Ostatnio zamienialiśmy 295/80 R 22,5 na 12 R 22,5 i różnica niewielka. Opona jest trochę wyższa i węższa. Początkowo śmiesznie to wyglądało, bo podmianka była na osi wleczącej i można było dostrzec różnicę z osią pędną.
Jeśli można wiedzieć to, czemu chcesz zmieniać je?
GG: 0
12R22,5 jest wezsze od 315/80 r22,5 - wysokoscia sa takie same . Mozesz bez problemu zmienic( mam teraz na blizniaku jedna taka i taka z powodu strzalu 12R i jest ok ) A zmienic chcesz pewnie z blachego powodu - dostepnosc i cena 315tek jest wiecej i sa tansze.
Głownie chodzi mi o cenę. Chcę założyć je na wywrotkę. teraz mam 12 R22,5 a chcę przejść na 315/80 R 22,5. Trochę się interesowałem i 315 są tańsze od 12.
_________________ Roboty ziemne i drogowe, wynajem maszyn budowlanych.
Faktycznie, masz rację. Ja zawsze kupuje tańsze firmy, bo mi szkoda dobrych opon na taki teren w jakim pracują moje auta. Od 3 lat użytkuje "chińszczyznę" i mi się najlepiej sprawdzają. Jak najadę na korzeń czy gwóźdź to ponoszę mniejsze straty. Teraz zastanawiam się nad nalewkami. Może uda mi się coś znaleźć w dobrej jakości. Może ktoś zna jakieś firmy?
Tez mam tylko wywrotki i zawsze biore opony BOSS z colmec'u - nie mam powodow do narzekan - predzej kierowca uszkodzi opone niz rozwali sie z winy tego iz jest nalewka. Bez sensu jest kupowac nowe bo sam dobrze wiesz po czym jezdzimy i nie ma roznicy czy opona za 800zl czy za 2 tys - tak samo wybuchnie po najechaniu na korzen czy kawal metalu w ziemi.
W colmecu zamawiasz telefonicznie i Ci przywioza do domu w ciagu tygodnia, jesli masz dobre stare opony a tylko zjechane - mozesz im dac (sami podjada po karkas) i Ci naleja na nie - masz 200zl do przdu (ale wtedy gwarancji nie daja na karkas - zrozumiale)
Właśnie o to mi chodzi. Na jednej wywrotce miałem Fulde 13 R 22,5. Wywoziliśmy gruz z wyburzeń i kierowca najechałem na kawał gruzu z wystającym drutem. Dwie opony rozwalone, a wiadomo jaka cena Fuldy a jaka np. chińszczyzny.
Kiedyś słyszałem coś o BOSS'ie. Na wulkanizacji mówili, że mają najlepszy karkas i gwarancje dają. Trochę się rozglądałem i znalazłem jeszcze taką firmę TRAX (może ktoś słyszał?).
Mam 4 wywrotki. Na 3 mam "chińszczyznę" 13 R 22,5 a na jednej mam nalewki 12 R 22,5 (na takich kupiłem), że są słabe planuje wymianę. Zastanawiam się tylko czy 315/80 czy 12? W cenach nalewek znalazłem, że 315 tańsze, chociaż w niektórych przypadkach róznica jest nieznaczna lub jej w ogóle nie ma.
Ja mam tez na 4osce 12R22,5 ale wsadzamy 315 bo latwiej o urzywkie kiedy np jedna sie rozwali a reszta ma jeszcze polowie bieznika itd ...Po za tym na pozostalych (za wyjatkiem volvo 6x6) mam 315 i mozna opony przekladac i kompletowac wrazie wlasnie wystrzalow itd.
Skoro masz 3 auta na 13R to na 4te tez bym wstawil 13R
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 7 gości