Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 lut 2011, 13:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Mam pytanie w sumie to nawet i kilka :)
Ja zamawiam spedycję to ja wypisuję cmr ale czy mam obowiązek posiadania cmr czy firma która podstawia auto ma dostarczyć cmr z danymi przewoźnika i w tym momencie kto jest dla mnie przewoźnikiem(jeżeli zlecenie dostała spedycja) spedycja czy firma transportowa(właściciel samochodu) i czy pole dane przewoźnika jest obowiązkowe?
I czy aby można było zastosować stawkę Vat0% muszą być wpisane dane przewoźnika czy wystarczy nr rej samochodu i naczepy czy też kopia którą dostane z podpisem odbiorcy jest wystarczająca do odliczenia vatu?
A jeżeli klient zamawia transport to jak rozumiem z cmr 1 i 2 to adres klienta ale 3 to adres mojej firmy>? to w takim razie co z 22 i 24 tutaj podpisuje się tylko klient?

Post Wysłano: 26 lut 2011, 13:39

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

1. posiadanie CMR jest zwyczajowe czyli możesz mieć ale nie musisz wtedy kierowca który ładuje tower daje swój cmr.
2.zależy jakie zlecenie dałeś spedycji czy transportowe czy spedycyjne.sprawa jest skomplikowana i wielowątkowa i jest związana z odpowiedzialnością za przewożony towar a także z posiadanymi "papierami" przez spedycję - może miec tylko licencję na pośrednictwo przewozu rzeczy.
3.wszystkie rubryki muszą być wypełnione
4.stawka ''0" Vat to muszisz towar wyeksportować poza unię - wtedy może wystarczyć do rozliczenia w skarbówce odprawa wywozowa z UC, choć nie wiem jak teraz (dawno nie jeczhałem poza UE) ale kiedyś wystarczał CMR ze stemplem z granicy.
5. nie ma znaczenia kto zamawia transport - rubyki wyraźnie mówią o odbiorcy , nadawcy i przewoźniku lub kolejnych przewoźnikach.

Post Wysłano: 26 lut 2011, 16:36

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za odpowiedź
a to czym się różni zlecenie spedycyjne od transportowego?

Post Wysłano: 26 lut 2011, 16:44

Użytkownik

Użytkownik

[quote="hansklos"]Dzięki za odpowiedź
przeczytaj dyskusję na stronie
http://forum.trans.org/viewtopic.php?id=440351
tam twoje pytanie jest wyjaśnione wraz z przykładami.

Post Wysłano: 26 lut 2011, 19:12

Użytkownik

Użytkownik

popraw mnie jeżeli się mylę
1)wysyłam zlecenie transportowe a w cmr
poz. 16 wpisuje nazwę spedycji a
w poz. 17 podpisuje się przewoźnik wynajęty przez spedycję i kierowca tego przewoźnika podpisuje się w poz. 23 ?
2) wysyłam zlecenie transportowe a w cmr
w poz. 16 wpisuję nazwe firmy transportowej
i to samo w poz. 23?
3) czy dobrze rozumiem?
spedytorowi wysyła się zlecenie spedycyjne
a jeżeli korzystam bezpośrednio z usług firmy transportowej to zlecenie transportowe?
4) spedycja nie ponosi odpowiedzialności za szkody w przewozie więc lepiej kontaktować się bezpośrednio z firmą transportową żeby uniknąć ewentualnych kłopotów w przypadku szkody?

Post Wysłano: 26 lut 2011, 19:26

Użytkownik

Użytkownik

1. jeżeli spedycja jest przewoźnikem to tak.
2. tak jest to zwyczajowo robione bez względu na to jakie i komu dałeś zlecenie
w obu powyższych przypadkach jeżeli przyjeżdża samochód kierowca ma występlowane druki CMR swoja pieczątką.
3.tak powinno być ale jak juz zapewne zorientowałeś się to jeżeli będziesz płącił spedycji za "spedycję" to nie możesz zapłacić jej za transport bo są to 2 różne zlecenia.(praktyka i smutna rzeczywistośc jest inna)
4.spedycja nie odpowiada z reguły za nic - patrząc z mojej pozycji jako przewoźnika zdecydowanie lepiej jest zlecić transport bezpośrednio wtedy jesteś na pewno lepiej dopieszczony niż przez spedycję ( tu się pewnie wielu spedom naraziłem).no i pewnie staweczka będzie lepsza bo odpada pośrednik.jest jednak jeden warunek jeżeli szukasz dobrego transportowca to niestety to kosztuje za darmo jżdżą łosie i dziady.

