Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MERCEDES ACTROS MPIII 1844

Mam problem.

Otóż znalazłem firmę, która mnie zatrudni. Już prawie wszystko dograne. Mam wszystkie potrzebne papiery. Tylko teraz jest problem ze starym zaświadczeniem na którym widnieje piękne zdanie "Ma ukończone 21 lat".

Ja 21 lat nie mam. I tak się zastanawiam co z tym zrobić :?:

Nowe przepisy nie są doprecyzowane więc uważam, że mogę jeździć od lat 20. Tylko z tym zaświadczeniem jest problem.

Jakieś pomysły jak to rozwiązać :?: Ewentualnie liczyć na fart przy kontroli :?:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11516920
Samochód: DAF CF 440 Euro 6 Space Cab

Cytuj:
Mam problem.

Otóż znalazłem firmę, która mnie zatrudni. Już prawie wszystko dograne. Mam wszystkie potrzebne papiery. Tylko teraz jest problem ze starym zaświadczeniem na którym widnieje piękne zdanie "Ma ukończone 21 lat".

Ja 21 lat nie mam. I tak się zastanawiam co z tym zrobić :?:

Nowe przepisy nie są doprecyzowane więc uważam, że mogę jeździć od lat 20. Tylko z tym zaświadczeniem jest problem.

Jakieś pomysły jak to rozwiązać :?: Ewentualnie liczyć na fart przy kontroli :?:
Miałem ten sam problem, ale dobry kolega Ciucma102 mi pomógł :wink: Podesłał mi zaświadczenie, w którym nie ma punktu *ma ukończone 21 lat. Napisz do niego, bo ja niestety miałem format i poszło się kochać :|

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Chyba mam zaświadczenie kolegi Ciucma102 tylko tam nie zgadza się jeden paragraf
Cytuj:
Na podstawie art. 39e ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 12 lutego 2010r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2010r. Nr 43 poz. 246) poświadcza się, że:

Otóż nie ma art 39e, albo ja nie potrafię go znaleźć.

Sprawdzała Ci ITD to zaświadczenie :?: Nie miałeś nigdy problemów przy kontroli :?: Jak długo jeździłeś :?:

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Chyba mam zaświadczenie kolegi Ciucma102 tylko tam nie zgadza się jeden paragraf
Cytuj:
Na podstawie art. 39e ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 12 lutego 2010r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2010r. Nr 43 poz. 246) poświadcza się, że:

Sprawdzała Ci ITD to zaświadczenie :?: Nie miałeś nigdy problemów przy kontroli :?: Jak długo jeździłeś :?:
na poniższej stronie jest ten artykuł

ze strony www.gitd.gov.pl

Art.39e.1.Kierownik ośrodka szkolenia wydaje osobie, która ukończyła
wymagane zajęcia w ramach szkolenia okresowego, świadectwo
kwalifikacji zawodowej potwierdzające ukończenie szkolenia okresowego.
2.Kierownik ośrodka szkolenia, w terminie 21 dni od dnia wydania
świadectwa kwalifikacji zawodowej, o którym mowa w ust. 1, przekazuje
do centralnej ewidencji kierowców następujące dane osób, którym wydał
świadectwo:
1)imię i nazwisko;
2)datę i miejsce urodzenia;
3)numer ewidencyjny PESEL albo rodzaj, serię, numer oraz państwo wydania
dokumentu potwierdzającego toŜsamość - w przypadku osoby
nieposiadającej numeru PESEL;
4)zakres, numer i datę wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej
potwierdzającego odbycie szkolenia okresowego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

hmm...

Całe zaświadczenie brzmi tak:
Cytuj:

........................................................
miejscowość data

Pieczęć przedsiębiorcy

ZAŚWIADCZENIE POŚWIADCZAJĄCE ZATRUDNIENIE KIEROWCY
ORAZ SPEŁNIANIE PRZEZ NIEGO WYMAGAŃ OKREŚLONYCH USTAWĄ
Z DNIA 12 LUTEGO 2010R. O TRANSPORCIE DROGOWYM

Pan(i) ............................................................................................................................................
(imię i nazwisko kierowcy)

PESEL: .........................................................
posiada prawo jazdy kategorii ........................... nr: ...................................
jest zatrudniony(a)**/osobiście wykonuje przewozy** w ..................................................

