Witam serdecznie,
Zamierzam otworzyć firmę handlową - do przewozu materiałów niezbędny będzie mi tir. W związku z wysokim poziomem forum, jako nowicujesz postanowiłem założyć temat i poprosić o kilka niezbędnych informacji.
1) Zapisałem się na kurs C - wiem, że istnieje możliwość dofinansowania w ZDS kursu C+E - jakie warunki trzeba spełnić, czy ktoś z tego korzystał - jak wygląda to w praktyce?
2) W sąsiednim WORDZie koszt kwalifikacji wstępnej jest dofinansowany w 80% - czy jako pracujący mogę z tego skorzystać?
3) Podatek od ciągnika z naczepą - wiem, że jest to około 3tys. w skali roku - proszę o informację kiedy uiszczam tę opłatę? Na koniec roku czy tuż po założeniu działalności?
4) Winiety - jaki to koszt - słyszałem 2600-2900, od czego to zależy i kiedy to wpłacam?
5) Polskie ustawodawstwo coraz bardziej mnie zaskakuje - z jakimi kosztami jeszcze musze sie liczyc?
- ile wynosi koszt rejestracji samochodu z naczepą,
- przegląd,
- ubezpieczenie OC/AC
- dodatkowe koszta.
6) Pytanie odnośnie ubezpieczenia od przewożonego ładunku - kto pokrywa jego koszt? Ile on wynosi? Chodzi mi o ubezpieczenie w przypadku uszkodzenia ładunku lub jego kradzieży.
7) Z tego co czytałem, będzie także potrzebna Certyfikat Kompetencji Zawodowych - jaki to okres czasu ?
Czy aby przewozić towar dla swojej firmy (oczywiście pobierać za to opłatę) potrzebna będzie także licencja na wykonywanie transportu drogowego ? - ew. jaki to koszt, czas i czy posiadać ją musi właściciel firmy czy kierowca ?
Czy istnieją jakieś dotacje z UE, z których mógłbym ew. skorzystać ?
Nasza firma będzie spółką - bez pracowników. Będę bardzo wdzięczny za ewentualne informacje "tnące" koszty.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc, gdyż uważam, że informacje od ludzi, którzy na codzień się tym zajmują są najpewniejsze.