Post Wysłano: 27 lut 2011, 19:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
spedycja nie odpowiada z reguły za nic - patrząc z mojej pozycji jako przewoźnika zdecydowanie lepiej jest zlecić transport bezpośrednio wtedy jesteś na pewno lepiej dopieszczony niż przez spedycję ( tu się pewnie wielu spedom naraziłem).no i pewnie staweczka będzie lepsza bo odpada pośrednik.jest jednak jeden warunek jeżeli szukasz dobrego transportowca to niestety to kosztuje za darmo jżdżą łosie i dziady
Jest to zdecydowanie kwintesencja teraźniejszego transportu

Cytuj:
.stawka ''0" Vat to muszisz towar wyeksportować poza unię - wtedy może wystarczyć do rozliczenia w skarbówce odprawa wywozowa z UC, choć nie wiem jak teraz (dawno nie jeczhałem poza UE) ale kiedyś wystarczał CMR ze stemplem z granicy.
To prawda, jednak 0% generalnie obowiązuje przy przewozach świadczonych dla zagranicznych firm spedycyjnych. Wtedy one płacą przewoźnikowi w EUR bez vatu.

Ostatnio nastomiast robiłem transport z chorwacji i faktura wyglądała w ten sposób że od miejsca załadunku do granicy z PL stawka była 0% a dalej już normalnie 23%

Post Wysłano: 27 lut 2011, 22:30

Użytkownik

Użytkownik

dziękuję za uznanie w ocenie rynku.
wracając do tematu mając tak szczątkowe informacje trudno jednoznacznie napisać jak będzie wyglądała stawka vat.
może założyciel tematu jeszcze się odezwie to podyskutujemy.

Post Wysłano: 28 lut 2011, 19:09

Użytkownik

Użytkownik

transport w granicach EU
to kolejne pytanie skoro są chętni żeby pomagać :)
firmie transportowej powinno się wysyłać
zlecenie przewozu
czy zlecenie transportowe ?
Może potraficie podać jakąś literaturę która zawiera wyczerpująco opisane zagadnienia transportu i spedycji?
Aha i jeszcze bym zapomniał odnośnie tych podbitych cmr żeby była jasność jeżeli ja zamawiam spedycję lub bezpośrednio przewoźnika to jeżeli kierowca nie posiada ze sobą druków cmr to wypisuje własne
ale czy muszą być w polu 16 wypisane dane/lub pieczątka(czy te dane zostaną naniesione przez przewoźnika bądź spedytora po tym jak on otrzyma swoją kopię od kierowcy i prześle ją do mnie?)
czy wystarczą nr rej.

Post Wysłano: 28 lut 2011, 22:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
transport w granicach EU
to kolejne pytanie skoro są chętni żeby pomagać :)
firmie transportowej powinno się wysyłać
zlecenie przewozu
czy zlecenie transportowe ?
Może potraficie podać jakąś literaturę która zawiera wyczerpująco opisane zagadnienia transportu i spedycji?
Aha i jeszcze bym zapomniał odnośnie tych podbitych cmr żeby była jasność jeżeli ja zamawiam spedycję lub bezpośrednio przewoźnika to jeżeli kierowca nie posiada ze sobą druków cmr to wypisuje własne
ale czy muszą być w polu 16 wypisane dane/lub pieczątka(czy te dane zostaną naniesione przez przewoźnika bądź spedytora po tym jak on otrzyma swoją kopię od kierowcy i prześle ją do mnie?)
czy wystarczą nr rej.
1. jak zleca firma polska to vat 23% jak zagraniczna to vat NP (podatek opłaca nabywca usługi).
2.zlecenie przewozu=zlecenie trasnsportowe obojętnie jak się nazywa ma w ni byc wszystko co potrzebne do realizacji przewozu i zapłaty za usługę.
3.wszystkie rubryki cmr wypełnia się odpowiednio u nadawcy z wyłączeniem rubryki potwierdzającej odbiór przesyłki.( także nazwę przewoźnika). zastanawia mnie czemu to tak drążysz trochę mi pachnie kombinacją ale to tylko moje zdanie.

