Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 sie 2010, 19:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam. za pare dni mam egzamin na kat C i jeśli zdam to chciałbym jak najszybciej zacząć jeździć.
ile czasu trwa ten kurs na przewóz rzeczy i osób? aktualnie pracuje i jeśli on trwa 280 h tak jak słyszałem to nie wiem jak to pogodzić albo praca albo kurs :/ ktos z was robił w ostatnim czasie?

Kw jest
KK jest

Post Wysłano: 13 sie 2010, 19:17

Użytkownik

Użytkownik

Czy zapoznałeś się z tym forum, bo dużo jest już wiedzy na ten temat, ale pewnie się tobie szukać nie chce...

Post Wysłano: 13 sie 2010, 21:23

Użytkownik

Użytkownik

konkretnie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. ile czasu trwa taki kurs i jak wygląda? czy to są codzienne zajęcia? czy na każdym trzeba być obowiązkowo? ja pracuje więc nie mogę tak sobie opuszczać żeby robić kurs a pracy nie rzuce dopóki nie zacznę jeździć.

Kw jest
KK jest

Post Wysłano: 14 sie 2010, 8:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Skoda Oktavia/Renault Midlum

witam ja robilem ostatnio ten kurs i odbywało sie to wszystko przez internet i tylko na egzamin pojechałem do warszawy. Podejdz do jakiegoś OSK co robią prawko na C i oni będą wiedzieć jaki ośrodek pośredniczy w robieniu takiego kursu. Albo zadzwoń 0-22 501 42 61 jest to telefon do niezależnego związku kierowców ja u nich robiłem ten kurs

Post Wysłano: 14 sie 2010, 8:15

Użytkownik

Użytkownik

No to dziwne, że nie znalazłeś, ale skoro tak to postaram się tobie szybko wytłumaczyć.
Jeśli nie masz skończonych 21lat to kurs trwać będzie 280godzin i koszt w zależności od od ośrodka szkolącego, średnio 6000zł.
Jeśli ukończyłeś 21lat to KW przyśpieszona trwać będzie 140 godzin i koszt ok. 3000zł.
W obu przypadkach ośrodki szkolą w zależności 3-4dni w tygodniu najczęściej popołudniu i zahaczające o weekend, ta kwestia jest organizacja kursu poszczególnych ośrodków, tego można dowiedzieć się u samych źródeł w okolicach swojego miejsca zamieszkania.
Zajęcia odbywają się na zasadach wykładów, obecność powinna być obowiązkowa, ci którzy są finansowani przez UP mają nakaz obowiązkowej obecności, ci którzy opłacają z własnej kieszeni nie koniecznie, ale zaległości muszą jakoś opanować, bo egzamin (testy) trzeba zdać, bo w przypadku oblania koszty się wówczas zwiększają, a po co?
Jak ty się dogadasz, jak posiądziesz wiedzę w stopniu abyś ukończył kurs z powodzeniem to chyba twoja sprawa.
Jak słychać, są tacy kierowcy co jeżdżą po kilka ładnych lat a prostej wiedzy nie mają, później są zdziwieni lub tworzą swoje teorie od których ich nie można odwieźć. Po prostu przyszli na kurs w pierwszy i ostatni dzień, zapłacili 750zł i mają papier, a wiedzy tyle co brudu pod paznokciem.
Tak w telegraficznym skrócie przedstawiłem jak to wygląda.

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 21:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12658422

Witam

W dniu wczorajszym zdałem prawko kat.C. No i teraz jestem zainteresowany tym kursem.
Mam pytanie,są może jakieś osoby z okolic Krakowa,Nowego Sącza,które ostatnio robiły ten kurs,są w trakcie,bądź się przymierzają ?;p

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 21:56

Nie rozumiem pytań ile trwa ten kurs itp. Przecież nie ma żadnych wytycznych na temat tego ile ma on trwać. Jeden ośrodek organizuje po 5h po południu, inny po 8h od rana, a jeszcze inny może organizować w weekendy. Trzeba się dowiedzieć jeśli komuś naprawdę zależy na tym...

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 22:36

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co pamiętam, to mają pewne ograniczenia czasowe i w tygodniu nie mogą przekroczyć ilości godzin jak i w na dany dzień. Nawet 140h szkolenia nie da się w 3 tygodnie zorganizować, także nie ma co się pieklić, trzeba swoje odczekać.

Post Wysłano: 08 wrz 2010, 22:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2566184
Samochód: renault

jak ja robilem przyspieszoną z kasy UE to trwało to 2 miesiace , ( 1 miesiąc teorii i 1 miesiąc praktyki) i potem egzamin.

zajecia odbywaly sie od pn do pt po 6-7h

Post Wysłano: 15 gru 2010, 22:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8587289
Samochód: 500dxi

Dołączę się do tematu, by nowego nie zakładać. Robiłem kurs na przewóz rzeczy na starych zasadach (jak to wyglądało kiedyś każdy wie) a mam pytanie odnośnie KW na nowych zasadach bo odpowiedzi na forum jakoś nie znalazłem. Mianowicie jak wygląda cześć praktyczna KW oraz egzamin z części praktycznej czy takie coś w ogóle istnieje??

