Tiger_zaby: Kodeks pracy czytalem i jesli potrzebuje to zawsze moge do niego zagladnac
W koncu nie musze go znac na pamiec. Problem polega na tym ze mowisz tutaj o 2 roznych firmach ktorych pracownicy pracuja w tym samym miejscu. Jesli jedna firma ma hale produkcyjna a druga firma jest firma transportowa to pracownicy pierwszej firmy za miejsce pracy uznaja hale produkcyjna natomiast kierowcy za miejsce pracy uznaja swoj samochod ktory przez pewien okres czasu powiedzmy 2 godziny dziennie znajduje sie na terenie hali. Wiec nie sa to pracownicy roznych firm pracujacy w tym samym miejscu. Dodatkowo jesli BHPowiec firmy produkcyjnej wymaga kursu BPH to moze zaprosic pracownikow mojej firmy na organizowane przez siebie coroczne szkolenia na terenie firmy dla ktorej pracuje.
Natomiast moje pytanie na samym poczatku dotyczylo zakresu szkolania BHP wymaganego na stanowisku kierowcy. Chodzi mi tutaj o jakies hmm jakby to powiedziec szczegolne szkolenia. Bo w wyzej wymienionym przykladzie (firmy) hali produkcyjnej szkolenie BHP powinno mowic o zasadach pracy w obecnosci widlaka czy suwnicy. Jak to jest na stanowisku kierowcy?
Co do wymogu noszenia kasku i odpowiedniego obuwia nic mi na ten temat nie wiadomo. Jedyne co wiem to fakt iz BHPowiec mial projekt regulaminu ktory dotyczylby wszystkich kierowcow na terenie firmy. Co sie z projektem stalo nie mam pojecia wiem natomiast ze na dzien dzisiejszy nie wszedl on w zycie.
Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.