Post Wysłano: 28 lut 2011, 23:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Gro spedycji podsiada własne auta, otrzymując więc od Ciebie zlecenie tak na prawdę nie ma znaczenia czy nazwiesz je "spedycyjnym" czy "transportowym" - ogólnie rzecz biorąc można to nazwać zleceniem transportu.

Odnośnie wypełnionych CMR

- nie spotkałem się z sytuacją gdzie kierowca nie posiada własnych CMR
- wpisuje się tam PRZEWOŹNIKA - zapomnij więc o wpisywaniu spedycji, jeśli zamawiasz auto przez spedycję to przewoźnik jest dla Ciebie najmniej istotny,
- od Ciebie, twoich klientów, twojej generalnie ujmując biurokracji zależy jakie dane muszą być zawarte w CMR aby była wiążącą podstawą do zapłaty za transport - są pola które należy wypełnić, są pole które można, są też takie które nie trzeba

Post Wysłano: 10 mar 2011, 19:51

Użytkownik

Użytkownik

mam jeszcze pytanie o wypełnienie cmr w przypadku gdy mój klient przysyła transport po odbiór towaru i on go opłaca
czy mimo że ja nie płacę za transport to w pozycji 1 , 2 , 22 powinna być pieczątka mojego zakładu? czy tylko odręczny wpis miejscowości i nic więcej?

Post Wysłano: 10 mar 2011, 20:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
mam jeszcze pytanie o wypełnienie cmr w przypadku gdy mój klient przysyła transport po odbiór towaru i on go opłaca
czy mimo że ja nie płacę za transport to w pozycji 1 , 2 , 22 powinna być pieczątka mojego zakładu? czy tylko odręczny wpis miejscowości i nic więcej?
nie ma znaczenia kto płaci za transport kierowcy to nie interesuje.
to są twoje ustalenia z odbiorcą towaru.
warunki dostawy z reguły podaje się w fakturze.
popatrz jeszcze do "incoterms" tam masz kto na jakim odcinku za co odpowiada.

Post Wysłano: 10 mar 2011, 21:17

Użytkownik

Użytkownik

ok z tym że bardziej w tym momencie interesuje mnie samo wypełnienie tych pól w cmr mają tam być w sytuacji gdy nie ja organizuję transport moje pieczątki czy tylko podpis w polu 22

Post Wysłano: 10 mar 2011, 21:39

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
ok z tym że bardziej w tym momencie interesuje mnie samo wypełnienie tych pól w cmr mają tam być w sytuacji gdy nie ja organizuję transport moje pieczątki czy tylko podpis w polu 22
szkoda pisać wygląda że nie umiesz czytać, ale spróbuj na odwrocie CMR była kiedyś instrukcja kto i co ma wypełnić.

Post Wysłano: 16 mar 2011, 19:46

Użytkownik

Użytkownik

zzx nie denerwuj się lepiej 3 razy zapytać niż się pomylić :)
czytam i staram się rozwiać wątpliwości mamy sytuację taką mój klient sam organizuje sobie transport i za nie go płaci, dostaje cmr jedynie z pieczątką przewoźnika w tym momencie które rubryki mam wypełnić swoimi danymi - na chwilę obecną wydaje mi się że jedynie w 4, a w 1,2,3 wpisuje dane moje klienta z tym że co wtedy z 22 a może cmr powinna być wypełniona przez klienta mam nadzieje że w miarę jasno opisałem moje rozterki i że nikogo nie zdenerwuje moimi pytaniami

Post Wysłano: 16 mar 2011, 22:49

Użytkownik

Użytkownik

myślę że pora na to byś zapoznał się z
KONWENCJĄ CMR.
tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione
nie denerwuję się tylko ile można tłumaczyc rzeczy oczywiste.

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]