Post Wysłano: 16 gru 2010, 0:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Kropka

Cytuj:
jak wygląda cześć praktyczna KW oraz egzamin z części praktycznej czy takie coś w ogóle istnieje??
Na egzaminie z KW sa tylko testy (takie same na przewoz rzeczy i osob).

Post Wysłano: 16 gru 2010, 12:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Cytuj:
Na egzaminie z KW sa tylko testy (takie same na przewoz rzeczy i osob).
Nie całkiem te same.

Te same pytania są z części ogólnej (20 pytań) ale 10 pytań specjalistycznych na C i na D są inne.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 16 gru 2010, 12:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Częsci praktycznej egzaminu nie ma tak jak napisał kolega wcześniej. Natomiast cześć praktyczna szkolenia wygląda tak, że masz to wyjeżdżenia 8h samochodem wyposażonym w ESP (wymagania UE) - zwykła jazda po mieście. Lub ileś tam na symulatorze, jeśli ośrodek takowy posiada. Kolejne 2h części praktycznej to płyta poślizgowa, gdzie dowiadujesz się jak zachowuje się auto przy danych prędkościach na śliskiej nawierzchni.

Post Wysłano: 21 gru 2010, 10:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Cytuj:
8h samochodem wyposażonym w ESP (wymagania UE) - zwykła jazda po mieście. Lub ileś tam na symulatorze
przy KW przyspieszonej obowiązkowo 8 godzin jazdy w ruchu drogowym samochodem wyposażonym w ABS, ESP, ASR oraz
jazda w warunkach specjalnych:
2 godziny jazdy na płycie poślizgowej
lub
1 godzina na symulatorze jazdy

(jazdy w ruchu drogowym nie można zastąpić płytą poślizgową lub symulatorem)

Post Wysłano: 15 sty 2011, 23:48

Użytkownik

Użytkownik

witam. na wstępie powiem ze już mnie boli łeb od czytania co i jak z tym kursem na przewóz rzeczy i z KW itd. nie chce zakładać nowego tematu żeby nie zaśmiecać wiec pisze tutaj.
Moja sprawa wygląda tak ze w 30.10.08 zdałem kat C oczywście w wojsku:) w wojsku troche jeździłem lecz jak wiadomo tam nie był potrzebny kurs P RZ ani KW tylko takie zielone zaświadczenie ze odbyło sie szkolenie z obsługi samochodu itd. Będąc jeszcze w wojsku zapisałem sie na kurs na przewóz rzeczy będąc przekonany ze lada dzień w cywilu bede jeździł cięzarówką no i go zrobiłem 30.06.09. Lecz okazało się ze nie zostałem kierowcą. Dziś czyli 15.01.11 dowiedziałem się ze u mnie w zakładzie szukają kierowce na do transportu drewna(dodam ze HDS tez mam) i skąd moje pytanie bo sie po prostu gubię i nie wiem czy dobrze rozumiem, mam C i przewóz rzeczy potrzebuję jeszcze psychotestów i zaświadczenia lekarskiego i to wszystko? i z tego co wyczytałem do 09.2013? musze odbyć szkolenie okresowe czy coś takiego?
no i z góry przpraszam ze kolejne poruszanie tego tematu.

Post Wysłano: 16 sty 2011, 19:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dokładnie tak jak piszesz psychotesty i lekarz i w drogę

Post Wysłano: 16 sty 2011, 21:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Kolega z roboty robił ostatnio kurs na przewóz w sposób taki, że dostał płytę z zestawem pytań i po weekendzie był na egzaminie. Jak to możliwe? Legal czy nie bardzo?

no i pytanie z innej beczki, oprócz kwalfikacjii wstępnej przyspieszonej(mam 21 lat) psychotestów potrzebuje coś jeszcze żeby latać zestawem? Bo się gubię w tym wszystkim.

Post Wysłano: 16 sty 2011, 21:44

Cytuj:
no i pytanie z innej beczki, oprócz kwalfikacjii wstępnej przyspieszonej(mam 21 lat) psychotestów potrzebuje coś jeszcze żeby latać zestawem? Bo się gubię w tym wszystkim.
Badania lekarskie.

Post Wysłano: 17 sty 2011, 9:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Cytuj:
Badania lekarskie.

Badanie wzroku, słuchu. Teraz się przyjmuje do nowej roboty, to potrzebuje także badanie EKG oraz poziom cukru :roll:

Post Wysłano: 17 sty 2011, 10:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

o EKG pierwsze słyszę a badania polegają na tym, że idziesz do lekarza i on cię wysyła po kolei (albo załatwia od innych lekarzy oczywiście swoich znajomych) kwitki od: neurologa, laryngologa, okulisty, psycholog(psychotesty), potem cię trochę przebada i odpowiednio podliczy tylko się nie daj za dużo górna stawka to 250 zł i drożej nie ma prawa cię skasować.