sie stosować do czasu pracy.
gacoperz jeżeli chodzi o przewóz tych Twoich mebli to pracodawca musi ci wydać oświadeczenie,że ci ten samochód użycza, musi być napisana trasa jaka będziesz jechać oraz lista rzeczy którą będziesz przewożić.

Post Wysłano: 26 paź 2010, 12:25

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuję za informację i pozdrawiam!!

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]