Cytuj:
Z Tego co wyczytałem na forum to winieta jest nie potrzebna ? na pojazd zarejestrowany jako specjalny ?
""Z obowiązku uiszczania opłaty za przejazd po drogach krajowych (wykupienia karty opłaty) zwolnione są podmioty wykonujące przewozy drogowe pojazdami przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą - w niezarobkowym przewozie drogowym osób oraz o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy."
jeżeli uważasz że spełniasz te wymagania to pewnie możesz nie kupować, ale nie sądzę by tak było.
Cytuj:
Mam jeszcze jedno pytanie ... Kiedy mam opłacic ten podatek do gminy ? musze od razu po zarejestrowaniu ?
po zarejestrowaniu musisz sie udać do urzędnika z wydziału finansowego i tam składasz deklarację DT-1 z załącznikem DT-1A(choc niekoniecznie) jak płacisz w ratach to pierwszą ratę powinieneś uiścić do 15.02 każdego roku.
jeżeli dobrze pamietam to opłata podatku od środków transportu nie ma wpływu na rejestracje pojazdu jest to podatek "majatkowy" od "posiadania pojazdu"