Ja tam nie wiem jak jest, ale mam 20 lat i jeżdżę nikt się nie doczepił.
W Niemczech miałem 2 kontrole i POLIZEI nic się nie czepiało, że nie mam 21 lat, a tym bardziej nie sprawdzał zaświadczenia, które wystawia firma, że posiadam wszystkie badania, kursy.
Teoretycznie wg "niejasnych przepisów" nie można jeździć, a w praktyce jest co innego.
Cytuj:
chłopak w wieku 20 lat nie może mieć starego kursu na przewóz rzeczy.
Niby czemu?
Ja miałem 18 lat, zrobiłem kat. C, a jeszcze wcześniej kurs na przewóz rzeczy, więc?
Cytuj:
Ja mam
Przepisy nie są jasne. W jednej dość sporej firmie powiedzieli mi że mogę jeździć, jak przedstawiłem swoją sytuację, a sądzę, że spora firma nie narażałaby się na tak duże ryzyko
Dokładnie jest tak jak mówisz. Praktycznie można jeździć i jeśli pracodawca Cię zatrudni nikt ci tego nie zabroni. Każdy się uparł na te 21 lat, a tak nie jest. W końcu jesteśmy w UE, a tam można jeździć od 18 lat także mogą nas pocałować
Cytuj:
Więc z tego co ja się dowiedziałem to nie można jeździć jak ma się przewóz rzeczy z tym, że rzadko kiedy ktoś to kontroluje.....
Jak kat.
C masz wydaną przed 10 września 2009 to możesz, nie wiem skąd Ty bierzesz takie info.
KW muszą robić Ci, którzy C mają wydane po 10 września 2009, nawet jak wcześniej zrobił kurs na przewóz rzeczy to stał się on nieważny.