Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Wydaje mi się że ryczałt w Twoim przypadku jest najlepszym rozwiązaniem, przynajmniej na początek gdyż prosta księgowość, niższy podatek niż w przypadku dochodowego, na który i tak możesz z czasem przejść.

Pozytywem podatku dochodowego jest możliwość odliczania kosztów od przychodu czyli pomniejszania dochodu. Zakładając, że podatek zryczałtowany wynosi 8,5%(jest to ryczałt od działalności usługowej, którą prawdopodobnie byś świadczył) od przychodu, a dochodowy 19% od dochodu, czyli:

x - przychód
a - koszty
x-a dochód

8,5% *x = (x-a)*19% // zakładając że 8,5 / 19 =0,5
wynika że x/2=a - generalnie trochę uprościłem bo trzeba by jeszcze uwzględnić kwotę wolną od podatku i być może inne czynniki o których nie mam nawet pojęcia ;-)
Z powyższego wnioskować można, żeby podatek dochodowy był bardziej opłacalny to połowę przychodu powinny stanowić koszty.

Będąc na ryczałcie możesz tez być płatnikiem VAT (pow 50k zł przychodu rocznie obowiązkowe) co generalnie Cię nie obciąża bo wystawiając fakturę za świadczenie usług przewozowych za dany miesiąc dodajesz % podatku VAT, i po prostu otrzymany VAT przekazujesz dalej do US, ale cześć VATu możesz sobie odliczyć np z telefonu, odzieży roboczej, paliwa gdybyś zakupił auto na swoją firmę itp.

Odkopię znowu temat:

Właśnie dzwoniłem na ogłoszenie w sprawie pracy jako kierowca autobusu, ale praca na działalności. Facet powiedział mi, że za godzinę jest 16,50zł NETTO. Mam rozumieć, że to jest goła stawka na godzinę? Zakładając (przykład), że wyjeżdżę 200h w miesiącu, zarobię wtedy 3300 zł i wtedy odliczam z tego działalność? Może ktoś mniej więcej z grubsza obliczyć ile wyjdzie mi na czysto?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Odkopię znowu temat:

Właśnie dzwoniłem na ogłoszenie w sprawie pracy jako kierowca autobusu, ale praca na działalności. Facet powiedział mi, że za godzinę jest 16,50zł NETTO. Mam rozumieć, że to jest goła stawka na godzinę? Zakładając (przykład), że wyjeżdżę 200h w miesiącu, zarobię wtedy 3300 zł i wtedy odliczam z tego działalność? Może ktoś mniej więcej z grubsza obliczyć ile wyjdzie mi na czysto?
A możesz podać jakie jest oznaczenie działalności PKD? Bo nie wiem pod jaką stawkę podatku to podciągnąć (ryczałt). 5,5% jest na transport towarów taborem samochodowym powyżej 2 ton.

Skoro już rozmawiałeś to trzeba było zapytać, o takie rzeczy jak podatek, ZUS i czy będziesz musiał być płatnikiem VAT. Jest sporo firm, co płacą za te rzeczy.

Według mnie od tej kwoty netto odliczasz jeszcze ZUS (350 zł) oraz zryczałtowany podatek od przychodu lub podatek dochodowy (w zależności od sposobu opodatkowania).

To była na razie wstępna rozmowa telefoniczna. Facet powiedział mi, że stawka to 16.50 netto za godzinę i nie rozumiem skąd mu się wzięło to netto. Co do płatnika VAT to chyba zależy ode mnie, tak mi powiedział, bo jeśli będę, to wystawiają fakturę, a jeśli nie to jakiś rachunek.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
to wystawiają fakturę, a jeśli nie to jakiś rachunek.

Jak wystawiają. Chyba ty im wystawiasz. :wink:

Kolejne pytanie. Jeśli założę działalność, a w tym czasie pracuję na umowie o pracę, to czy muszę odprowadzać jakiekolwiek składki z tytułu prowadzenia działalności czy wystarczy, że pracodawca odprowadza za mnie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Jeśli pracujesz na pełny etat i pracodawca oczywiście opłaca wszystkie składki za Ciebie, to jeśli wtedy założysz własną działalność to musisz opłacić tylko "zdrowotne" 233zł z groszami.
Natomiast jeśli przykładowo pracujesz tylko na pół etatu, pracodawca opłaca składki w połowie, a wtedy jeśli założysz własną działalność musisz dopłacić drugą połowę na "społeczne" i fundusz pracy, no i pełne "zdrowotne".

Odgrzebię temat:

Jak wygląda sytuacja jeśli pracuję na własnej działalności, a w dni wolne dorabiam na umowie - zlecenie. Chodzi mi o to czy muszę odprowadzać wszystkie składki? Na umowie - zlecenie mam odprowadzane wszystkie możliwe składki.