Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Jeśli ktoś miał w kolumnie 11 ważność uprawnienia ograniczoną badaniami lekarskimi np. na 3 lata i w tym okresie zrobił badania na kod 95 i uzyskał ważność tych badań na 5 lat to w kolumnie 11 ważność uprawnienia zostaje przedłużona w stosunku do poprzedniej ważności.
No widzisz, i tu jest właśnie problem. Bo Walp'owi wpisali inaczej.
Tutaj niewyraźne zdjęcie, ale może dostrzeżesz. http://www.walpdrive.pl/wordpress/wp-co ... /06/PJ.jpg

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Kropka

W kolumnie 11 ma z pewnością wpisaną taką samą datę jak w badaniu lekarskim datę następnego badania lekarskiego. Powtarzam jeszcze raz: data w kolumnie 12 określa ważność kwalifikacji zawodowej (czyli kwalifikacji wstępnej lub dawnego przewozu osób lub rzeczy), a tym samym ostateczny termin odbycia szkolenia okresowego. Data w kolumnie 12 nie ma nic wspólnego z datą w kolumnie 11.

Użytkownik

Użytkownik

Witam.
Cytuj:
Powtarzam jeszcze raz: data w kolumnie 12 określa ważność kwalifikacji zawodowej (czyli kwalifikacji wstępnej lub dawnego przewozu osób lub rzeczy), a tym samym ostateczny termin odbycia szkolenia okresowego. Data w kolumnie 12 nie ma nic wspólnego z datą w kolumnie 11.
Tak, to by się zgadzało, przyjmując Twoją wersję. Znalazłem jeszcze coś takiego:
Cytuj:
11) data ważności uprawnienia zawierającego
wpis potwierdzający odbycie kwalifikacji
wstępnej lub szkolenia okresowego:
a) wpis potwierdzający odbycie kwalifikacji
wstępnej lub szkolenia okresowego
w postaci kodu „95” i daty jego
ważności dokonywany jest we
wniosku i na dokumencie prawa
jazdy w pozycji „ograniczenia”
przy kategorii prawa jazdy, której
dotyczy aktualne Świadectwo
kwalifikacji zawodowej, w układzie
„95.DD.MM.RRRR.”,
b) datę ważności danej kategorii prawa
jazdy stanowi data 5 lat liczona od
daty najwcześniej wydanego z dokumentów,
o których mowa w § 5 ust. 1
pkt 13 lit. b, z zastrzeżeniem lit. c,
Jest to ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 29 grudnia 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami.

Czyli chyba jestem skłonny się z Tobą zgodzić, choć i tak "mi to nie pasuje".

Użytkownik

Użytkownik

GG: 109858
Samochód: dyszel

Panowie mam teraz takie pytanie bo od jakiegoś czasu interesuje się tym tematem ale nigdzie <urzędy kom, word-y itp> nikt potrafi udzielić mi na nie odpowiedzi.
Mam wszystkie kategorie prawka, wszystkie bezterminowo.
Zawodowo używam CE, D leży odłogiem.
Jak przejdę na 'nowe zasady' będę miał A B BE bezterminowe natomiast C CE D DE na 5lat od daty zrob. badań/kursu kwalifikacji wstępnej/.
Czy następnie jak przestanę w PL jeździć zawodowo i będę chciał powrócić do WSZYSTKICH kat. bezterminowych nie będzie z tym żadnego problemu?
Nie zgadzam się z pozostawieniem terminowych kat. w momencie kiedy nie wykonuję transportu zarobkowego a jedynie chcę powiedzmy jeździć pustym autobusem czy ciężarówką przyjemności - a mam do tego prawo - mówi o tym ochrona praw nabytych.
Czy ktoś może mi odp czy będę mógł wrócić do bezterminowych kategorii?
pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

ktoś się orientuje?

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli w tym roku byś to zastosował, to może by przeszło. W przyszłym roku wchodzi w życie ustawa o kierujących pojazdami, dzięki której nie będzie już bezterminowego prawa jazdy. Dla kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, BE będzie to 15 lat, a dla C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE będzie to 5 lat bez względu na to, czy posiadamy kwalifikację i jeździmy zarobkowo, czy nie.

Użytkownik

Użytkownik

Cały czas jeszcze mam bezterminowe, nie mam zamiaru zmieniać na terminowe już w PL,zastanawiam się czy przy głupiej zmianie adresu w dokumentach nie zmienią mi dat przymusowo

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cały czas jeszcze mam bezterminowe, nie mam zamiaru zmieniać na terminowe już w PL,zastanawiam się czy przy głupiej zmianie adresu w dokumentach nie zmienią mi dat przymusowo
z tego co wiem to nie tylko w PL są wprowadzane prawa jazdy terminowe więc nie ma to żadnego znaczenia po prostu wracamy do bardzo dawnej praktyki prawa jazdy terminowego chociażby ze względu na zdrowie.
w przepisach jest powiedziane o "kierującym" a nie o "posiadaczu prawa jazdy" taka mała aczkolwiek zasadnicza różnica wprost z takiego sformułowania wynika jedno MUSISZ BYĆ KIERUJĄCYM wtedy kurs i badania są obowiązkowe i terminowe, a nie POSIADACZEM.

