Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Ursus c360 3p
Post Wysłano: 27 lut 2011, 13:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam,
mam problem z silnikiem na wolnych obrotach dymił (na siwo), przy wyższych obrotach przestawał. Wymieniłem wtryski , sprawdzone. I zaczął ciężko odpalać , stracił moc. Zawiozłem pompe do sprawdzenia nic to nie dało, zawiozłem w drugie miejsce i też to nic nie dało. Na wolnych obrotach chodzi ładnie ,nie dymi, ale na wyższych jakby brakowało mu paliwa i na 5 biegu sam ciągnik nie ma siły.

Post Wysłano: 27 lut 2011, 13:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Mnie to wygląda na brak paliwa, za mało dostaje silnik paliwa, możliwe że układ jest nie szczelny i bokiem zaciąga powietrze wraz z paliwem lub masz zapchany smok w baku.

To jest czasem ten silnik z tą dźwignią na głowicy od zaworów do gaszenia silnika?, taki silnik miałem kiedyś w sztaplarce jak pracowałem w firmie kurierskiej :mrgreen:

Filmy z tras

Post Wysłano: 27 lut 2011, 17:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To jest czasem ten silnik z tą dźwignią na głowicy od zaworów do gaszenia silnika?
Ten, o którym mówisz jest w ursusie c330 :D

Ja mam widlaka z silnikiem od 3P, uszczypał się pierścionek na którymś cylindrze, pluł olejem i też dymił, ale przez odpowietrznik korbowodu, jest u Ciebie taki objaw?

Post Wysłano: 28 lut 2011, 14:39

Użytkownik

Użytkownik

Ja mam widlaka z silnikiem od 3P, uszczypał się pierścionek na którymś cylindrze, pluł olejem i też dymił, ale przez odpowietrznik korbowodu, jest u Ciebie taki objaw?[/quote]

U mnie nie pluje, bo rok temu urwał się wał i były założone nowe pierścienie i tak samo dymił wcześniej, ale ten fachowiec wkładał ręce do pompy paliwowej (poznałem po tym że cięgło gazu było inaczej ustawione) . jeszcze raz zawiozłem wtryski do sprawdzenia i zobaczymy co będzie ...

Post Wysłano: 28 lut 2011, 14:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 31115452
Samochód: SCANIA R420

Hmm... czasem się tak zdarza w tych ciągnikach że jak kupisz nowe wtryski to są gorsze od starych... spróbuj założyć te stare wtryski i zobacz czy objawy są podobne. Jeśli tak to silnik może zasycać gdzieś lewe powietrze... podokręcaj wszystkie śruby na wtryskach, rurki od wtrysku (sprawdź czy nie są czasem pęknięte), i na pompie od spodu są takie na 13 klucz... tam też może zasycać powietrze. Jeśli objaw minie na starych wtryskach to znaczy że jest coś nie tak z nowymi... miałem ten sam problem w c330 i musiałem oddać nowe wtryski bo nie dało się na nich jeździć:D

Post Wysłano: 01 mar 2011, 20:19

Użytkownik

Użytkownik

Dałem jeszcze raz wtryski do sprawdzenia, tak jak pisałem wcześniej i okazało się że wtryski są na nic a tamten pierwszy zakład wcale ich nie sprawdzał bo pewnie uznał że są nowe no i nie trzeba ich sprawdzać, ale pieniądze wziął .... A w drugim zakładzie wyregulował i skończyły się problemy .
dzięki za rady chłopaki '

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]