Witam. Od kilku dni nurtuje mnie jedno pytanie i postanowiłem was zapytać czy to prawda.
Pewnego dnia patrzyłem na allegro samochody do 3.5t i znalazłem fajny okaz. Czytam opis i czytam aż nagle dochodzę do linijki gdzie jest zacytowane: "Tachograf elektroniczy założony na potrzebe Niemiec". Czy tam jest obowiązek montowania tacho w samochodach do 3.5t?? Szczerze mówiąc to przeglądałem wiele takich samochodów do 3.5t które były z międzynarodówki i nie miały tacho.
Proszę od odpowiedź.
_________________ http://mstellwag96.blogspot.com/ <--- Blog o chłopaku, który stawia pierwsze kroki w zawodzie mechanika, zapraszam do zaglądania, komentowania i dawania cennych uwag
Samochód: orange i grafitowy
niemieckie przepisy wewnętrzne są troszkę inne niż nasze zresztą jest to zgodne z rozporządzeniem 561 które dopuszcza zaostrzenie przepisów dla potrzeb kierowców krajowych i dotyczy tylko niemców lub kierowców pracujących dla firm niemieckich.
chociaż jeżeli sprowadzisz do naszego kraju taki pojazd powinieneś używac tachograf jednocześnie zaznaczając z tyłu tarczki że pojazd nie podlega przepisom ustawy o czasie pracy kierowcy - ot taki mały absurd.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
GG: 6365002
Samochód: a to zależy :)
W Niemczech obowiązek ewidencjonowania czasu pracy dotyczy kierowców pojazdów powyżej DMC 2,8 t. Niektóre busy są wyposażone w tachograf (sam kiedyś takim jeździłem), inne nie. Jeżeli auto nie posiada tachografu, kierowca prowadzi ewidencję ręcznie, na specjalnych formularzach (do ściągnięcia ze strony BAG).
chociaż jeżeli sprowadzisz do naszego kraju taki pojazd powinieneś używac tachograf jednocześnie zaznaczając z tyłu tarczki że pojazd nie podlega przepisom ustawy o czasie pracy kierowcy - ot taki mały absurd.
Można konkretniej? Na jakiej podstawie? Ja dotychczas spotkałem się z opinią, że tachograf, jeśli jest, musi być sprawny, ale tarcze wewnątrz?
Samochód: orange i grafitowy
Cytuj:
Cytuj:
Można konkretniej? Na jakiej podstawie? Ja dotychczas spotkałem się z opinią, że tachograf, jeśli jest, musi być sprawny, ale tarcze wewnątrz?
a co ja napisałem?
tylko na odwrocie należy zaznaczyć jak na wstępie tak trudno zrozumieć?
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 16 gości