Strona 1 z 1 [ Posty: 1 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 gru 2010, 21:09

Użytkownik

Użytkownik

Witam, posiadam prawo jazdy kat. B1. Kupiłem samochód, który nie spełniał wymogów, aby można prowadzić go przez osobę posiadającą prawo jazdy najmniej B1 (chodzi oczywiście o masę pojazdu).
Wyrzuciłem niepotrzebne rzeczy, po czym opisał go rzeczoznawca. Ze wszystkimi papierami udałem się do wydziału komunikacji. Pani w okienku powiedziała mi, że wszystko jest ok, ale potrzebny jest jeszcze przegląd po przebudowie pojazdu. Pojechałem na stację diagnostyczną, gdzie dowiedziałem się, że po owym przeglądzie stracę homologację pojazdu. Zdziwiony, zadzwoniłem do pewnej firmy, która specjalizuje się w "odchudzaniu" aut i wszystko stało się jasne. Właściciel firmy upatruje sobie dany pojazd w Niemczech, tam go przerabia, a do Polski sprowadza z wbitą już w dowód masą np. 545kg, ponieważ w Polsce jest to niemożliwe.

Wpadłem na pomysł, że jeżeli nie zarejestruje go w wyżej opisany sposób, spróbuję zarejestrować go jako pojazd marki SAM.
cytat: "SAM powstaje w wyniku przeróbki seryjnego pojazdu lub zostaje zbudowany od podstaw przez konstruktora hobbystę."

W moim pojeździe przeróbka jest. Mianowicie zostały wymontowana tylna kanapa (ma być zarejestrowany na 2 osoby).
Moje pytanie dotyczy tego, czy jest to możliwe?
Pozdrawiam.

Strona 1 z 1 [ Posty: 1 ]