Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 mar 2011, 22:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Man Tga

Witam.Posiadam Iveco Pomoc drogową o ładowności 10 Ton, Nie ogłaszam sie narazie,ani nie zakładam firmy ponieważ nie mam Licencji ... a jestem w trakcie robienia Kwalifikacji Wstępnej , jednak mam do zrobienia parę kursów ... i chciałbym sie zapytac co by było gdybym wynajął Kierowce z Przewozem Rzeczy i wysłał go bez zakładania firmy po maszyne rolniczą ?? Bez Licencji ...Czy gdybym na tą maszyne napisał umowe na siebie , ze to ja kupuje sobie tez potrzebuje tą Licencję ?

Post Wysłano: 08 maja 2011, 17:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Atego 818

Witam,
Po pierwsze musisz mieć papier na przewozy własne (wydaje wydział komunikacji) jeśli chcesz zrobić taki numer że to na Ciebie.
Po drugie kierowca musi być zatrudniony na umowę o prace a nie zlecenie tym bardziej o dzieło ( znajomi dostali kare na 8tyś. zł i odwołanie sprawy do sądu nic nie dało).
Po trzecie jak prowadzisz działalność gospodarczą nie związaną z transportem a przewóz towaru jest na potrzeby własne to nie potrzebujesz przewozu rzeczy jeśli Ty prowadzisz pojazd.

Post Wysłano: 01 cze 2011, 18:52

Użytkownik

Użytkownik

witam.
nie wiedziałem gdzie to umieścić, a ten temat wydał mi się odpowiedni.
otóż jest taka sytuacja.
pracuję od niedawna w firmie która zajmuje się układaniem kostki brukowej itp. mają busa, DMC 3,5t więc można jeździć na B - wiadomo.
ale mają też STARa 1142 który jak wiadomo DMC ok 12t
dowiedziałem się dziś, że jutro mam nim jeździć, wozić piach, kostkę na paletach itp. mam c+e od ponad roku jednak kursu na przewóz rzeczy ani KW nie posiadam.
Czy mogę jeździć tym STARem czy jednak nie?
Proszę od odpowiedź. Pilne.

Post Wysłano: 02 cze 2011, 12:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
jednak kursu na przewóz rzeczy ani KW nie posiadam.
Kurs na przewóz rzeczy to jest teraz KW, no a Starem bez KW nie możesz jeździć, chyba, że na pusto, no ale to też w wyjątkowych sytuacjach, takich jak dojazd na serwis, itp.

Fotogaleria, Trasy - zapraszam do przeglądania i komentowania.

Post Wysłano: 02 cze 2011, 18:19

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
jednak kursu na przewóz rzeczy ani KW nie posiadam.
Kurs na przewóz rzeczy to jest teraz KW, no a Starem bez KW nie możesz jeździć, chyba, że na pusto, no ale to też w wyjątkowych sytuacjach, takich jak dojazd na serwis, itp.
Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Jeżeli firma kładzie kostkę i pojazd służy do wożenia kostki i piachu nie zarobkowo to możesz nim jechać. Upewnij się że jest w papierach świadectwo że pojazd przewozi towar na potrzeby własne.

Post Wysłano: 02 cze 2011, 22:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeżeli firma kładzie kostkę i pojazd służy do wożenia kostki i piachu nie zarobkowo to możesz nim jechać. Upewnij się że jest w papierach świadectwo że pojazd przewozi towar na potrzeby własne.
A nie jest tak, że tylko właściciel firmy może jeździć bez KW jeśli przewóz jest niezarobkowy? Nie chciałbym wprowadzać błędnych informacji więc niech się wypowie obeznany w tym temacie.

Post Wysłano: 02 cze 2011, 23:26

Użytkownik

Użytkownik

Post Wysłano: 03 cze 2011, 10:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki za błyskotliwą uwagę. :)
Cytuj:
Ponadto do wniosku należy dołączyć: (...) oświadczenie o zamiarze zatrudnienia kierowców którzy mają świadectwa kwalifikacji określone przepisami prawa o ruchu drogowym (...)
Więc w końcu jak z tym jest?

Post Wysłano: 03 cze 2011, 21:48

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
nie to, że się nie chce.po prostu nie ma czasu szukać tego wśród i tak ogromnej ilości przepisów które dodatkowo są tak pokręcone, że...
może ktoś jest w podobnej sytuacji albo się orientuje więc co mu szkodzi pomóc?

