Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Możesz uczyć się na zasadach E-Learningu, kiedy masz czas, z materiałów, które dostajesz na maila :)

Zorientuj się, niektóre szkoły dają taką możliwość.

Niestety ale żadna szkoła nie daje już możliwości przerabiania materiału na KW przez internet.
Trzeba osobiście po jakieś tam zmianie rozporządzenia.
Wiem bo sam to wałkowałem w Akademii Jazdy w Poznaniu, gdzie kiedyś była taka możliwość.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Teoretycznie się nie da przez internet ale w niektórych OSK wykłady odbywają się na zasadzie elerningu, przychodzisz, logujesz sie na kompie i przesuwasz slajdy, teoretycznie trzeba to robić u nich na sali, ale nikt tego nie sprawdza gdzie i jak klikasz ;-)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 376746
Samochód: Actros 2540

A można do egzaminu od razu przystapić?? Rozwiązuję pełno internetowych egzaminów i praktycznie każdy mam na poziomie 80%+ w tym często cześc specjalistyczna 10/10... nie to żebym się jakoś przechwalał no ale może to troche przegięcie latać 280h :/

Użytkownik

Użytkownik

Pozwolę sobie zamieścić moje pytanie w tym temacie. Otóż chciałbym się dowiedzieć od was czy wpis w prawo jazdy ( ten kod ' 95 ' ), odnośnie ukończenia kwalifikacji wstępnej, różni się czymś od ukończenia KW pełnej, a KW przyśpieszonej? W razie kontroli, na jakiej zasadzie inspektor stwierdza, czy ja mam ukończoną KW pełną czy przyśpieszona?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11516920
Samochód: DAF CF 440 Euro 6 Space Cab

Cytuj:
Pozwolę sobie zamieścić moje pytanie w tym temacie. Otóż chciałbym się dowiedzieć od was czy wpis w prawo jazdy ( ten kod ' 95 ' ), odnośnie ukończenia kwalifikacji wstępnej, różni się czymś od ukończenia KW pełnej, a KW przyśpieszonej? W razie kontroli, na jakiej zasadzie inspektor stwierdza, czy ja mam ukończoną KW pełną czy przyśpieszona?
Szczerze to sam nie wiem, ale to jest Polska i jest wiele niedomówień.
Sąsiad robił na początku września szkolenie okresowe i ma taki sam wpis czyli kod "95" przy C i C+E i niczym, się nie różni od tych z KW.
Ale pomińmy to, bo to stary kierowca i wiadome, że robił okresówkę. Tylko zastanawiam się tak samo jak Ty jakim sposobem sprawdzą, że dany młody kierowca odbył KW pełną czy przyśpieszoną, skoro kod jest taki sam :roll:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
Tylko zastanawiam się tak samo jak Ty jakim sposobem sprawdzą, że dany młody kierowca odbył KW pełną czy przyśpieszoną, skoro kod jest taki sam :roll:
Odpowiedz jest prosta. Aby odbyć KW przyspieszona trzeba miec ukończone 21lat

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Tylko zastanawiam się tak samo jak Ty jakim sposobem sprawdzą, że dany młody kierowca odbył KW pełną czy przyśpieszoną, skoro kod jest taki sam :roll:
Odpowiedz jest prosta. Aby odbyć KW przyspieszona trzeba miec ukończone 21lat
Gdzie jest tak napisane? A jak chcę jeździć autem do 7,5 tony, to jak mam niby jeździć? Chyba muszę mieć ukończony jakiś kurs. A nic innego teraz nie zrobię jak tylko KW, a przecież do jazdy autem do 7,5t nie potrzebna mi jest kwalifikacja wstępna pełna.

