Witam,
zgodnie z tematem tego postu chciałbym zapytać, czy ktoś może ma dostęp do jakiś materiałów (może linki do stron, lub jakieś książki) na temat sposobu zabezpieczania ładunków i jego rozmieszczania na przyczepach/naczepach ???
Czy takie książki wogóle istnieją??? Szukałem takich informacji w sieci, ale na nic konkretnego nie mogłem trafić.
Szukam jakiś wytycznych, np.: w jaki sposób zabezpieczyć palety z cegłami, a w jakis sposób inne towary na paletach lub bez palet(same tylko pudła kartonowe)???, bo też takie ładunki się zdarzają.
Czy za każdym razem wystarczają jedynie pasy???
Czy te pasy mają jakieś certyfikaty wytrzymałości - Jak je rozpoznać ??
Ile tych pasów ma być przeznaczonych na jadną paletę - czy to zależy od wagi palety - jkaieś normy to przewidują???
Czy jest obowiązek spinania pasami kilku palet razem ze sobą dla większej stateczności, czy to sie stosuje tylko z prostej logiki???
Czy jest konieczność np.: pomiędzy paletami stosować tzw. przekładki czy to tylko dotyczy ADR'ów (wiem, że ADR'ów to dotyczy).
Słyszałem też, że ITD zwraca uwagę aby jadąc nawet na pusto, mieć z tyłu spiętą naczepę na krzyż pasami, żeby ją tak nie bujało na boki.
Z tego co rozmaiwałem z kierowcami, to oni uczyli się tego z biegiem lat od innych kolegów poza tymi sposobami, które są wynikiem logicznego myślenia, lecz czasem to logiczne myślenie nie jest dla wszystkich jednakowe i kary płacić później trzeba.
Będę wdzięczny za wskazanie jakiś materiałów linków, czy też tytułów ksiażek. Mile widziane również porady i sytuacje w których się sami znaleźliście, że niby było wszystko ok, ale podczas kontroli wyszło nieco naczej