Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1898568
Samochód: Man 16370

Witam i pytam .
Czy jest ktoś co wie coś czy po grudniu tego roku uznawane będą certyfikaty na krajowe przewozy osób .
Wiem że z tym dniem wiąże się zmiana wymaganych dokumentów nie będziemy potrzebować licencji na wykonywanie krajowego transportu drogowego tylko zezwolenie na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego.
Do tego czasu znaczy do 3 grudnia jesteśmy zobowiązani uzyskać nowe dokumenty ,gdyż dotychczasowe stracą ważność .
Czy licencja którą obecnie posiadam na 29 lat tak naprawdę jest na niecały rok?
Co dalej jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o informację podejrzewam że jest więcej ludzi których czeka niespodzianka w grudniu i być może lepiej wcześniej się przygotować do tych wielkich zmian .

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6500056
Samochód: ---

Witam , teraz robiłem Certyfikat Kompetencji Zawodowych .
Z tego co było mówione na kursie , od 4 grudnia 2011 certyfikat kompetencji zawodowej będzie można udzielić maksymalnie 4 przedsiębiorstwom i suma pojazdów nie może przekroczyć 50 sztuk .
I dodatkowo od 4.12.2011 moją się zmienić przepisy w zakresie egzaminowania . Oczywiście ma być trudniej niż do tej pory :)

C+E - 09.02.2011
Certyfikat Kompetencji Zawodowych - 19.02.2011
Świadectwo Kwalifikacji - 24.02.2011
_________________________________________________________________________________________

Tiry na Tory , Lokomotywy w Pokrzywy

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

wrzuciłem tu;
viewtopic.php?f=45&t=29847
link do nowych przepisów ale wygląda że nie ma chetnych do dyskusji. szkoda.
zmiany będą poważne i dotyczą nie tylko certyikatów.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Myślę , że warto przeczytać to wiele wyjaśnia . Mnie to troszkę uspokoiło.

http://www.ozptd.pl/news/1137/15/Inform ... zdami.html

Użytkownik

Użytkownik

GG: 6134755
Samochód: honda civic v-tec

Cytuj:
Witam i pytam .
Czy jest ktoś co wie coś czy po grudniu tego roku uznawane będą certyfikaty na krajowe przewozy osób .
Wiem że z tym dniem wiąże się zmiana wymaganych dokumentów nie będziemy potrzebować licencji na wykonywanie krajowego transportu drogowego tylko zezwolenie na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego.
Do tego czasu znaczy do 3 grudnia jesteśmy zobowiązani uzyskać nowe dokumenty ,gdyż dotychczasowe stracą ważność .
Czy licencja którą obecnie posiadam na 29 lat tak naprawdę jest na niecały rok?
Co dalej jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o informację podejrzewam że jest więcej ludzi których czeka niespodzianka w grudniu i być może lepiej wcześniej się przygotować do tych wielkich zmian .
Z tego co uslyszalem 2 tygodnie temu od inspektora ITD ktory lazi po firmach i kontroluje wiem ze 4 grudnia zmieniaja sie przepisy.Certyfikaty krajowe traca waznosc i wszyscy posiadacze musze zrobic certyfikat na miedzynarodowke.Jednak jest na to okres przejsciowy 1 rok,czyli mamy czas na dostosowanie dokumentow do 4 grudnia 2012 roku.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Certyfikaty krajowe traca waznosc i wszyscy posiadacze musze zrobic certyfikat na miedzynarodowke
Zgadza się. Jak w czerwcu zdawałem to już wtedy mówiono, że nie ma sensu robić tylko krajowego. Pzdr.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
Certyfikaty krajowe traca waznosc i wszyscy posiadacze musze zrobic certyfikat na miedzynarodowke
Zgadza się. Jak w czerwcu zdawałem to już wtedy mówiono, że nie ma sensu robić tylko krajowego. Pzdr.
proponuje przeczytac projekt ustawy jest na stronach MI a potem zabierać głos.
w proponowanym projekcie zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa dlaczego rząd chce zabrac nabyte uprawnienia licencyjne poprzez ograniczenie terminu ważności dotychczasowych licencji do roku 2016.
chyba wielu to przeoczyło i zyje w nieświadomości że dalej bedą mileli licencje ważne do roku 2052 pomijam juz to że międzynarodówka które nie miała obowiązku posiadania licencji krajowych bedzie te licencje musiała mieć.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Myślę że nie dokładnie przeczytaliście ten tekst który znajduje się pod tym linkiem .

http://www.ozptd.pl/news/1137/15/Inform ... zdami.html

"......W wyniku uwag zgłoszonych przez zainteresowane resorty podjęta została również decyzja o uznaniu, że licencja na wykonywanie krajowego transportu drogowego jest zezwoleniem na wykonywanie zawodu przewoźnika drogowego w rozumieniu rozporządzenia (WH) nr 1071/2009 (nowe brzmienie arl. 5 ust. 4 ustawy)......."
A tak naprawdę to nie ma przecież ustawy jest dopiero projekt więc skąd inspektorzy itd mogą cokolwiek wiedzieć co i jak to będzie skoro ministerstwo infrastruktury to dopiero projektuje .
Proszę " sssara1" nie pisz swoich nie popartych wniosków ze ktoś tam ci mówił . Jest to temat zbyt poważny żeby gdybać . A rozporządzenie radzę przeczytać dokładnie i projekt ustawy również.

http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_ak ... nt8834.pdf

(Certyfikaty krajowe traca waznosc i wszyscy posiadacze musze zrobic certyfikat na miedzynarodowke ) to kłamstwo proszę nie brać pod uwagę tych wniosków .

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

to wytłumaczy w końcu ktoś o co chodzi?? sam jestem ciekaw?? są jakieś zmiany czy nie bo już zgłupiałem do reszty?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VO FH 440

To ja podeprę się informacjami które przeczytałem w gazecie "ciężarówki" 9/11.

Dyrektywy unijne które wymuszają zamianę ustawy o transporcie drogowym wchodzą
w życie z dniem 4 grudnia 2011 , w obecnym momencie są w fazie "konsultacji społecznych"
ale "zrzeszenia transportowców" nie zgłaszają zastrzeżeń (swoją drogą się nie dziwie takie instytucje zrzeszają największych a te już dziś spełniają większość wymogów).

Podstawowe 4 wymagania:
1 Mieć siedzibę w jednym z państw członkowskich UE
2 Cieszyć się dobrą reputacją
3 Mieć odpowiednią zdolność finansową
4 wymaganie kompetencje (licencje, pracownika z Certyfikatem itp.)[/list]

Siedziba:

Parking z "jakąś" bazą transportową -( nie jest sprecyzowane czy trzeba mieć komputer diagnostyczny , i inne czy tylko wiertarkę szlifierkę i zestaw kluczy)

Zabezpieczenie finansowe:

potwierdzanie przez audytora lub inną osobę z uprawnieniami ze firma co roku
ma zabezpieczenie finansowe wysokości 9000 EURO na 1 pojazd i 5000EURO na każdy kolejny.

co do dobre reputacji to wiadomo ... 1 czy może 2 złapanie na "fałszowaniu dokumentów" lub na przeładowaniu pojazdu i dowiedzenia. mganetyzujące ...ale prawdziwe.

Mam tylko 1 pytanie czy te wymogi zaczną obowiązywać "odrazu" czy np. tak jak
niektórzy mowią będzie 1 rok na dostosowanie się do nowych realiów ?

Nowy Sącz i okolice - Zapraszam :)
DPTacho.pl

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]