Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 sty 2011, 21:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8644782
Samochód: VW Passat b5 1.9 TDI 90KM

Witam. Od kilku dni nurtuje mnie jedno pytanie i postanowiłem was zapytać czy to prawda.

Pewnego dnia patrzyłem na allegro samochody do 3.5t i znalazłem fajny okaz. Czytam opis i czytam aż nagle dochodzę do linijki gdzie jest zacytowane: "Tachograf elektroniczy założony na potrzebe Niemiec". Czy tam jest obowiązek montowania tacho w samochodach do 3.5t?? Szczerze mówiąc to przeglądałem wiele takich samochodów do 3.5t które były z międzynarodówki i nie miały tacho.

Proszę od odpowiedź.

Post Wysłano: 29 sty 2011, 21:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

niemieckie przepisy wewnętrzne są troszkę inne niż nasze zresztą jest to zgodne z rozporządzeniem 561 które dopuszcza zaostrzenie przepisów dla potrzeb kierowców krajowych i dotyczy tylko niemców lub kierowców pracujących dla firm niemieckich.
chociaż jeżeli sprowadzisz do naszego kraju taki pojazd powinieneś używac tachograf jednocześnie zaznaczając z tyłu tarczki że pojazd nie podlega przepisom ustawy o czasie pracy kierowcy - ot taki mały absurd.

Post Wysłano: 03 lut 2011, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6365002
Samochód: a to zależy :)

W Niemczech obowiązek ewidencjonowania czasu pracy dotyczy kierowców pojazdów powyżej DMC 2,8 t. Niektóre busy są wyposażone w tachograf (sam kiedyś takim jeździłem), inne nie. Jeżeli auto nie posiada tachografu, kierowca prowadzi ewidencję ręcznie, na specjalnych formularzach (do ściągnięcia ze strony BAG).

Post Wysłano: 05 lut 2011, 2:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
chociaż jeżeli sprowadzisz do naszego kraju taki pojazd powinieneś używac tachograf jednocześnie zaznaczając z tyłu tarczki że pojazd nie podlega przepisom ustawy o czasie pracy kierowcy - ot taki mały absurd.
Można konkretniej? Na jakiej podstawie? Ja dotychczas spotkałem się z opinią, że tachograf, jeśli jest, musi być sprawny, ale tarcze wewnątrz?

Post Wysłano: 20 lut 2011, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
Można konkretniej? Na jakiej podstawie? Ja dotychczas spotkałem się z opinią, że tachograf, jeśli jest, musi być sprawny, ale tarcze wewnątrz?
a co ja napisałem?
tylko na odwrocie należy zaznaczyć jak na wstępie tak trudno zrozumieć?

Post Wysłano: 22 lut 2011, 2:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Napisałeś, że trzeba mieć tarczę, a ja o czymś takim nigdy nie słyszałem, więc poprosiłem o jakąś podstawę prawną.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]