Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 mar 2011, 15:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2209095
Samochód: FH

Zgodnie z taryfikatorem na stronach itd:
Cytuj:
Wykonywanie przewozu drogowego bez uiszczenia wymaganej opłaty za przejazd po drogach krajowych - 3 000pln
Istnieje oczywiście możliwość odwołania się od nałożonej kary, ale czy komuś się udało? Wiem, o przypadkach aut na granicach, na których oczekuje się na przejazd, ale co z innymi?
Nie wiem jak w innych rejonach, ale z zakupem winiet jest naprawdę spory problem. Jak już się trafią to tylko 'dobówki'...
Załóżmy następującą sytuację: Kierowca rusza ok 7 rano - nie ma winiet tygodniowych, kupuje dobową. Jedzie te 9h i zatrzymuje się na stacji na pauzę. Rozpoczyna się następna doba więc winieta już nieważna. Na stacji, na której stał winiet nie ma, jedzie na następną - brak (sytuacja powtarza się również na 2 następnych stacjach). Między 4 i 5 stacją zostaje zatrzymany przez celników, zostaje sporządzony protokół itp.

Kaplica?

Samochody ciężarowe, części - MAN, Scania, Volvo, Mercedes i inne.

Post Wysłano: 26 mar 2011, 15:52

Użytkownik

Użytkownik

proste - mógł kupić dwie dobówki i po sprawie.

Post Wysłano: 26 mar 2011, 16:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Zgodnie z taryfikatorem na stronach itd:
Cytuj:
Wykonywanie przewozu drogowego bez uiszczenia wymaganej opłaty za przejazd po drogach krajowych - 3 000pln
Istnieje oczywiście możliwość odwołania się od nałożonej kary, ale czy komuś się udało? Wiem, o przypadkach aut na granicach, na których oczekuje się na przejazd, ale co z innymi?
Nie wiem jak w innych rejonach, ale z zakupem winiet jest naprawdę spory problem. Jak już się trafią to tylko 'dobówki'...
Załóżmy następującą sytuację: Kierowca rusza ok 7 rano - nie ma winiet tygodniowych, kupuje dobową. Jedzie te 9h i zatrzymuje się na stacji na pauzę. Rozpoczyna się następna doba więc winieta już nieważna. Na stacji, na której stał winiet nie ma, jedzie na następną - brak (sytuacja powtarza się również na 2 następnych stacjach). Między 4 i 5 stacją zostaje zatrzymany przez celników, zostaje sporządzony protokół itp.

Kaplica?
sam zacytowałeś przepis a że jest nieżyciowy to nie pierwszy i nie ostatni.

Post Wysłano: 26 mar 2011, 20:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2209095
Samochód: FH

Przede wszystkim chodziło mi o to:
Cytuj:

Samochody ciężarowe, części - MAN, Scania, Volvo, Mercedes i inne.

Post Wysłano: 26 mar 2011, 22:54

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Przede wszystkim chodziło mi o to:
Cytuj:
kiedyś badałem taką sprawę na prośbę koleżanki z niemiec.
ich kierowca wjechał przez kołbaskowo i chciał na shellu lub orlenie kupić winietke no i go złapali.
nic nie dało odwołanie trzeba było zapłacić i jak prywatnie mówili inspektorzy w przypadku braku winiet nie ma możliwości uznania odwołania.

Post Wysłano: 30 mar 2011, 11:32

Użytkownik

Użytkownik

Post Wysłano: 30 mar 2011, 23:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Cytuj:
ich kierowca wjechał przez kołbaskowo i chciał na shellu lub orlenie kupić winietke no i go złapali.
Powiem krótko : I DOBRZE MU TAK !! (Jeśli to Niemiec oczywiście:)
Jedź tylko kawałek przez Niemcy bez mautu ... nic nie pomogą tłumaczenia że nie było gdzie kupić. Mandat gwarantowany

A tak na serio:
Jest to chore ale ... regulacje są tak skonstruowane aby nakłaniać przewoźników do kupna rocznych winiet. Zresztą .. problem od lipca zniknie

Post Wysłano: 31 mar 2011, 20:36

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Powiem krótko : I DOBRZE MU TAK !! (Jeśli to Niemiec oczywiście:)
Jedź tylko kawałek przez Niemcy bez mautu ... nic nie pomogą tłumaczenia że nie było gdzie kupić. Mandat gwarantowany
nie był bym aż tak złośliwy. jak raz ten kto jechał tym pojazdem nie prowadzi zawodowo dużych pojazdów robił to tylko okazjonalnie, mimo że miał wytłumaczone dokładnie że ma kupić winiete "na miedzy"
pojachał na pompę chyba z radości że nie stoi na granicy (było to zaraz po otwarciu granic), a być może przeoczył że wjechał do nas.
zdarza się i mówi trudno. firma kazała mu uiścic mandat i pojechał dalej.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]