Użytkownik

Użytkownik

System jest dla mnie jak najardziej logiczny i prawidłowy, tylko dlaczego nie pozostaniemy przy terminowym kodzie 95 dla osób wykonujących transport zarobkowy a kat. bezterminowej?
Orientujesz sięmoże co dziejesięw przypadku kiedy jadę sam.ciężarowym bądź autobusem (i nie jest to próba ominięcia przepisów), poprostu moja pasja jest motoryzacja, na prawie jazdy które utraciło swoją datę ważności? Do przemieszczania się w/w ojazdami w celach nie zarobkowych nie musze posiadać kursów przewóz rzeczy/osób (kwalifikacja wstępn wg nowego nazewnictwa) - jakto będzie wyglądało w świetle nowych przepisów? Szczególnie jeśli zostanęzatrzymany do kontroli poza granicami kraju? /nie krytykuje, poprostu staram się uzyskać informacje/ pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

Srx za błędy i brak przerw, piszę na netbook'u z trasy z dość małą klawiaturą

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
System jest dla mnie jak najardziej logiczny i prawidłowy, tylko dlaczego nie pozostaniemy przy terminowym kodzie 95 dla osób wykonujących transport zarobkowy a kat. bezterminowej?
Orientujesz sięmoże co dziejesięw przypadku kiedy jadę sam.ciężarowym bądź autobusem (i nie jest to próba ominięcia przepisów), poprostu moja pasja jest motoryzacja, na prawie jazdy które utraciło swoją datę ważności? Do przemieszczania się w/w ojazdami w celach nie zarobkowych nie musze posiadać kursów przewóz rzeczy/osób (kwalifikacja wstępn wg nowego nazewnictwa) - jakto będzie wyglądało w świetle nowych przepisów? Szczególnie jeśli zostanęzatrzymany do kontroli poza granicami kraju? /nie krytykuje, poprostu staram się uzyskać informacje/ pozdrawiam
tak zastanawiam się czy przeczytałeś Ustawę o kierujących pojazdami?
w mojej ocenie chyba niestety NIE.
polecam lekturę tam jest wszystko dokładnie opisane.
moge tu podac stronę gdzie tekst sie znajduje:
za stroną ::
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/index.html
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/dodatki ... d2010.html
co prawda notebook jest mały ale litery widoczne polecam lekturę a potem zapraszam do dyskusji.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
tak zastanawiam się czy przeczytałeś Ustawę o kierujących pojazdami?
w mojej ocenie chyba niestety NIE.
polecam lekturę tam jest wszystko dokładnie opisane.
moge tu podac stronę gdzie tekst sie znajduje:
za stroną ::
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/index.html
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/dodatki ... d2010.html
co prawda notebook jest mały ale litery widoczne polecam lekturę a potem zapraszam do dyskusji.
Miałeś rację kolego, nie przeczytałem ale przynajmniej nie mam problemów ze zrozumieniem czytanego tekstu. Teraz mogę jedynie stwierzić iż przymusowa przedterminowa wymiana npraw jazdy tym kategorii zawodowych (zaznczam: nie używanych do transportu zarobkowego)jest CAŁKOWICIE BEZPRAWNA przed datami wymienionymi w poniższym paragrafie art. 124:

Art.124 6. Podlegające wymianie prawa jazdy, wydane na podstawie ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym oraz niniejszej ustawy, zachowują ważność w okresie, na jaki zostały wydane, nie dłużej niż do terminów wymiany ustalonych zgodnie z przepisami ust. 4, pod rygorem utraty ważności dokumentu.

Użytkownik

Użytkownik

3. Wymiana jest dokonywana na wniosek osoby zainteresowanej, po uiszczeniu opłaty za wymianę prawa jazdy i opłaty ewidencyjnej, o których mowa w art. 10 ust. 1.

4. Prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. podlegają wymianie w okresie od dnia 19 stycznia 2028 r. do dnia 18 stycznia 2033 r. w terminach określonych przez ministra właściwego do spraw transportu lub w terminie wcześniejszym na wniosek posiadacza prawa jazdy.

Użytkownik

Użytkownik

https://www.rpo.gov.pl/index.php?s=1
Tą sprawą mam nadzieję też się zainteresują

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
3. Wymiana jest dokonywana na wniosek osoby zainteresowanej, po uiszczeniu opłaty za wymianę prawa jazdy i opłaty ewidencyjnej, o których mowa w art. 10 ust. 1.

4. Prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. podlegają wymianie w okresie od dnia 19 stycznia 2028 r. do dnia 18 stycznia 2033 r. w terminach określonych przez ministra właściwego do spraw transportu lub w terminie wcześniejszym na wniosek posiadacza prawa jazdy.
no wygląda że nie przeczytałes pracy domowej dokładnie - z tego aktu prawnego co podałem wcześniej jest odniesienie do ustawy o transporcie drogowym do rozdziału 7a i tam masz wyjaśnienie DLACZEGO trzeba miec nowe prawo jazdy z kodem 95.
mam prosbe jak cytujesz przepisy to juz pójdż na całość i dodaj jeszcze artykuły z ustawy o TD wtedy dla ciebie i wszystkich następnych bedzie to komplet materiałów DLACZEGO MAJĄ MIEĆ TERMINOWE PRAWO JAZDY.