Cytuj:
Czy kierowca zawodowy moze uprawiac ten zawod jesli jest chory na astme?
Mam astmę, pracuję jako kierowca 2 rok i jeszcze nie umarłem
Nie było z tym żadnych problemów na badaniach do prawa jazdy, ani na tych specjalistycznych przed podjęciem pracy, a nic nie ukrywałem. W pracy też mi to nie przeszkadza, nie wiem co konkretnie bierzesz, ale moje lekarstwa nie powodują senności ani żadnych negatywnych z punktu widzenia kierowcy efektów ubocznych, nie ma żadnych przeciwwskazań do prowadzenia pojazdu po ich zażyciu. Dla pewności przestudiuj ulotki i zapytaj lekarza, jeśli jakiś lek będzie niewskazany przy tej pracy to leków na astmę jest na tyle dużo że lekarz bez problemu dobierze Ci coś innego. Czasami na załadunku czy rozładunku gdy trzeba w upale poskakać po pace albo przerzucić dużo jakichś pudeł ręcznie człowiek się mocniej zasapie i trzeba sobie "strzelić w płucko" i odsapnąć chwilkę i tyle, więcej utrudnień nie zauważyłem. Inna sprawa, że astma astmie nie równa - ja mam na tyle "łagodną", że czasami przez 2 miesiące mogę nie brać lekarstw, ale są tacy którzy muszą brać leki non stop 3 razy dziennie lub po jakimkolwiek wysiłku. Jeśli twoja choroba nie przeszkadza Ci w normalnym, codziennym funkcjonowaniu, to i w pracy kierowcy też nie będzie. Zresztą niekoniecznie musisz się szarpać z firaną i skakać po naczepie z pasami - równie dobrze możesz jeździć na chłodni, silosie, cysternie, z kontenerami itp, a tam chyba fizycznej roboty jest trochę mniej. Musisz tylko pamiętać, żeby
ZAWSZE mieć przy sobie zapas leków w razie W i będzie git.