Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 lut 2011, 19:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam serdecznie,

Zamierzam otworzyć firmę handlową - do przewozu materiałów niezbędny będzie mi tir. W związku z wysokim poziomem forum, jako nowicujesz postanowiłem założyć temat i poprosić o kilka niezbędnych informacji.

1) Zapisałem się na kurs C - wiem, że istnieje możliwość dofinansowania w ZDS kursu C+E - jakie warunki trzeba spełnić, czy ktoś z tego korzystał - jak wygląda to w praktyce?
2) W sąsiednim WORDZie koszt kwalifikacji wstępnej jest dofinansowany w 80% - czy jako pracujący mogę z tego skorzystać?
3) Podatek od ciągnika z naczepą - wiem, że jest to około 3tys. w skali roku - proszę o informację kiedy uiszczam tę opłatę? Na koniec roku czy tuż po założeniu działalności?
4) Winiety - jaki to koszt - słyszałem 2600-2900, od czego to zależy i kiedy to wpłacam?
5) Polskie ustawodawstwo coraz bardziej mnie zaskakuje - z jakimi kosztami jeszcze musze sie liczyc?
- ile wynosi koszt rejestracji samochodu z naczepą,
- przegląd,
- ubezpieczenie OC/AC
- dodatkowe koszta.
6) Pytanie odnośnie ubezpieczenia od przewożonego ładunku - kto pokrywa jego koszt? Ile on wynosi? Chodzi mi o ubezpieczenie w przypadku uszkodzenia ładunku lub jego kradzieży.
7) Z tego co czytałem, będzie także potrzebna Certyfikat Kompetencji Zawodowych - jaki to okres czasu ?
8) Czy aby przewozić towar dla swojej firmy (oczywiście pobierać za to opłatę) potrzebna będzie także licencja na wykonywanie transportu drogowego ? - ew. jaki to koszt, czas i czy posiadać ją musi właściciel firmy czy kierowca ?

Czy istnieją jakieś dotacje z UE, z których mógłbym ew. skorzystać ?

Nasza firma będzie spółką - bez pracowników. Będę bardzo wdzięczny za ewentualne informacje "tnące" koszty.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, gdyż uważam, że informacje od ludzi, którzy na codzień się tym zajmują są najpewniejsze.

Post Wysłano: 08 lut 2011, 20:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Na postawione pytania znajdziesz odpowiedź w przepisach prawa odpowiednio:
ustawa o transporcie drogowym,
prawo o ruchu drogowym,
na stronie swojego urzędu gminy znajdziesz zakładkę podatki i opłaty lokalne lub na stronie MF.
strona byle jakiego zakładu ubezpieczeń,
polecam również stronę MI.
myślę żę na tych stronach w odpowiednich zakłądkach znajdziesz odpowiedź na prawie wszystkie swoje pytania.
jeżeli chcesz wykład ustny lub pisemny to zajmie to mniej więcej (po łebkach) 4-5 godzin.

Post Wysłano: 08 lut 2011, 20:59

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Na postawione pytania znajdziesz odpowiedź w przepisach prawa odpowiednio:
ustawa o transporcie drogowym,
prawo o ruchu drogowym,
na stronie swojego urzędu gminy znajdziesz zakładkę podatki i opłaty lokalne lub na stronie MF.
strona byle jakiego zakładu ubezpieczeń,
polecam również stronę MI.
myślę żę na tych stronach w odpowiednich zakłądkach znajdziesz odpowiedź na prawie wszystkie swoje pytania.
jeżeli chcesz wykład ustny lub pisemny to zajmie to mniej więcej (po łebkach) 4-5 godzin.
Czytałem ustawy mam ogólny zarys, jednak to nie to samo co odpowiedź ludzi z branży stąd mój temat. Po prostu znając życie i w tym aspekcie teoria nie równa się praktyce :)

Wykład chętnie poczytam :)

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 08 lut 2011, 21:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Odpowiedzi ludzi z branży to już tylko ich własna interpretacja tychże ustaw i ich wiarygodność może być co najwyżej im równoważna.
Cytuj:
Nasza firma będzie spółką - bez pracowników. Będę bardzo wdzięczny za ewentualne informacje "tnące" koszty.
Legalnie to się chyba nie da w tej branży.

Post Wysłano: 08 lut 2011, 21:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Wykład chętnie poczytam :)
Ale obawiam się, że nie znajdziesz chętnego, który ci go napisze. Większość z rzeczy o które pytasz była tutaj przerabiana.

1. Dofinansowania - funkcja szukaj, ale najlepiej zwrócić się z pytaniem bezpośrednio do instytucji refundującej.
2. Zadzwoń do sąsiedniego WORDu i zapytaj. Skąd my mamy wiedzieć? :)
3. Podatek od środków transportu jest podatkiem gminnym - reszta jak w punkcie 2. Musisz pytać w gminie. Z tego co pamiętam, w firmie rodziców płacony był kwartalnie.
4. Winiety obowiązują tylko do lipca br. Od lipca prowadzony będzie pobór elektroniczny.

Trochę informacji o elektronicznym poborze w Polsce

Aktualnie jeszcze obowiązuje system winietowy, gdzie wysokość opłaty zależy od ilości osi i normy emisji spalin.
Szczegółowe informacje znajdziesz tutaj

5. Poza kosztami "urzędowymi" pamiętaj o koszcie utrzymania samego auta. Zobacz sobie ile kosztują opony, 35 litrów oleju na wymianę i różne inne materiały eksploatacyjne.

Co do reszty nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

Post Wysłano: 08 lut 2011, 23:50

Użytkownik

Użytkownik

Będę wdzięczny za informację od kogoś znającego temat.

W aspekcie refundacji kwalifikacji wstępnej bardziej chodziło mi oto czy ktoś korzystał i jakie warunki musiał spełnić.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]