Witam. Zostałem poproszony o zdiagnozowanie problemu, a mianowicie obrotów silnika. Problem występuje w aucie Mercedes-Benz Sprinter 315 CDI rok produkcji 2006, przebieg ok. 220tys. km.
Może nie jest to usterka, ale nawet w autoryzowanych serwisach nie potrafiono udzielić nam odpowiedzi czym to jest spowodowane. Generalnie wygląda to w ten sposób: jadąc, wrzucam na luz, silnik jest na wolnych obrotach. Naciskając (nie gwałtownie) hamulec, motor zaczyna przebierać i skakać obrotami, nie gaśnie, tylko zaczyna nierówno pracować. Jadę na luzie, z normalną manualną skrzynią biegów i podczas hamowania silnik zaczyna nierówno pracować. Nie jest to wina świec ani filtra powietrza, ponieważ na postoju chodzi równiutko. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane zresztą w serwisach też nie wiedzą. Czy spotkał się ktoś z takim problemem?
Ja miałem taką sytuację, z tym że nie w sprinterze, problem tkwił w podciśnieniu z tego co pamiętam chodziło o wspomaganie hamulców chyba membrana we wspomaganiu hamulców miała dziurkę czy coś takiego. Ale ten sam objaw, nierówna praca silnika przy hamowaniu. Szukaj jakieś nieszczelności w podciśnieniu
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 60 gości