......................................................................................................................................................
(imię i nazwisko albo nazwa przedsiębiorcy)

......................................................................................................................................................
(miejsce zamieszkania (siedziba) i adres przedsiębiorcy)

Poświadcza się spełnienie wymagań określonych w art. 39a ust. 1 pkt 3-5 ustawy z dnia 12 lutego 2010r.. o transporcie drogowym na podstawie:
orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy ważnego do dnia: ....................................................
orzeczenia psychologicznego stwierdzającego brak przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy ważnego do dnia: ....................................................
zaświadczenie o ukończeniu kursu dokształcającego w zakresie przewozu osób/rzeczy*** nr ..................................................

..............................................................
czytelny podpis przedsiębiorcy

* Niepotrzebne skreślić
** Niepotrzebne skreślić; nie dotyczy kierowcy zatrudnionego przez przedsiębiorcę wykonującego przewozy na potrzeby własne
Szkolenia okresowego nie posiadam.

Mogę jeździć na tym zaświadczeniu ze starym kursem na przewóz rzeczy :?:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11516920
Samochód: DAF CF 440 Euro 6 Space Cab

Cytuj:
Cytuj:

Jeździłem jakieś 7 miesięcy na nim, ja osobiście kontroli ITD na drodze nie miałem tylko w firmie byli. Kontrolowali mnie tylko 2x na Niemczech, ale oni sprawdzali tylko prawko i tacho trzepali.

*Możesz jeździć nic się nie bój :D

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
hmm...

Całe zaświadczenie brzmi tak:
Cytuj:

........................................................
miejscowość data

to czy masz mieć zaświadczenie czy wpis do prawa jazdy, a tym samym czy masz mieć ukończone szkolenie okresowe decyduje data wydania uprawnień czyli prawa jazdy kat.C.
Pieczęć przedsiębiorcy

ZAŚWIADCZENIE POŚWIADCZAJĄCE ZATRUDNIENIE KIEROWCY
ORAZ SPEŁNIANIE PRZEZ NIEGO WYMAGAŃ OKREŚLONYCH USTAWĄ
Z DNIA 12 LUTEGO 2010R. O TRANSPORCIE DROGOWYM

Pan(i) ............................................................................................................................................
(imię i nazwisko kierowcy)

PESEL: .........................................................
posiada prawo jazdy kategorii ........................... nr: ...................................
jest zatrudniony(a)**/osobiście wykonuje przewozy** w ..................................................

(imię i nazwisko albo nazwa przedsiębiorcy)

(miejsce zamieszkania (siedziba) i adres przedsiębiorcy)

Poświadcza się spełnienie wymagań określonych w art. 39a ust. 1 pkt 3-5 ustawy z dnia 12 lutego 2010r.. o transporcie drogowym na podstawie:
orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy ważnego do dnia: ....................................................
orzeczenia psychologicznego stwierdzającego brak przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy ważnego do dnia: ....................................................
zaświadczenie o ukończeniu kursu dokształcającego w zakresie przewozu osób/rzeczy*** nr ..................................................

..............................................................
czytelny podpis przedsiębiorcy

* Niepotrzebne skreślić
** Niepotrzebne skreślić; nie dotyczy kierowcy zatrudnionego przez przedsiębiorcę wykonującego przewozy na potrzeby własne
Szkolenia okresowego nie posiadam.

Mogę jeździć na tym zaświadczeniu ze starym kursem na przewóz rzeczy :?:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Byłem dzisiaj w ITD.

Pan Inspektor przez 15 minut twierdził że nie mogę jeździć na starym kursie, jednak po moich uwagach stwierdził, że jeśli bym jeździł na tym zaświadczeniu to problemu by nie zrobił :)

Ogólnie nie miał silnych argumentów :) Na początku tłumaczył że w starym kursie miałem 35h więc to się nie liczy jako kwalifikacja wstępna, tylko jako okresowa i tak przez kilka minut. Później obejrzał program na osi, popatrzył na to zaświadczenie i stwierdził, że nawet w razie problemów będzie można się z tego wybronić :D

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Byłem dzisiaj w ITD.

Pan Inspektor przez 15 minut twierdził że nie mogę jeździć na starym kursie, jednak po moich uwagach stwierdził, że jeśli bym jeździł na tym zaświadczeniu to problemu by nie zrobił :)

Ogólnie nie miał silnych argumentów :) Na początku tłumaczył że w starym kursie miałem 35h więc to się nie liczy jako kwalifikacja wstępna, tylko jako okresowa i tak przez kilka minut. Później obejrzał program na osi, popatrzył na to zaświadczenie i stwierdził, że nawet w razie problemów będzie można się z tego wybronić :D
ujmę to tak:
:lol: :lol: :lol: :lol:

bo inaczej sie nie da.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]