Użytkownik

Użytkownik

Przepraszam, że post pod postem.
Cytuj:
Do uzyskania kwalifikacji może przystąpić osoba:

1) która na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

a) przebywa co najmniej 185 dni w roku ze względu na więzi osobiste lub zawodowe, albo

b) studiuje od co najmniej sześciu miesięcy i przedstawi zaświadczenie potwierdzające ten fakt,

lub

2) niebędąca obywatelem państwa członkowskiego Unii Europejskiej, mająca zamiar wykonywać przewozy na rzecz podmiotu mającego

siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
http://strychalski.eu/szkolenia,kwalifi ... owcow.html

Nie widzę tu nic takiego, że wymagane jest 21 lat...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Przepraszam mój błąd źle zinterpretowałem przepisy mianowicie te

a) 18 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:

· C lub C+E – o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną

· C1 lub C1+E - o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną

b) 21 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:

· C lub C+E – o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną,

· D lub D+E - o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną ,

· D1 lub D1+E - o ile przewóz wykonywany jest na regularnych liniach, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną.

Nie zauważyłem ze od 18 można jeździć na C1 mając KW przyspieszona

Użytkownik

Użytkownik

Więc właśnie... Dalej podtrzymuje moje pytanie, w razie kontroli, na jakiej zasadzie inspektor stwierdza, czy ja mam ukończoną KW pełną czy przyśpieszona?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Właśnie nie ma chyba na to odpowiedzi. Niestety.Już taka nasza Polska :lol:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Nie rozumiem całego zamieszania, jak dla mnie sprawa jest bardzo prosta. Mianowicie jeśli masz przykładowo 20 lat możesz sobie zrobić KW przyśpieszoną, ale PWPW, która weryfikuje dokumenty nie wyda Ci prawka z wpisem 95 dopoki nie będziesz miał 21 lat, no chyba że będziesz chciał mieć ten wpis tylko na C1. Przecież ktoś te dokumenty musi zweryfikować. Proste jak budowa cepa :)
A jeśli masz KW pełną to wtedy normalnie bez względu na wiek dostajesz prawko z wpisem 95. Ten wpis potwierdza że spełniasz wszystkie warunki do otrzymania go, więc nie można uzyskać wpisu w prawku bez odpowiedniego wieku.

Pozdrawiam :)

Użytkownik

Użytkownik

I niby co? Jak ktoś skończy 21 lat, to może znowu ma prawo jazdy wyrabiać? Bezsens... Skąd masz takie info? A tak po za tym to zdając kat. C, to masz wpisane tylko C, a nie C1.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Yyy, no kolego nie wiem jak to sobie wyobrażasz, ale jak chcesz uzyskać wpis 95 do prawka to oczywiście musisz je ponownie wyrobić i opłacić, to chyba oczywiste. A jeśli składasz wniosek o wpisanie 95 a nie spełniasz warunków to już Twój problem, pewnie poprostu stracisz 85zł.
Myślę że chyba wielkiej wiedzy do tego nie trzeba, trochę poczytać. pomyśleć i przede wszystkim znać prawo, poza tym ponad miesiąc temu skończyłem pełną KW.
Teoretycznie ktoś może chcieć zdać tylko C1, poza tym była mowa o tym że ktoś może mieć C1 i KW przyśpieszona, a wtedy może uzyskać wpis 95 dla C1 i jeździć autkami do 7,5 DMC.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

NIE!

Można skończyć KW przyspieszoną mając 18 lat i dostanie się kod 95!

Nie mylcie kilku rzeczy! Do skończenia KW, jak zacytował tu kolega, nie ma żadnych ograniczeń wiekowych.Skończenie KW przyspieszonej, jeśli nie osiągnęło się określonego wieku, oznacza natomiast, że nie można pracować bez ograniczeń tonażowych.

Ten fragment ustawy mówiący o ograniczeniach związanych z wiekiem odnosi się do ZATRUDNIENIA. To kwestia ważna dla pracodawcy! Pracodawca może zatrudnić osobę mającą skończone 18 lat, jeśli ta ukończyła kwalifikację przyspieszoną, ale tylko do prowadzenia pojazdu samochodowego dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii C1 (DMC do 7,5 tony) lub C1+E.

Czyli
18-latek z kat. C/C+E i KW pełną może zawodowo jeździć autami, na które wymaga się kat. C/C+E.
18-latek z kat. C/C+E i KW przyspieszoną może zawodowo jeździć tylko autami, na które wymaga się kat. C1/C1+E - czyli do skończenia 21 lat jako pracownik ma "ograniczone" prawo jazdy.

