Cytuj:
przykładowo pracuje w firmie z materiałami budowlanymi mam do dyspozycji dwa auta, dostawczy i ciężarowy zazwyczaj śmigam dostawczym lecz od czasu do czasu, zależy od zamówienia biorę ciężarowy tacho normalnie czas pracy wszystko jest jak należy, wszystko według przepisów,
Jesteś pewien że wedle przepisów?
Czy zaznaczasz na tarczce że wykonywałeś " Prace inną "? - bo przecież ją wykonujesz, czy tam jest tylko prowadzenie-pauza ?,
jeśli to 2 to nie jest prawidłowo, 2 rzecz siadasz powiedzmy na auto z tacho 2-3 razy w tygodni , na każdy dzień na który nie masz Tarczki pracodawca musi ci wystawić zaświadczenie, z dokładnością co do minuty (koledzy podawali wzór wyżej).
I NIE DAJ BORZE ZE NA ZAŚWIADCZENIU JEST ZE ODPOCZYWAŁEŚ DO 13:30 A
TY ZACZĄŁEŚ JAZDĘ O 13 ....
Dla mnie sprawa aby była najjaśniejsza proponuje tak:
Każdego dnia kiedy przychodzisz do pracy wskakujesz do samochodu wypisujesz tarczkę ,
ustawiasz selektor na praca inna (młotki) i jak kończysz prace wyciągasz tarczkę zakańczasz i jeśli nie jeździłeś to oczywiście km wyniosą 0km. a na odwrocie na godziny w których nie ma zapisu tachografu , kreślisz kreskę w polu "łóżko", polecał bym jeszcze dla "świętego spokoju" w połowie dnia przestawić selektor na "pauze" . natomiast jesli nie pracujesz w soboty (dla jasności- nie pracujesz na papierze jak to jest w realu to już inna sprawa) pracodawca właśnie musi ci wystawić "zaświadczenie -wzór wyżej ". i myślę że to cie obroni przed karą z tytułu braku ewidencji czasu pracy na drodze itp.
Fakt : jest to uciążliwe i trzeba być zdyscyplinowanym aby o tym pamiętać bynajmniej na początku ale myślę że po 2 tyg. wejdzie w nawyk , koszty stosunkowo małe - kilkadziesiąt złotych ... w stosunku do kar za barak tarczek na jakiś tam dzień , napewno mniej zachodu niż z bazgraniem 3 razy w tygodniu oświadczenia , bo akurat przyszedł klient, tak to podrostu siadasz i jedziesz.
Jeśli coś poknociłem to proszę o poprawienie mnie.
DPTacho.pl