Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
mam pytanie odnosnie exportów i importów na wschód(Rosja itp). jakie trzeba wymogi spełnić jakie pozwolenia.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam
mam pytanie odnosnie exportów i importów na wschód(Rosja itp). jakie trzeba wymogi spełnić jakie pozwolenia.
normalnie wszystko to co "na zachód" +
karnet TIR, zezwolenia z BOTMu,świadectwo uznania(tak to się chyba nazywało) na samochód, duża doza samozaparcia, dużo cierpliwości w oczekiwaniu "na wszystko" i to było by na tyle.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: XF

Także wizy dla kierowców, ubezpieczenie zdrowotne kierowcy, zielona karta, a to świadectwo uznania i certyfikat S to to samo?

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Także wizy dla kierowców, ubezpieczenie zdrowotne kierowcy, zielona karta, a to świadectwo uznania i certyfikat S to to samo?
świadectwo uznania to do karnetu TIR jest potrzebne, a "certyfikat S" jest to zupełnie coś innego tam są wymagania techniczne dotyczące pojazdu głownie chodzi o bezpieczeństwo i ekologię - dziś "S" można dostać tylko od (chyba) Euro 4 wzwyż nie pamiętam bo nie śledzę tego dokładnie.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Daf 95XF 380 SC

S-ka jest potrzebna tylko do CEMT-a, a on jako początkujący na wschodzie o tym niech zapomni.

Użytkownik

Użytkownik

a jak to jest z Ukrainą? Naczepa firanka na wschód coś słyszałem ze tez nie przejdzie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
a jak to jest z Ukrainą? Naczepa firanka na wschód coś słyszałem ze tez nie przejdzie?

Teraz przechodzi normalnie.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: XF

Z firankami różnie słyszałem. Widziałem, że niektórzy mają w firankach porobione oczka normalnie jak w burtoplandekach.

Powiedzcie mi jak jest z tankowaniem na Białorusi? Podobno FV tam się nie dostanie tylko paragon?
Czy trzeba koniecznie płacić w BYR gotówką, czy można na np. DKVkę tankować?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Na wschodzie to E100 jest bardziej popularne niż europejskie karty. Oczka celne w firance na dole muszą być, na górze moze czasami wystarczyc mały upominek dla inspektora a jak nie to konwój. Ale upominek będzie tańszy i szybszy, o ile przyjmie ...
Świadectwo uznania jest potrzebne do naczepy, chyba że tandem to masz 2 świadectwa. Jak coś w leasingu to papiery, pozwolenie na wyjazd zestawu za granice, zeby ograniczyć koszta od razu trzeba to tłumaczyć na RUS (chyba że juz jest przetłumaczone).
No i kotły bo jak ropa 2 - 2.5 zł to żal nie przywieźć ..."troche" :)
Jeszcze dowierność dla kierowców na samochody i naczepy, to sobie sam napiszesz podpiszesz i przetłumacz na RUS.
Ale ogolnie to jakich by tam się nie miało papierów to sie płaci, chyba że zestaw będzie miał koncówke rejestracji 150 RUS ;)

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]