Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 maja 2011, 11:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: jest

Witam . Postanowiłem zapytac się was doświadczonych kierowców jak to jest z tymi tarczkiami ale najpoierw przedstawie sytlacje no więc od tygodnia pracuje za kółkiem w firmie zajmującej się sprzedażą i transportem:żwiry,piaski,suchy beton itp i w zależności od zamówienia biore odpowiedni samochód nie wiem czy mam jedną tarczke przekładać z samochodu do samochodu(wydaje mi się, że nie:P), czy może w kazdym samochodzie z rana wkładac tarczki, Dodam,że nie jestem sam na tej skakance tylko z drugim kolegą i chyba to wkładanie z rana nie jst dobre bo ja na jego tarczce nie bede jezdzic a on na mojej. Mam wkładać swoja jak jade a jego wyciągać? Jak potem znowu będe jechać tym samochodem to tą starą włożyć czy nową zupełnie??Proszę pilnie o pomoc :wink:

Post Wysłano: 22 maja 2011, 11:18

Kolego,
tarczka idzie zawsze za kierowcą, i zawsze ją przekładasz. Wyjątkiem jest moment, gdy tarczka nie pasuje do danego tacho, wówczas wypisujesz nową, ale starą musisz mieć przy sobie! Jeśli nie jeździsz samochodem podlegającym pod tachograf w odpowiedniej rubryce zaznaczasz na odwrocie tarczki swoją aktywność. Gdy wsiadasz do samochodu z tachografem pierwsze co sprawdzasz, czy tarczka pasuje do tego typu tachografu (prędkość, znak zatwierdzenia typu - np E83) wpisujesz nr rej, stan licznika na początku. Jedziesz, kończysz pracę na tym aucie wpisujesz licznik podsumowujesz kilometry.

Post Wysłano: 22 maja 2011, 11:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: jest

Czyli rano wypisuje trzyn tarczki :) .Dziękuje za tak szybka odpowedz.Pozdrawiam.

Post Wysłano: 22 maja 2011, 12:06

Jeśli masz różne typy tachografów pod kątem prędkości maksymalnej, znaku zatwierdzenia typu, który posiada każdy tachograf a na odwrocie tarczki jest wyszczególnione do jakich typów tachografów pasuje dana tarczka, wówczas wypisujesz osobno tarczki. W przeciwnym przypadku przekładasz jedną tarczkę pomiędzy 3 samochodami. A jeśli już musisz wypisać nową tarczkę to wypisujesz z chwilą rozpoczęcia pracy na tym samochodzie.

P.S.
Takie rzeczy o które pytasz są wykładane na kursie P-J, czy też na Kwalifikacji.

Post Wysłano: 22 maja 2011, 13:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Czyli rano wypisuje trzyn tarczki :) .Dziękuje za tak szybka odpowedz.Pozdrawiam.

Nie. Wypisujesz jedną i wkładasz do auta jak zaczynasz jazde.
Jak zmieniasz auto, to wypisujesz na tarczce date i km, zabierasz ją ze sobą, z tyłu wypijesz tablice i km następnego auta i wkładasz ją do drugiego auta.

Pamiętaj, żeby zegarki w tacho dobrze ustawić.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]