Witam.
Jestem tu nowy i to jest mój pierwszy post.
Pracuję w firmie telekomunikacynej i szef ostatnio kupił autolawete z hds Iveco Magirus 7,5tony.
Mamy zamiar używać go wożenia mini koparki oraz do ustawiania betonowych studni.
Mam prawko C zrobione w wojsku oraz świadectwo kwalifikacji zawodowej.
Czy mogę jeżdzić takim samochodem?
Świadectwa kwalifikacji już nie ma,zresztą Ty go nie potrzebujesz,ze względu na transport na potrzeby własne.Musisz tylko zrobić kurs na obsługę żurawi HDS.Pewnie sam HDS musi mieć badania UDT.
_________________ "CHCĘ UMRZEĆ WE ŚNIE JAK MÓJ DZIADEK, A NIE KRZYCZĄC JAK JEGO PASAŻEROWIE."
Jak nim nie pracujesz,to na 99% nie potrzebujesz.Na miejscu załadunku i rozładunku mogą znajdować się osoby z uprawnieniami.Ty jesteś tylko do transportu.Co do badań,to jak wiesz pojazd od 3,5T,to już ciężarówka,zresztą Polonez Truck też jest ciężarówką.Poszukaj tutaj na WC,daję głowę że temat już był.
_________________ "CHCĘ UMRZEĆ WE ŚNIE JAK MÓJ DZIADEK, A NIE KRZYCZĄC JAK JEGO PASAŻEROWIE."
Dlaczego nie ma?Od kiedy się zmieniło?No tak jak że mogłem się aż tak pomylić.Miało być przewozić a nie transportować.To karygodny błąd.Jutro rano oddaję prawo jazdy do wydziału komunikacji.Już nie chcę jeździć TIR-em.
Szkoda że tego od razu nie dopisałeś.Nie ma tez gabarytów,tirów i innych potocznych słów.
O ile te potoczne określenia można jakoś zdzierżyć, to w przypadku przewozu na potrzeby własne nie chodzi mi o sprowadzanie tego określenia do miana potocznego. Transport to przewóz czegoś po to, żeby wziąć za to zapłatę. Przewóz na potrzeby własne nie. Myślę, że to dla Ciebie proste i logiczne więc po co dalej to drążyć?
Nie każdy jest perfekcjonistą.Mi nie przeszkadza że wożę gabaryty (przecież ich nie niosę).Wiem że wykonuję transport zarobkowy,nienormatywny.Czas żeby to ktoś posprzątał.
Dlaczego nie ma?Od kiedy się zmieniło?No tak jak że mogłem się aż tak pomylić.Miało być przewozić a nie transportować.To karygodny błąd.Jutro rano oddaję prawo jazdy do wydziału komunikacji.Już nie chcę jeździć TIR-em.
dlaczego nie chcesz juz jeździc?;>minałes sie z powołaniem?
.[Ile razy można pisać, że nie ma czegoś takiego? [/quote]
Dlaczego nie ma?Od kiedy się zmieniło?No tak jak że mogłem się aż tak pomylić.Miało być przewozić a nie transportować.To karygodny błąd.Jutro rano oddaję prawo jazdy do wydziału komunikacji.Już nie chcę jeździć TIR-em/quote]
dlaczego nie chcesz juz jeździc?;>minałes sie z powołaniem?[/quote]
Chyba tak.Myślę o zatrudnieniu w kopalni.
GG: 0
Samochód: magnum 480
DRIVER1965
Niestety, ale czy pracujesz hds-em, czy też nie, musisz mieć uprawnienia na żurawie, jeśli chcesz jechać autem w hds-a wyposażonym. Tak wytłumaczył mi pan sztabowy podczas kontroli.
_________________ "spokojnego nie znam dnia, na dżdżo spalam pety dwa i herbaty tak jak trza nie posłodze
po asfalcie, czy przez piach, gładko, czy po kocich łbach, taki mi się trafił fach-życie w drodze"
W.Młynarski "Absolutnie"
jeżeli kierowca tego pojazdu jest zatrudnony na etacie operatora koparki, a przewóz koparki jest czynnością pomocniczą jego podstawowego zajęcia, to nie musi mieć kursu na przewóz rzeczy. ale musi mieć uprawnienia operatora żurawi przewoźnych i przenośnych IIŻ.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 34 gości