Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 31 mar 2011, 10:53

Witam koledzy mam taki problem zdalem na CE poszedlem po tygodniu zaplacic za prawko. W starostwie daje pani papierek kursu na przewóz rzeczy badania lekarskie psychologiczne, a ona do mnie:
- nie przyjmę panu tego...
-:shock: Dlaczego?
-Ponieważ teraz jest kwalifikacja wstepna etc.

I moje pytanie brzmi: mam kurs na przewóz rzeczy zrobiony w 2009roku, badania lekarskie i psychologiczne w 2011, jezeli mi nie wbija w prawojazdy że ważne jest do... to co mam robic jezdzcic z tymi papierami ze to wszystko mam bo juz nie mam bladego pojecia. Dzwonilem do OSK gdzie robilem prawko i powiedziano mi że każdy urząd ma swoje wymagania i powinni mi i tak wbic że ważne to prawko jest na 5 lat a jeżeli nie to co?? Powiedziano mi również że nawet gdybym nie mial wbitego tego w prawko to nie powinni przyczepic sie do tego podczas konrtoli...
Co mam robic zapisać sie mam na kurs dokształcajacy mimo iż mam ważny stary i wyrabiac na nowo prawko?
Dodam iż chce jezdzic na zagranice..
z góry dziekuje za fachowa odpowiedz pozdrawiam ADAM

Post Wysłano: 31 mar 2011, 11:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Szczerze? Nie pamiętam na 100% do kiedy trzeba było mieć wyrobione kat. C, żeby można się było jeszcze załapać na stary kurs na przewóz rzeczy - ale jeśli takowy miałeś, to znaczy że się wyrobiłeś z czasem i nie obowiązuje Cię KW. Problem polega tutaj na tym, że prawnie taka sytuacja jak Twoja nie została jasno określona i pozostaje pole manewru dla urzędniczej interpretacji i dobrej woli :roll:
Mimo tego logiczne jest, że posiadając stary kurs i prawko C spełniałeś odpowiednie wymagania ustawy, w związku z czym jeżeli wcześniej wszystko było w porządku, to ja podstaw do odmówienia wydania zawodowego prawa jazdy nie widzę - takie moje zdanie prywatne, jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić :wink:
Ja bym sobie w wypadku kolejnego fiaska rozmowy z panią z urzędu (względnie można też podejść do innej pani - co człowiek to obyczaj) pożyczył sobie kierownika wydziału komunikacji na dyskusję, i jeżeli po przedstawieniu argumentów przedstawiciel władzy będzie dalej na nie, to poprosić o wykonanie pisemnej odmowy z podstawą prawną (żeby nie było "nie, bo nie"). Jak masz taki papier w ręce to już można zacząć szukać paragrafów, wcześniej to raczej nie ma sensu.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 31 mar 2011, 16:16

yhm a jeszcze jak by juz nie wbili mi waznosci do np. 2016 a bd mial papiery przy sobie ze mam badania kurs etc to moge wtedy jezdzic czy nie :?: BTW dzieki za odp

Post Wysłano: 31 mar 2011, 18:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Nie kombinuj, bo możesz sobie narobić problemów w czasie kontroli, i to zupełnie niepotrzebnie - oni muszą wbić Twoje uprawnienia do prawka i tyle. Ty masz ich do tego przekonać, chociaż nie wiem czy zgodnie z przepisami (jeśli masz kurs z 2009 r) nie dadzą Ci tylko do 2014 (5 lat od ukończenia kursu).

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 31 mar 2011, 19:19

Użytkownik

Użytkownik

W obecnym dokumencie PJ masz kategorie C wbitą z datą wcześniejszą niż 10 września 2009 roku?
Wydaje mi się, że w wydziale komunikacji nie powinieneś dawać kursu przewozu rzeczy, tylko wbić C+E, a data samego C zostanie stara.
Ja sam mam KW, jednak z tego co wiem to kiedyś było tak, że pracodawca Ci wystawiał zaświadczenie o spełnianiu wszelkich wymagań. A kursu przewozu rzeczy nie wbijało się do PJ.
I podejrzewam, że tak będzie w Twoim przypadku, oczywiście jeśli kategorie C masz wydaną przed 10 września 2009.

Post Wysłano: 31 mar 2011, 20:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Renault

To ja może opowiem jak to było w moim przypadku. Na początku marca zadzwoniłem do Wydziału Komunikacji zapytać czy moje prawojazdy jest do odbioru po zdaniu CE. Przy okazji zapytałem o "wpis do prawka" Pan mnie zapytał o datę uzyskania C, które dostałem przed wrześniem 2009 r. a kurs na przewóz rzeczy w sierpniu 2008. W tej sytuacji nie muszę mieć wpisu do prawka do września 2014. Chyba że bardzo chce to wtedy musiałbym przejść kurs dokrztałcający (500 zł), świerze badania psychotechniczne i lekarskie. Więc narazie odpuściłem.

CE -> 02.2011
Kurs na przewóz rzeczy, Psychotesty.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]