Post Wysłano: 03 cze 2011, 21:53

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Cytuj:
nie to, że się nie chce.po prostu nie ma czasu szukać tego wśród i tak ogromnej ilości przepisów które dodatkowo są tak pokręcone, że...
może ktoś jest w podobnej sytuacji albo się orientuje więc co mu szkodzi pomóc?
jeżeli sam poszukasz to przepis zapamietasz i jak DiD napisał wujek google dobra rada nie gryzie, a potrafi pomóc.
a wracając do tematu ktoś już ci odpowiedział na jakich warunkach odbywa sie transport na potrzeby własne i ile kosztuje jak złapią inspektorzy.

Post Wysłano: 03 cze 2011, 22:18

Użytkownik

Użytkownik

zajęło mi to mniej niż 10sekund, w dodatku link wyskoczył jako pierwszy po wpisaniu w google hasła "transport na potrzeby własne "

Łukaszz
w moim rozumowaniu świadectwo kwalifikacji to nie to samo co kwalifikacja wstepna. Moim zdaniem wystarczy odpowiednia kategoria i badania.

Cos takiego mi się jeszcze znalazło, może komuś się przyda, link ustawiony odpowiednio do tematu ale jest tam cala masa przepisów itp.

http://www.celsped.pl/przepisy/transpor ... hp?mid=g18

gregor198888
viewtopic.php?f=45&t=17465

Post Wysłano: 04 cze 2011, 8:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Może coś pomogę.

Nie zarobkowy przewóz drogowy przewóz na potrzeby własne. Każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez,załadowanego,lub bez ładunku,przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy,wykonywany przez przedsiębiorce pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej spełniający łącznie następujace warunkii :
a- Pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników.

b- Przedsiębiorca legitymuję się tytułem prawnym do dysponowania pojaZdami samochodowymi.

c- w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego,rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane,kupione,wynajęte,wydzierżawione,wyprodukowane,wydobyte,przetworzone lub naprawione.Albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby,a także przewóz pracowników i ich rodzin.

d- nie jest przewozem w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

Uwaga. Kierowca pracujący w takiej firmie musi być zatrudniony na podstawie umowy o pracę.nie może być w innej formy zatrudnienia.
Natomiast w typowej firmie transportowej możemy być zatrudnieni na podstawie umowy o prac,umowy zlecenie,czy w oparciu o własną działalność gospodarczą.

Post Wysłano: 04 cze 2011, 12:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Łukaszz
w moim rozumowaniu świadectwo kwalifikacji to nie to samo co kwalifikacja wstepna. Moim zdaniem wystarczy odpowiednia kategoria i badania.
Z tym, że w świadectwie kwalifikacji wystawianym przez pracodawcę jest informacja, o ukończonej kwalifikacji wstępnej przez kierowcę, więc jedno łączy się z drugim.

Dzwoniłem do ITD i wszystko już jasne. Kierowca w każdej sytuacji, niezależnie czy jest to przewóz zarobkowy, czy też nie, musi posiadać KW.

Post Wysłano: 07 cze 2011, 2:01

Użytkownik

Użytkownik

Dziwne. Z przewozem rzeczy tak nie było. W poczcie Polskiej nie musisz mieć ...

Post Wysłano: 07 cze 2011, 12:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Dziwne. Z przewozem rzeczy tak nie było. W poczcie Polskiej nie musisz mieć ...
Cytuj:
Art. 3.
1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami
samochodowymi lub zespołami pojazdów:
(...)
2. Do przewozów drogowych wykonywanych:
1) w ramach powszechnych usług pocztowych,
W Szczecinie jednak wymagają i przewozu i stosowania się do czasu pracy.

Post Wysłano: 27 gru 2011, 22:38

Użytkownik

Użytkownik

Witam!
Troszkę odświeżam temat, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytania, a założenie tematu kończy się usunięciem go.

Jestem właścicielem składu drewna i chciałbym zakupić samochód ciężarowy o DMC ponad 7,5t. Mam prawo jazdy kat C+E. Chciałbym wiedzieć czy potrzebuję jakieś licencje prócz zaświadczenia o przewozie na potrzeby własne, żeby móc jeździć tym samochodem? jakieś tacho itd?

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]