Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 sty 2011, 21:23

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6285495

witam mam taki mały dylemat gdyż pracuej juz 4 miesiace w skladzie budowlanym i szefowa kaze mi jedzic bez uprawnien samochodem z hds do ludzi i pracować tym hdsem i co w takim wypadku mam robić gdzy odpowiedzialnosc ciażyć za kogos bedzie na mnie prosze o konkretne odpowiedzi pozdrawiam

Post Wysłano: 18 sty 2011, 21:27

Użytkownik

Użytkownik

Temat niedawno był.Dajesz tyłka,wszystko na Ciebie.Nawet wiem co powie policja jak narozrabiasz.A gdyby szefowa kazała skoczyć do ognia ?

Post Wysłano: 19 sty 2011, 14:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Nie ciekawie bedziesz mial jak zobacza Cie ze robisz cos HDS a jak nie zdazysz zrobic a zatrzyma Cie ktos na drodze i czepi sie papierow to mozesz powiedziec ze ty tylko kierujesz a nie oblugujesz go. Ale lepiej jest sobie zrobic niz pozniej odpowiadac za czyjas glupote

Post Wysłano: 19 sty 2011, 19:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: magnum 480

"a zatrzyma Cie ktos na drodze i czepi sie papierow to mozesz powiedziec ze ty tylko kierujesz a nie obsugujesz go."
Nie ma takiej opcji, już to pisałem, ale powtórzę: nie wolno prowadzić pojazdu wyposażonego w hds-a, gdy nie posiadamy uprawnień do operowania nim.
Ja niestety jeździłem tak 4 miesiące, ale w końcu doczekałem się uprawnień. Ryzyko było moje, ale cóż... takie życie.

Post Wysłano: 19 sty 2011, 20:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10770724

Mozesz podac na to paragraf?

Post Wysłano: 19 sty 2011, 20:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: iveco eurocargo 4x4

Możesz kierować pojazdem wyposażonym w HDS pod jednym warunkiem, mianowicie operator z uprawnieniami do obsługi urządzenia dźwigowego musi zajmować miejsce pasażera.

Post Wysłano: 19 sty 2011, 21:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

bzdury...Panowie nie powtarzajcie zasłyszanych głupot...

-do przejazdu jakimkolwiek pojazdem wyposażonym w jakiekolwiek urządzenie potrzebne jest tylko i wyłącznie uprawnienie wynikające z kodeksu drogowego...

swego czasu na DW 231 miał miejsce wypadek,w którym zginął rowerzysta trafiony, samowolnie wysuniętą na zakręcie, podporą HDSa...nie można było przypisać winy bezpośrednio kierowcy,gdyż właśnie nie miał uprawnień do obsługi...nikomu do głowy nie przyszło,żeby musiał takowe posiadać...
to dla ciebie-mateusz430-nie powinno być żadne pocieszenie,bo wykonując pracę bez uprawnień narażasz się m.in. na płacenie z własnej kieszeni za uszkodzenia w mieniu np. zerwane linie energetyczne,telefoniczne,porysowane auta lub "nie daj boże"-trafienie przechodnia...

nie możesz zmobilizować szefowej o zainwestowanie w swój i jej spokój 600zł?

Post Wysłano: 19 sty 2011, 22:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: iveco eurocargo 4x4

Kolego gulin nie masz racji .Prosty przykład ,mianowicie poruszasz się samojezdnym żurawiem samochodowym (pospolicie dźwigiem),na twej drodze jest wypadek-ciężarówka leży na boku,policja i ratownicy zatrzymują Cię w celu podniesienia auta korzystając z tego, że żuraw jest już na miejscu zdarzenia (mają takie prawo) a Ty ,ani ''me'' ,ani'' be'' , ani ''kukuryku''.A więc musisz umieć obsługiwać i mieć stosowne uprawnienia ,abyś sam nie przewrócił żurawia.

Post Wysłano: 19 sty 2011, 23:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Tata w wakacje robił kurs na HDS, na którym był instruktor oraz inspektor ITD z Warszawy. Obaj potwierdzili, że nawet do prowadzenia samochodu wyposażonego w HDS potrzeba uprawnień. To samo powiedział znajomy inspektor ITD z Olsztyna. Gdyby kogoś, kto prowadzi ciężarówkę z żurawiem bez uprawnień zatrzymało ITD, to można beknąć. Nie daj Boże, gdyby ktoś obsługiwał HDS i kogoś zranił lub zabił, wtedy może przez parę lat oglądać niebo w kratkę. Ciężarówkę z HDSem możesz prowadzić, ale... po placu.

