Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Ostatnio miałem spór ze znajomym na temat pewnej kwesti.

Mianowicie, zacznijmy od tego, że w Polsce mylone są dwa pojęcia: spedycja i pośrednictwo przy przewozie rzeczy. Spedycja to działalność polegająca na organizacji transportu czyli wynagrodzeniem dla spedytora jest tylko jego działka(np 200zł) a nie całe przewoźne przelane od zleceniodawcy i dalsza "odsprzedaż". PPR to natomiast coś co właśnie nazywa się potocznie "spedycją" - odsprzedaż ładunków. Zgodnie z Polskim prawem aby prowadzić tą drugą działalność należy posiadać licencję na wykonywanie krajowych drogowych przewozów rzeczy + zabezpieczenie 50 tyś euro.

Teraz taka sprawa. Zgodnie z Prawem Cywilnym :
8. Przewoźnik nie musi dokonywać przewozu sam. Może także podnająć do tego innego przewoźnika. W takiej sytuacji wszystkie ogniwa ponoszą solidarną odpowiedzialność.

Czyli może korzystać z usług innych przewoźników.

Moja interpretacja jest taka, iż jest to pośrednictwo przy przewozie rzeczy.

Znajomy natomiast (księgowy, członek zarządu firmy) argumentuje się treścią faktury. Przykładowo, firma X swoim transportem odprawia dziennie 10 ładunków i 2 transporty obcym. Jeśli faktura będzie wystawiona jako "usługa transportowa" nikt nie może się do tego przyczepić.

A więc czy podnajęcie i pośrednictwo to to samo? ;) Podnajęty przewoźnik jeździ pod banderą Kowalskiego który go podnajął.

Sprawa się komplikuje jeszcze bardziej gdy przeczytamy stronę BOTMu. Tam właśnie PPR i spedycja są ze sobą równoważne, co jest absolutnie nie realne.

wg słowników

Definicja pośrednictwa:

Słownik języka polskiego (Wydawnictwo Naukowe PWN, wersja internetowa), zgodnie z którym jest to działalność osoby trzeciej, mająca na celu porozumienie się między stronami lub załatwienie jakichś spraw dotyczących obu stron; występowanie w roli łącznika lub rozjemcy. Równorzędnie, zgodnie z drugą definicją – przez pośrednictwo rozumie się załatwianie dla zarobku różnego rodzaju transakcji handlowych między dwiema stronami, pośredniczenie w zawieraniu takich transakcji. W tym zakresie stwierdzić należy, że wykonywane przez podmiot wszelkie czynności zmierzające do zawarcia między dwiema różnymi stronami transakcji handlowych można uznać za pośrednictwo.

Definicja podwykonawstwa:
Według internetowego "Słownika języka polskiego" Wydawnictwa Naukowego PWN, "podwykonawca to firma lub osoba wykonująca pracę na zlecenie głównego wykonawcy".

I tu się sprawa jeszcze bardziej komplikuje....

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
Spedycja to działalność polegająca na organizacji transportu czyli wynagrodzeniem dla spedytora jest tylko jego działka(np 200zł)
W jaki sposób twoim zdaniem w tym przypadku podzielić wynagrodzenie dla spedytora i przewożnika. Bo rozumiem to do połowy - firma produkcyjna płaci spedycji np 200 zł wynagrodzenia - pytanie za co? . Kto i w jaki sposób płaci przewoźnikowi jego fracht?

Użytkownik

Użytkownik

Przykład. Mam do przewiezienia 24t mat. budowlanych. Tobie jako spedycji zlecam zorganizowanie przewozu. Ja płace przewoźnikowi , załadowcy , rozładowcy plus tobie twoją dole za zorganizowanie tego. W praktyce jednak nie zdarza się to prawie w ogóle.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
Przykład. Mam do przewiezienia 24t mat. budowlanych. Tobie jako spedycji zlecam zorganizowanie przewozu. Ja płace przewoźnikowi , załadowcy , rozładowcy plus tobie twoją dole za zorganizowanie tego.
Właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem
Cytuj:
W praktyce jednak nie zdarza się to prawie w ogóle.
więc
Cytuj:
Tam właśnie PPR i spedycja są ze sobą równoważne
W innym przypadku oszalelibyśmy z powodu rozdrobnienia odpowiedzialności i biurokracji

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

więc
Cytuj:
Tam właśnie PPR i spedycja są ze sobą równoważne
W innym przypadku oszalelibyśmy z powodu rozdrobnienia odpowiedzialności i biurokracji
I dzięki właśnie takim sytuacją w Polskim prawie jest wiele rzeczy nie jasnych i nie sprecyzowanych, dotyczących bardzo ważnych rzeczy. Sprawa robi się śmieszniejsza jeśli instytucje państwowe dalej wprowadzają w błąd. :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]