Cytuj:
Cytuj:
Moze to zwykla usterka, ktora powoduje zawyzanie spalania na kompie.
Ja juz jakis czas obracam sie w srodowisku kierowcow, i jeszcze nie slyszalem o myku ktory pozwalal by tak przestawic komputer zeby pokazywal wyzesz niz faktyczne zuzycie.
Tym bardziej, że w większości firm rozlicza się z "metrówki" a nie z komputera.
Tym bardziej, że to tylko urządzenie, które nie jest nieomylne i służy wyłącznie informacji kierowcy, a nie jako podstawa "controlingu". Normę się liczy od tankowania do tankowania i tyle w temacie.
Cytuj:
Tak, można zmienić ustawienia w komputerze pokładowym, zarówno może on zawyżać jak i zaniżać zużycie, wystarczy mieć kod dostępu (PIN/PUK) i zmienić pewien algorytm wg. którego komputer oblicza zużycie paliwa na podstawie jego przepływu. Niektóre auta można przestawić bez wpinania komputera serwisowego inne poprzez komputer. (NIE CHODZI TU O PARAMETRY PRACY SILNIKA, TYLKO O "WYNIKI ZUŻYCIA"). Napisałem dużymi literami coby niektórzy czytający ze zrozumieniem, zatrybili jak trzeba.
Być może i jest tak jak mówisz. Ale jeszcze nie spotkałem się z czymś takim w żadnym aucie, żeby można było to zrobić bez urządzenia zewnętrznego (komputer serwisowy).