Moje zdanie na temat prowadzenia książki pracy dla kierowców pojazdów mechanicznych o masie całkowitej od 2,8 t do 3,5 t włącznie.
Panowie jeżeli na stronach Ambasady Polskiej w Berlinie jest info na temat : "
Formularza ewidencji czasu pracy kierowcy ", to zastanawiam się po co takie informacje przetłumaczone są tam wstawione ????
Wyraźnie napisano o jakich pojazdach jest mowa.
Więc jeżeli jakieś kwestie są przetłumaczone na nasz rodzimy język, wszelkie dyskusje i rozważania są zbędne zbędne w tym temacie.
Nie ma o co " bić piany ". Innymi słowy, aby móc przestrzegać prawa, należy je znać. Ten, kto go nie zna, naraża się na skutki jego działania: ubi lex, ibi poena (gdzie prawo, tam kara). Zwłaszcza że nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności, lecz wprost szkodzi (ignorantia iuris nocet). Zestawienie działania tej zasady z drugą zasadą bezwzględnego legalizmu: dura lex, sed lex (twarde prawo, ale prawo),
wymusza wprost jego poznanie, przynajmniej w tym zakresie, w którym aktywizujemy swoje życie zawodowe i prywatne.
Można dyskutować nad tym czy : Musimy wykazać się pracą jeżdżąc po innych krajach , gdzie ten przepis nie obowiązuje. Czy TYLKO jak wjeżdżamy do Niemiec musimy "rysować książkę".
Lecz jeżeli napisano, że:
"
Obowiązujący od 01.01.2008 r. rozszerzony obowiązek okazywania wykazów działalności z bieżącego dnia i z poprzedzających go 28 dni kalendarzowych stosuje się także w odniesieniu do ręcznych zapisów, podlegających sporządzeniu na podstawie rozporządzenia dotyczącego kierujących pojazdami, (§ 1 ust. 6 zd. 4 FPersV).
to na terenie Niemiec jest to paragraf obowiązujący wszystkich kierowców w tym i nas Polaków.
Myślę, że tak trzeba " rysować książkę " by nikt nie mógł się do kierowcy busa doczepić.
Tak długo jak pracodawcy nie zrozumieją , że ten przepis u Niemców obowiązuje, tak długo będziecie płacić -
Wy kierowcy Busów.
Noooo chyba, że zapłaci świadomy łamania prawa pracodawca.
Nie dziwię się, że Niemcy jako kraj tranzytowy wprowadzili takie zasady. Bardzo częstym widokiem są wypadki z udziałem Bus-ów różnych nacji.
Podaję linki do strony Ambasady :
- " Ruch drogowy i Transport " -
http://www.berlin.polemb.net/index.php?document=1610
- "Zmiany w niemieckim rozporządzeniu dotyczącym kierujących pojazdami Formularz ewidencji czasu pracy kierowcy " -
http://www.berlin.polemb.net/index.php?document=1230