Ostatnio miałem problem z przegrzewającym się silnikiem w Scanii 124L 420KM, po zdjęciu intelcoolera okazało się że chłodnica wody jest mocno zabita brudem i innym robactwem. Postanowiłem więc założyć siatkę przeciw komarom (jak na okna w domu) na klapię. Siatka spełniała swoje zadanie w 100% lecz w jednym miejscu porwała się, musiał wlecieć jakiś duży robak . W Scanii 113 i Dafie CF 85 miałem takie coś oryginalnie, czy do Scanii również dostanę taką siatkę
kolego poszukaj w markerach budowlanych typu OBI ,CASTORAMA kupisz tam siatkę metalową która jest dużo mocniejsza ,ja tak zrobiłem i jest ok pozdrawiam
Samochód: orange i grafitowy
kup odpowiedni profil aluminiowy najlepiej spłaszczona litera "S" wtedy na dole i na górze po zamontowaniu siatki będzie sztywniejszy.
u suderów(lub w podobnych firmach) chyba nie kupisz za to w Castoramie lub innym markecie budowlanym spokojnie kupisz.
w Renault Premium na górze są dodatkowo sprężynki na których trzyma sie siatka w profilu,a na dole jest w obudowie intercolera zatrzask który numozliwia wyjącie siatki w każdej chwili i jej wyczyszczenie.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Samochód: orange i grafitowy
Cytuj:
Kolego zzx takie siatki ochronne były fabrycznie montowane, przynajmniej ja mam... Jeśli to robi różnice to mam holenderską wersje Scanii 124L.
zgadza się ale być może siatka wydarła sie z mocowania i sama wyleciała lub jakiś domorosły mechanik ją wyrzucił bo była np. mocna brudna co by nie powiedziećta siatka jest potrzebna.
ja swoją czyszczę co 1-2 tygodnie szczególnie w okresie pylenia topoli.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
właśnie wróciłem z Suderu, sprzedawca powiedział mi że taka siatka jest dostępna na zamówienie i kosztuje ok 1000zł . Prosiłbym o zdjęcie takiej siatki jeśli ktoś posiada, bo chciałbym w miarę możliwości zrobić to ala fabrycznie . Co do samej siatki to kupię ją na allegro, o prześwicie 1,5mm, tym razem stalowa, ocynkowana.
U mnie tego nie mam pewnie kierowca wozi w samochodzie, niestety nie mam do tego dostępu teraz.. Z tego co pamiętam to ta siatka była na stelażu który był zrobiony z drutu o grubości około 2mm i mocowana na 2 śrubki obok chłodnicy.
dobre kiedyś przewidzieli ten problem, nie to co dzisiejsze ciężarówki z plastiku na weekendzie coś będę myślał z tą chłodnicą, jak zrobię to wrzucę foty. Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 6 gości