Dokument [już tylko w Polsce!!!], jednak ITD podczas kontroli wymaga zaświadczenia, jeśli kierowca miał możliwość pobytu siedziby firmy i możliwość wystawienia tego zaświadczenia.
Taką informację uzyskałem od kilku inspektorów.
Swoją drogą mają "wylegalizować weekendówkę" już za kilka miesięcy więc polecam robić porządnie dokumentację już od dziś.
Weekendówki jeszcze obowiązują, bardzo dużo zależu tu od interpretacji inspektora, prawnie jeszcze są ok.
A zaświadczenie rzeczywiście musi być odpowiednie.
Aha. No to jeśli ktoś używa żółtych tarczek to gratulacje. Rozporządzenie 561 wyraźnie mówi jaki wzór zaświadczenia należy stosować przy dokumentacji okresu nieaktywności kierowcy.
Od dawna nie spotkałem się z sytuacją aby ktoś stosował żółte tarczki.
na terenie kraju obowiązuje ustawa o czasie pracy kierowców a ta dopuszcza stosowanie w dowolnej formie zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu, w tym także "żółte tarczki", a przepisy rozp. 561/2006 wskazują wzór stosowany w całej unii
Tomku, rozmawiałem w tej kwestii z inspektorem i okazuje się, że inspektorzy nie muszą, ale jeszcze honorują żółte tarczki w Kraju. Ale na "zagramanicy" tylko i wyłącznie zaświadczenie.
no i dobrze przecież przepisy stanowią żę podstawą sa wszelki zapisy na tarczkach, nawet te z tyłu.
Tylko że odpoczynek tygodniowy 45h powinien być odbierany poza autem (wiemy wszyscy jak to wygląda w praktyce) i jak trafisz na służbistę i będziesz miał wyrysowany odpoczynek na tarczkach z tyłu, to będzie się czepiał.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 30 gości