Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 kwie 2011, 20:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8305252

Witam.Mam pytanie zwiazane z chorobami a zawodem kierowcy.Czy kierowca zawodowy moze uprawiac ten zawod jesli jest chory na astme?
Pozdrawiam

Post Wysłano: 15 kwie 2011, 21:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

To jest raczej pytanie do lekarza medycyny pracy....

Post Wysłano: 15 kwie 2011, 23:12

Wydaje mi się, że jeżeli bierzesz leki i nie mają one przeciwskazań do obsługi maszyn to możesz jak najbardziej. Skoro nawet na nartach można biegać z lekami na astmę to nie widzę problemu ;] Jednak odwiedź lekarza medycyny pracy lub napisz do Cyryla bo z tego co wiem to on kręci te filmy na you tube z gościem który jest lekarzem medycyny więc może coś o tym wiedzieć.

Post Wysłano: 15 kwie 2011, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

nie pytałem Darka (lekarza dopuszczającego ierowcó do pracy), ale jeżeli mając astmę można wyczynowo uprawiać sport, zdobywać mistrzostwo świata w biegach narciarskich, to chyba można być kierowcą.

a na poważnie zapytaj tu: http://www.krasnicki.com.pl/

Post Wysłano: 18 kwie 2011, 11:51

Użytkownik

Użytkownik

Mam kolegę, który jest dość ciężko chory na cukrzycę, ma nawet rentę na to, a mimo to jeździ zawodowo jako kierowca na pół etatu. Co 5 lat przechodzi wszystkie badania i jakoś żyje :wink:

Także astma na którą renty nie dostaniesz nie jest aż chyba takim wielkim przeciwwskazaniem.

Post Wysłano: 19 kwie 2011, 23:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5413861

Witam,
Skoro widzę temat o dolegliwościach zdrowotnych, to mam pytanie...
Czy spotkał się ktoś z przypadkiem żeby wykonywać zawód kierowcy zawodowego na kat.C mając lekki niedosłuch obu uszu ??? Dodam u laryngologa jest wpis w karcie że takie coś u mnie istnieje.Słyszę normalnie bez podnoszenia głosu na mnie podczas rozmowy. Parę dni temu zdałem na kat.C i czeka mnie kurs kwalifikacji zawodowych na przewóz rzeczy a szkoda byłoby wywalić parę stówek w g.......

Post Wysłano: 20 kwie 2011, 11:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Volvo FH 460

Cytuj:
Czy kierowca zawodowy moze uprawiac ten zawod jesli jest chory na astme?
Mam astmę, pracuję jako kierowca 2 rok i jeszcze nie umarłem :wink: Nie było z tym żadnych problemów na badaniach do prawa jazdy, ani na tych specjalistycznych przed podjęciem pracy, a nic nie ukrywałem. W pracy też mi to nie przeszkadza, nie wiem co konkretnie bierzesz, ale moje lekarstwa nie powodują senności ani żadnych negatywnych z punktu widzenia kierowcy efektów ubocznych, nie ma żadnych przeciwwskazań do prowadzenia pojazdu po ich zażyciu. Dla pewności przestudiuj ulotki i zapytaj lekarza, jeśli jakiś lek będzie niewskazany przy tej pracy to leków na astmę jest na tyle dużo że lekarz bez problemu dobierze Ci coś innego. Czasami na załadunku czy rozładunku gdy trzeba w upale poskakać po pace albo przerzucić dużo jakichś pudeł ręcznie człowiek się mocniej zasapie i trzeba sobie "strzelić w płucko" i odsapnąć chwilkę i tyle, więcej utrudnień nie zauważyłem. Inna sprawa, że astma astmie nie równa - ja mam na tyle "łagodną", że czasami przez 2 miesiące mogę nie brać lekarstw, ale są tacy którzy muszą brać leki non stop 3 razy dziennie lub po jakimkolwiek wysiłku. Jeśli twoja choroba nie przeszkadza Ci w normalnym, codziennym funkcjonowaniu, to i w pracy kierowcy też nie będzie. Zresztą niekoniecznie musisz się szarpać z firaną i skakać po naczepie z pasami - równie dobrze możesz jeździć na chłodni, silosie, cysternie, z kontenerami itp, a tam chyba fizycznej roboty jest trochę mniej. Musisz tylko pamiętać, żeby ZAWSZE mieć przy sobie zapas leków w razie W i będzie git.

Post Wysłano: 20 kwie 2011, 12:10

Cytuj:
astma astmie nie równa
Moim zdaniem wszystko zależy od tego jakie nasilenie choroby występuje u danej osoby. Jeśli kolega, tak jak pisze, ma łagodną postać, to rzeczywiście nie powinno być przeciwwskazań.

Post Wysłano: 21 kwie 2011, 21:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5413861

Wie ktoś na jakim etapie jest zmiana przepisów obniżających dopuszczalny limit ubytku słuchu ???

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]