Dokonałem ostatnio przerażającego odkrycią- od dawna poszukiwana przeze mnie ciężarówka MAZ jest jednak produkowana w modelu, a nie można jej kupić w Polsce! Żadna ze znanych mi osób zajmujących się importem modeli ze wschodu, nie może( nie chce?) jego sprowadzić
Ten model świetnie nadaje się na makiete przedstawiającą okres PRL a dokładnie lata 70 i 80-e. Dzisiaj również żadko, ale można go jeszczse spotkać na drodze.
Cały problem leży w tym że modele na ukrainie są robione w zakonspirowanch, działających na czarno manufakturach, które z wiadmych względów nie ujawniają się,zaś osoby trudniące się ich przemytem do Niemiec mające namiar na producentów nie chcą go przekazać dalej w obawie przed konkurencją i kółko się zamyka. Na ebayu czy u wendlera zamiast producenta pisze"Ukraine Handmade"
Można również dostać starsze Mazy z silnikiem przed kabiną serii 200, a także pojazdy Maz-Jaz 210 ( przodek kraza i maza równocześnie)
Ja najczęsciej MAZ-y 500 widziałem sprzęgnięte z naczepami cysternami do asfaltu. Ludzie tak bardzo chcieli dogonić zachód ze pozbyli się wszystkich pamiątek przypominających dawny ustruj polityczny. Szkoda, bo chciałbym zobaczyć te maszyny znowu na drodze.
Masz racje Del. Ostatnio dwa Mazy 500 widuję w Tczewie, przy wyjeżdzie w stronę Skarszew. W najbliższym czasie będę musiał tam chyba pojechać, to może fotki cykne. Z wieku szkolnego Mazy 500 pamietam najczęściej jako wywrotki lub z naczepą do transportu płyt prefabrykatów
budowlanych. Oczywiście miały kolor niebieski i napis "transbud"
Petrzask czekam na te zdjecia To były bardzo ciekawe pojazdy, najczęscięj spotykało sie takiego w kolorze niebieskim. Te które ja widywałem należały do PRDiM (Przedsiębiorstwo Remontu Dróg i Mostów). Dodam jeszcze ze w bazie sprzętowej do dnia dzisiejszego stoją pługi wirnikowe na podwoziu KRAZ.
Bardzo ładna kolekcja, każdy model bardzo mi się podoba.
Takie pługi wirnikowe można jeszcze dzisiaj spotkać na bazach Zarządu Dróg. Pamiętam jak byłem dzieciakiem to z ojecem jeździłem na baze PRDiM i tam stały 4 takie pługi. Jeden z nich jest używany nadal.
Takie pługi wirnikowe można jeszcze dzisiaj spotkać na bazach Zarządu Dróg.
Jakieś trzy lata temu, w okolicach bożego narodzenia były u mnie ogromne śnierzyce, drogi kompletnie zasypane. Wtedy w akcji na drodze wojewódzkiej, biegnącej koło mojego domu był taki właśnie jak ten pomarańczowy
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 8 gości