Post Wysłano: 20 sty 2011, 19:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6285495

Cytuj:
nie możesz zmobilizować szefowej o zainwestowanie w swój i jej spokój 600zł?
kolego gulin jak by była szefowa normalna to i kurs na hds by sie znalazł a takt o szkoda pieniedzy kiedys powiedziała a ja sie zbulwersowałem i powiedziałem ze nie bede naraża życia ani zdrowia zeby za kogos odpowiadać a jeszcze za rozbita palete płacić to juz w ogóle

Post Wysłano: 20 sty 2011, 21:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

na szczęście w naszym kraju wszystkich nas obowiązują przepisy zebrane w Dzienniku Ustaw...który ,jakby ktoś nie wiedział,można sobie poczytać w internecie...
więc zanim zaczniecie wypisywać podobne idiotyzmy proponuję przytoczyć cytat z rozporządzenia...
a ze względu na to, iż większość tutaj piszących to młodzi ludzie,proponuję poprosić o pomoc np.rodziców,którzy pomogą w czytaniu i interpretacji rozporządzeń...
Cytuj:
Kolego gulin nie masz racji .Prosty przykład ,mianowicie poruszasz się samojezdnym żurawiem samochodowym (pospolicie dźwigiem),na twej drodze jest wypadek-ciężarówka leży na boku,policja i ratownicy zatrzymują Cię w celu podniesienia auta korzystając z tego, że żuraw jest już na miejscu zdarzenia (mają takie prawo)
człowieku o czym ty piszesz?mają prawo do zatrzymania pojazdu,to fakt,ale do korzystania z niego-nikt nie jest w stanie ciebie do tego zmusić..?kierowca gabarytu wiozącego COŚ też musi mieć na TO uprawnienia?

Post Wysłano: 20 sty 2011, 23:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: zielony TGA

Cytuj:
Kolego gulin nie masz racji .Prosty przykład ,mianowicie poruszasz się samojezdnym żurawiem samochodowym (pospolicie dźwigiem),na twej drodze jest wypadek-ciężarówka leży na boku,policja i ratownicy zatrzymują Cię w celu podniesienia auta korzystając z tego, że żuraw jest już na miejscu zdarzenia (mają takie prawo) a Ty ,ani ''me'' ,ani'' be'' , ani ''kukuryku''.A więc musisz umieć obsługiwać i mieć stosowne uprawnienia ,abyś sam nie przewrócił żurawia.
:shock: :shock: :shock:

W takiej sytuacji wystarczy odmówić... i żaden policjant nie może zmusić, sprzęt należy do właściciela firmy i to on wydaje polecenia odnośnie sprzętu.
Jeżeli się mylę to ja dziękuję za takie prawo :/

Post Wysłano: 21 sty 2011, 12:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Iveco Magirus

Witam
Mam ten sam problem jeżdżę autolawetą z hds i niestety też niemam uprawnień.
Może ktoś podać jakie są za to kary?

Post Wysłano: 21 sty 2011, 21:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kary są nakładane za wykroczenia,a wykroczenia wynikają z łamania prawa,w twoim przypadku-prawo o ruchu drogowym...
moja propozycja:wyszukaj swoje wykroczenie tutaj: Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 108 poz. 908
jeśli znalazłeś przepis,który złamałes poszukaj sobie tutaj kary:
Dz. U. Nr 208, poz. 2023
niektórzy twierdzą,że ITD za to każe..więc jeszcze tu:http://www.gitd.gov.pl/index.php/pol/PO ... nia-i-kary

jeśli nie znajdziesz wykroczenia ani kary jeździj dalej...

Post Wysłano: 21 sty 2011, 22:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

może tu uporządkujemy pewne rzeczy:
żuraw przewoźny (HDS) tym różni się od żurawia samojezdnego, że jest to środek transportu wyposażony w maszynę do za- i rozładunku oraz prac pomocniczych.

jeżeli jedziesz HDS po towar i w miejscu załadunku jest widlak nie masz obowiązku ładować za pomocą HDS-a.

więc można dokonywać przewozów nie korzystając z żurawia i do tego nie potrzeba uprawnień. natomiast jeżeli coś zmalujemy tym HDS-em to niezależnie czy posiadamy uprawnienia czy nie, tak samo jesteśmy odpowiedzialni za skutki.

Post Wysłano: 22 sty 2011, 13:11

Użytkownik

Użytkownik

Czyli mogę jeżdzić lawetą jesli nie używam HDSa? Lawetą wozimy głównie mini koperką która sama wjezdza i zjezdza bez pomocy HDSa

Post Wysłano: 24 sty 2011, 22:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Rudy 102

http://www.filmy-tvbrawo.pl/filmy-72-81 ... k_353.html

tu w filmiku masz odpowiedz...

Post Wysłano: 25 sty 2011, 10:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

obejrzeli film?
ach dzieciaki,dzieciaki.... :roll:

Post Wysłano: 25 sty 2011, 18:43

Użytkownik

Użytkownik

Wreszcie ktos to wytłumaczył, dziękuje bardzo.

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]