Prowadzenie pojazdu 3,4 t +3.0 t przyczepa jest mało prawdopodobne ze względu na ograniczenia producenta pojazdu zawarte w dowodzie rejestracyjnym odnośnie dmc przyczepy.
żaden absurd. Zamiast zajmować się dodawaneim mas pojazdu i przyuczepy należy dokładnie przyjrzeć sie realią i choć odrobinę zaznajomić się z zapisami homologacyjnymi pojazdów.
Ten nieszczęsny artykuł 88...
Problem kategorii B+E leży w logice. Osobiście uważam, że jedyna logiczna interpretacja byłaby (byłaby a nie jest jest!) taka, że B+E to DMC zestawu do 3,5 tony i ani grama więcej.
Niestety, przeważają interpretacje, które można sprowadzić do hasła, że B+E to 3,5 t. + 3,5 t. Taka jest interpretacja Policji (link w poście powyżej), to wynika z rozporządzenia w sprawie szkolenia i egzaminowania, które określa DMC pojazdów służących do egzaminowania na kat. B+E, tak przeczytamy w interpretacjach książkowych i taki prawdopodobnie będzie zapis w rodzącej się ustawie o kierujących pojazdami.
Nie zmienia to jednak faktu, że jest to ABSURD! Mój ulubiony przykład:
Jeśli pojadę zestawem 3,4 t. + 3,0 t. (DMC zestawu 6,4 t.) wystarczy mi B+E.
Jeśli pojadę zestawem 3,6 t. + 1 t. (DMC zestawu 4,6 t.) muszę mieć C+E.
Czyli do zestawu 6,4 tony wystarczy B+E a o prawie 2 tony lżejszy zestaw wymaga C+E.
Samochód: T4
musze sie pochwalić, że już parę butelek wygrałem zakładając się z kierowcami ba, nawet z instruktorami nauki jady ,jesli chodzi o to jaka przyczepę mogę ciągnąć na B a jaką na BE
wszyscy zgodnie twierdzili,że na B tylko przyczepa 750kg hehe, więc wyciagałem tabelkę i było po frytkach
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 22 gości