Użytkownik
GG: 1399364
Samochód: MAN TGA 18.430
Problem polega na tym, że podczas jazdy przy prędkości poniżej 40km/h np. w korku lub przy wjeździe na firmę gdy zahamuję lub nawet lekko dotknę hamulca wyświetla się litania błędów EDC, FFR itp. Skrzynia biegów przełącza się na manualną i nie mozna z powrotem zmienić na automat. Do tego dochodzi brak pierwszego stopnia hamowania (trzeba zapierać się o oparcie w siedzeniu żeby wyhamować przed autem bo pedał tak ciężko chodzi), brak retardera i tempomatu. Problem znika po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika na 5 - 10 sekund. Po tym czasie odpalam i wszystko jest w normie... do czasu aż znów zacznie się jakieś hamowanie. Czasami robi się tak co 2 - 3 minuty, a czasami jadę i pół dnia nic się nie włącza. Byłem w dwóch warsztatach i nigdzie nic nie widzą. Nawet błędów nie ma na komputerze. Dopiero w trzecim warsztacie mieli jakiś nowszy komputer i wyskoczyło ok. 60 błędów od skrzyni biegów. Nie wiem w czym tkwi problem. jeden mechanik mówił, że to jest wina głównego zaworu hamulcowego, drugi mówił że instalacja ma gdzieś zwarcie. Proszę o pomoc bo nie mogę normalnie jeździć! Boję się wciskać hamulca podczas jazdy bo jak już to zrobię to patrzę tylko na kontrolki czy się błąd nie pokaże i będę musiał stawać i znów gasić i zapalać silnik. Próbowałem nawet już zdjąć klemy na 10 minut żeby skasowały się błędy i dalej to samo. MAN TGA 18.430 D20 Commonrail.