Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam jako swiezy na forum.

wiem ze temat przewija sie tysiac razy. korzystalem z wyszukiwarki od godziny czytam i ciagle mam watpliwosci co do mojego przypadku. wiec po kolei.

wiek 31 lat
kategoria c w 2005r
kurs doksztalcajacy dla kierowcow przeworzacych rzeczy 2008 r
kategoria ce 2010
teraz chce podjac prace jako kierowca zawodowy po raz piewrszy
w tym miesiacu zrobione badania lekarskie i psychologiczne

jesli dobrze rozumiem to do 10 wrzesnia 2013 mam uzyskac wpis do prawa jazdy a do tego musze zrobic kurs okresowy (czy moze jakas kwalifikacje? wstepna? uzupelniajaca? przyspieszona? ) ile trwa i koszutuje taki kurs, place ja czy pracodawca?

z gory dzieki za pomoc i sorki za odgrzewanie tego tematu ale to jakis kosmos jest. ostatnie lata pracowalem w normalnym kraju jakim jest szwajcaria i tam zeby jezdzic zawodowo wystarczy prawo jazdy i coroczne badanie lekarskie

Użytkownik

Użytkownik

No to kolego może i szukałeś, ale nie przeczytałeś, obowiązuje ciebie kurs okresowy za który zapłacisz ok 700zł i chyba już zmieni ci się PJ z wpisem kodu 95 w PJ co oznacza dodatkowe koszty, ale to Pikuś z kosztami, tych którzy zaczynają przygodę z pracą jako kierowca zawodowy.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

dzieki za odpowiedz. temat jest na tyle zawily ze i na tym forum jest sporo niejasnosci i sprzeczych wypowiedzi.

kurs okresowy obowiazuje mnie z racji tego ze pracodawca nie powinien honorowac mojego kursu na przewoz rzeczy z racji ze nie pracowalem zawodowo jako kierowca przed wrzesniem 2009, mam racje?
rozumiem to tak, ze jezeli pracodawcy wystarczy moj kurs to na drodze nikt nie bedzie mi robil z tego tytulu problemu i musze jedynie zrobic ten kurs przed wrzesniem 2013 dla uzyskania wymaganego wpisu w prawie jazdy

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Na razie możesz bez przeszkód pracować bo ten kurs na przewóz rzeczy jest ważny! I pracodawca MUSI go honorować! Nie masz się czego obawiać!

Na razie zamiast wpisu w prawie jazdy będziesz okazywał "Zaświadczenie o spełnianiu wymogów ustawy o transporcie drogowym" - będzie ci to wystawiał pracodawca. Musisz je ze sobą wozić i okazywać w czasie kontroli.

Natomiast do tego września 2013 musisz skończyć szkolenie okresowe (35 godzin, ok. 600-700 zł), które potem będziesz przechodził co kolejne 5 lat.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]