Szanowny Panie, Odnośnie wymagań w stosunku do kierowcy, uprzejmie wyjaśniam. Zgodnie z art. 39 a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125, poz. 874 ze zm.): Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta: 1) ukończyła: a) 18 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii: - C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną, - C1 lub C1+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną, b) 21 lat – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii: - C lub C+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną, - D lub D+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną, - D1 lub D1+E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną, c) 23 lata – w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D+E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną; 2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym; 3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy; 4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy; 5) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną; 6) ukończyła szkolenie okresowe. Wyjątki od obowiązku uzyskania kwalifikacji wstępnej dotyczą niektórych rodzajów przewozów i są wymienione w art. 39a ust. 3. Powyższe warunki zatrudnienia kierowcy odnoszą się zarówno do transportu drogowego, jak i przewozu na potrzeby własne. W razie wątpliwości zachęcam do skorzystania z telefonicznych dyżurów inspektorskich prowadzonych przez Wojewódzkie Inspektoraty Transportu Drogowego od poniedziałku do piątku w godz. 9-15 oraz dyżuru prawnego w GITD w piątki w godz. 9-15 ; numery telefonów znajdzie Pan na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego w zakładce "Kontakt": http://www.gitd.gov.pl/index.php/pol/KONTAKT. Jednocześnie informuję, iż odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat. Z poważaniem, Aleksandra Kobylska Wydział Informacji i Promocji Gabinet Głównego Inspektora Główny Inspektorat Transportu Drogowego Od: scania420@interia.pl Do: info@gitd.gov.pl Data: 2011-02-24 00:52 Temat: Wymagania wiekowe. Witam. Jestem młodym, jeszcze niepełnoletnim człowiekiem, który marzy o zawodzie kierowcy. Niedługo skończę 18 rok życia, co za tym idzie chcę podjąć próbę zdania egzaminu na prawo jazdy kat. B. Wiem, że w tym nie napotkam żadnych przeszkód. Natomiast moje pytanie wiąże się z kolejnymi kategoriami prawa jazdy. Czy jeśli chcę uzyskać kat. C, C + E muszę mieć ukończone 21 lat bądź posiadać 2 lata prawo jazdy kategorii B? I czy jak zdam już kat. C + E to czy w wieku np.19 lat mogę uzyskać Kwalifikację wstępną. Proszę o możliwie szybką oraz wyczerpującą wypowiedź.Myślę że tutaj znajduje się odpowiedź na Twoje pytanie co do c+e. Natomiast ADR tylko od 21 roku życia