Mam taki oto problem: potrzebuję kupić samochód ciężarowy o ładowności co najmniej 2.5 tony - oczywiście więcej=lepiej. Najlepiej aby była to autolaweta - będę woził małe samobieżne sprzęty budowlane. Samochód ten będzie wykorzystywany kilka razy w miesiącu wyłącznie pod moje potrzeby - ale będzie wtedy robił trasę ponad 1000 km. Priorytetem są koszty utrzymania samochodu - czyli zależy mi na niskim spalaniu i tanich częściach i bezawaryjności. Natomiast zupełnie nie zależy mi na wieku samochodu, jego wyglądzie czy też komforcie lub wysokich prędkościach. Potrzebuje takiego wołka roboczego który nie będzie mnie dużo kosztował. No i niestety mam ten cel na jedynie 16 000 zł.
W tej kasie niby da się coś kupić - ale niestety nie mam bladego pojęcia co jest warte uwagi.
Do takiej kwoty proponowałbym poszukać Mercedesa 814. Auto jest proste konstrukcyjnie i jeśli trafisz na zadbany egzemplarz, to powinno Ci dobrze służyć. Ale z zabudową lawety w tej cenie może być problem.
Zabudowę lawety mam zamiar zrobić sam - gotową i tak musiałbym przerobić pod swoje potrzeby. Zatem te 16000 zł jest na goły samochód.
A ten Mercedes 814 - to taki?
z jakim silnikiem szukać? Bo wyczytałem że były tam motory:
- 4 cylindry(poj. 4L) na rzędowej pompie wtryskowej;
- 4 cylindry(poj. 4.2L) na pompowtryskiwaczach(jakiś ECO czy coś);
- 6 cylindrów(poj. 6L) na rzędowej pompie wtryskowej;
Auto które pokazałeś na fotce to akurat jeśli dobrze widzę 1317 (masa 13 ton i moc 170 km), 814 to auto o masie 7,5 tony i mocy 140 km. Występowały też silniki o mocy 170 km. (817). Co do tego który silnik jest lepszy, niech wypowie się ktoś mający na ten temat większą wiedzę, porównanie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 37 gości