Witam zainteresowanych,być może tu dowiem się jaki pojazd specjalny nie musi mieć winiety!
Czy czas pracy kierowcy dotyczy OPERATORA POMPY do betonu?
Interesują mnie auta budowlane.
DZiękuję za odpowiedzi.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH.
Samochód: orange i grafitowy
Obecnie polski i unijne przepisy przewidują zwolnienia z obowiązku instalowania tachografów w:
pojazdach przeznaczonych do przewozu rzeczy, gdy dozwolona maksymalna masa pojazdu, łącznie z przyczepami i naczepami, nie przekracza 3,5 tony,
pojazdach przeznaczonych do przewozu osób, które ze względu na typ konstrukcyjny i wyposażenie nadają się do przewozu nie więcej niż dziewięciu osób łącznie z kierowcą i są do tego przeznaczone,
pojazdach używanych do niehandlowych przewozów towarów w celach prywatnych,
pojazdach, których maksymalna dopuszczalna prędkość nie przekracza 30 km/h,
pojazdach przeznaczonych do przewozu osób wykonywanego w ramach usług regularnych, których droga przebiegu przekracza 50 km,
wyspecjalizowanych pojazdach pomocy technicznej,
pojazdach służących do nauki prowadzenia pojazdu, mającej na celu uzyskanie prawa jazdy,
pojazdach używanych jako sklepy.
jakos nie widze w tych wyłączeniach pomp do betonu i betoniarek ze specjalistycznych jest tylko pomoc drogowa i to tylko w odległości 100 km od bazy.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
może tachografy muszą być zainstalowane,ale nie muszą być używane...
praktycznie w każdym żurawiu samojezdnym jest tacho(przy okazji-jakie nudy by tam były na tarczkach ),ale się go nie używa,o winiecie nigdy mi się nie sniło...
w pojazdach utrzymania zimowego np. też są zainstalowane,ale nie muszą być używane...
zzx jeszcze coś jest w przepisach odn. pojazdów specjalnych.....
Mój tata jeździ dźwigiem samojezdnym i nie ma tacho i z tego co ja wiem to pojazdy które nie prowadzą przewozów drogowych nie muszą mieć tacho, ale oczywiście mogę się mylić
My mamy zarejestrowane pojazdy jako specjalne tacho jest mamy uzywac lecz nie obowiazuje nas czas jazdy za to ma nam kierownik wypelniac karte przewozu gdzie przed kursem wypisuje punkty docelowe i stawia stempel
_________________ Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie
wszystko się zgadza,ale temu od pompy do betonu przydałoby się przytoczyć jakiś cytat z rozporządzenia...nie ma nikt pod ręka?
się poświęciłem i poszukałem
Niezależnie od konieczności przestrzegania przepisów rozporządzenia Rady (EWG) nr 3820/85, kierowcy zatrudnieni na podstawie stosunku pracy, podlegają przepisom ustawy z 2004 r. o czasie pracy kierowców.
Na podstawie art. 4 pkt 6 rozporządzania Rady (EWG) nr 3820/85, z obowiązku instalacji i stosowania tachografu wyłącza się pojazdy, które są "przeznaczone dla usług kanalizacyjnych, ochrony przeciwpowodziowej, prac wodociągowych, gazowniczych i energetycznych, zarządów dróg, usług oczyszczania, usług telegraficznych i telefonicznych (.)"
a odnośnie żurawii samojezdnych itp i m.in. pomp do betonu mozna powołać się na...
na podstawie art. 13 ust. 1 lit. g rozporządzenia Rady (EWG) nr 3820/85 oraz art. 29 ustawy z 2004 r. o czasie pracy kierowców (Dz. U. z 2004 r. Nr 92, poz. 879 z późn. zmianami) wyłączone są ze stosowania tachografu pojazdy przewożące materiały na użytek kierowcy w trakcie jego pracy, w promieniu 50 km od miejsca normalnej bazy pojazdu, pod warunkiem,
-że prowadzenie pojazdu nie stanowi głównej czynności kierowcy (.)
Ale najlepiej poszukać te rozporządzenia i poczytać całe,bo powyższe cytaty odnoszą się do podobnych problemów lecz zawarte są tylko pojazdy, o których mowa w temacie, z którego sobie je pożyczyłem...
Ostatnio zmieniony 03 lut 2011, 23:57 przez gulin, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 23 gości