Podobnie z kat. D

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6285495

witma szanowne grono wagiciezkie mam takie nurtujace mnie pytanie mam 20 lat kurs na przewóz rzeczy zrobiłem przed wrzesniem 2009 i teraz czy moge jedzić samochodami bez ograniczen tonazowych czy tylko do dmc 7.5 t prosze o odpowiedz bo jestem w kropce jezdze w firmie i nie tylko 7.5t i jak w moim wypadku bedzie z kwalifikacja czy robić wstepna czy przysieszona pozdrawiam i prosze o konkretne wypowiedzi

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Jeśli masz C sprzed 10.09.2009 i masz skończony kurs na przewóz rzeczy to znaczy, że masz pełne uprawnienia.

Nie musisz robić żadnej kwalifikacji!

Co do ograniczeń, to właśnie całe 9 stron tego wątku jest temu poświęconych. Należysz do 3 roczników, które są pomiędzy starymi a nowymi regulacjami prawnymi i dlatego powstają pewne wątpliwości.

Generalnie jednak dominuje opinia, że ostatnia nowelizacja ustawy zlikwidowała to ograniczenie, a zatem możesz jeździć bez ograniczeń tonażowych.

Ale dobrze by było, żebyś zapoznał się z tymi 9 stronami a nawet wydrukował sobie np. odpowiedzi inspektorów ITD, bo pracodawcy nie zawsze są na bieżąco z przepisami.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
NIE!

Można skończyć KW przyspieszoną mając 18 lat i dostanie się kod 95!

Nie mylcie kilku rzeczy! Do skończenia KW, jak zacytował tu kolega, nie ma żadnych ograniczeń wiekowych.Skończenie KW przyspieszonej, jeśli nie osiągnęło się określonego wieku, oznacza natomiast, że nie można pracować bez ograniczeń tonażowych.

Ten fragment ustawy mówiący o ograniczeniach związanych z wiekiem odnosi się do ZATRUDNIENIA. To kwestia ważna dla pracodawcy! Pracodawca może zatrudnić osobę mającą skończone 18 lat, jeśli ta ukończyła kwalifikację przyspieszoną, ale tylko do prowadzenia pojazdu samochodowego dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii C1 (DMC do 7,5 tony) lub C1+E.

Czyli
18-latek z kat. C/C+E i KW pełną może zawodowo jeździć autami, na które wymaga się kat. C/C+E.
18-latek z kat. C/C+E i KW przyspieszoną może zawodowo jeździć tylko autami, na które wymaga się kat. C1/C1+E - czyli do skończenia 21 lat jako pracownik ma "ograniczone" prawo jazdy.

Podobnie z kat. D
Zgadzam się z kolegą. Cała odpowiedzialność spoczywa na pracodawcy. Może on stracić licencję jeżeli przyjmie kierowcę bez odpowiednich uprawnień do wykonywania przewozów.

Użytkownik

Użytkownik

witam
dostał ktoś z Was jednoznaczną odpowiedz dotyczącą wieku kierowcy i starego "kursu na przewóz rzeczy"??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Według mnie to jest tak;

-po pierwsze ; prawo nie działa wstecz (dawniej było 21 lat wymagane pow.7,5 t teraz NIE bo -czytaj punkt drugi )
-po drugie - nowe przepisy zastąpiły stare (czyli nie sugerujemy się ze dawniej trzeba było,dawniej było dawniej)
-po trzecie - ustawa wyrażnie mówi że osoby które mają wydane PJ przed 10.wrz.2009 NIE MUSZĄ ROBIĆ KW bo są z niej zwolnione

i nie ma się co łudzić że ktoś "z góry" zainteresuje się trzema rocznikami ludzi którzy znaleźli się w luce prawnej,poczekają jeszcze chwile i osoby które robiły PJ przed 10.wrze.09r czyli miały około 19lat teraz mają 20 i niedługo problem sam się rozwiąże.

A ktos wie jaka ewentualnie jest kara za jazdę bez 21lat?