Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Do tego praca na własnej działalności powyżej 3,5 t to certyfikat kompetencji zawodowych, licencja, karty kierowcy, przedsiębiorstwa itp itd. Ktoś tu powiedział że taką działalność można w jeden dzień założyć. Ciekawa teoria... Szkoda że awykonalna.

Twoja teoria jest jeszcze ciekawsza. CPC, licencja? Huehe, dobre. Kolega nie zakłada licencjonowanej firmy transportowej i nie będzie świadczył usług transportowych, tylko będzie świadczył usługę kierowania pojazdem ciężarowym dla przewoźnika, z którym będzie współpracował.

I ważna informacja: jeżeli wybierzesz uproszczoną formę opodatkowania w formie ryczałtu ewidencjonowanego (stawka 5,5% - przewóz ładun­ków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton), to w roku podatkowym nie możesz świadczyć usług tylko dla jednej firmy.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: iveco

A tak na marginesie z trochę innej strony, jeśli po jakimś czasie zechciał byś się skusić na własny samochód i świadczyć usługi transportowe przykładowo dla spedycji to stanowczo odradzam ze względu na terminy płatności i zwlekanie z zapłatą,. samochód żeby zarabiał na na firmę i na siebie musi jeździć, raz spóźnią się z przelewem drugi raz, a tobie będzie brakować pieniędzy chociażby na paliwo i jest problem. jak nie pojedziesz to nie zarobisz a brać kredyt albo pożyczkę to jest trochę bez sensu. nie mówię że tak jest wszędzie ale miałem taki przypadek przez rok było dobrze później zaczęły robić się problemy. zmieniać firmy co chwilę też niema sensu ze względu na dosyć długie terminy płatności, odejdziesz z jednej firmy to jest pytanie czy wtedy w ogóle ci zapłacą a jak zapłacą to kiedy? miejmy nadzieje że to się zmieni, pracując w tym kraju troszkę w to wątpię ale marzenia nic nie kosztują

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Doczepie sie do wątku...równiez dostałem propozycji pracy na miedzynarodówce busami i tak samo musze załozyc działalnosc...tu moje pytanie jak wyglada sprawa kiedy wpisuje sie PKD do wniosku np.Transport drogowy towarów to moge na tym robic na miedzynarodówce bo dzis kobieta w urzedzie powiedziała ze z takimi sprawami to ministerstwa :shock: A i jeszcze jedna sprawa pracodawca podpowiedział mi bym jak najwiecej wpisywał w PKD zagadnien zwiazanych z Transportem ale w PKD 2007 nic nie widze wiecej oprocz Transport drogowy towarów reszta to zagadnienia zwiazane z transportem wodnym itp.
Pozdrawiam i dzieki za wszelkie wskazówki

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Cytuj:
I ważna informacja: jeżeli wybierzesz uproszczoną formę opodatkowania w formie ryczałtu ewidencjonowanego (stawka 5,5% - przewóz ładun­ków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton), to w roku podatkowym nie możesz świadczyć usług tylko dla jednej firmy.
A jeśli można wiedzieć to skąd, a najlepiej na podstawie czego masz taką informację? Po przeczytaniu Twojego posta specjalnie pytałem zarówno moją księgową jak i przede wszystkim panie z urzędu pracy, specjalizujące się w dochodowym i wszyscy zaprzeczyli, że jest taki zakaz rozliczania się ryczałtem i pracowania tylko dla jednej firmy. Istnieje jedynie ograniczenie rocznych dochodów, chyba coś koło 100 tys.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: laguna

koledzy pociągnijcie temat jak to wygląda z tym założeniem działalności gospodarczej...jakie są roznice na swoim pojezdzie a na firmowym....i jak to jest z tym powyżej 3,5tony potrzebne są te licencje ?a jezeli nie to czy np. jak bym miał 2 auta czy to coś zmienia?