Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Zabezpieczenie
Post Wysłano: 04 cze 2011, 22:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12
Samochód: DAF

Witam mam pytanie otózż jak to jest z zabezpieczeniem pieniężnym w transporcie międzynarodowym bo słyszałem że na jeden zestaw trzeba miec 40 tysięcy euro :?

Post Wysłano: 05 cze 2011, 18:51

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam mam pytanie otózż jak to jest z zabezpieczeniem pieniężnym w transporcie międzynarodowym bo słyszałem że na jeden zestaw trzeba miec 40 tysięcy euro :?
waluta dobra tylko kwota jest taka:
pierwszy pojazd 9000 euro kazdy następny 5000 euro i nie ma znaczenie czy transport krajowy czy międzynarodowy.

Post Wysłano: 05 cze 2011, 21:16

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za info

Post Wysłano: 07 cze 2011, 14:07

Użytkownik

Użytkownik

Sorry ze pp ale masz może coś co moglo by to potwierdzić bo znowu spotkałem się z takim info i już sam nie wiem

Post Wysłano: 07 cze 2011, 21:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: XF

Polecam lekturę ustawy o transporcie drogowym. http://www.gitd.gov.pl/pliki/prawo/ustawa1.pdf
Zajrzyj do artykułu 5 ust. 3. pkt. 3:
Cytuj:
3. Przedsiębiorcy udziela się licencji, z zastrzeżeniem art. 6, jeżeli:(...)
3) posiada sytuację finansową zapewniającą podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie transportu drogowego określony dostępnymi środkami finansowymi lub majątkiem w wysokości:
a) 9 000 euro – na pierwszy pojazd samochodowy przeznaczony do transportu drogowego,
b) 5 000 euro – na każdy następny pojazd samochodowy
Dodam, że aby wykazać, iż posiadasz np. 9000 euro możesz nawet zajść do wydziału komunikacji (w przypadku licencji krajowej) wyjąć z kieszeni kasę, oni mają przeliczyć i to już świadczy o tym, iż posiadasz sytuację finansową :)

Post Wysłano: 07 cze 2011, 21:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To jest proste do załatwienia. Nawet brat cioteczny żony może zrobić przelew na konto, robisz wydruk o stanie konta, a na drugi dzień możesz oddać kuzynowi kasę i mieć 0 zł na koncie. :P

Post Wysłano: 08 cze 2011, 8:27

Użytkownik

Użytkownik

A oni tego potem nie sprawdzają czy coś ? 8)

Post Wysłano: 08 cze 2011, 9:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Żyjemy w państwie policyjnym, ale bez przesady. Nikt nie będzie ci sprawdzał ostatnich przelewów.

Post Wysłano: 08 cze 2011, 18:40

Użytkownik

Użytkownik

Teoretycznie możesz tak zrobić jak wspomniano, czyli przelewasz na swoje konto jakąś tam kwotę, robisz wydruk , kasę oddajesz i wszystko cacy. Ale.. faktycznie powinieneś być w ciągłej możliwości dysponowania tymi środkami pieniężnymi.

Najprostszym sposobem jest potwierdzenie dysponowania aktywami na określoną kwotę. Wykupujemy AC na samochód/naczepę, w której to polisie jest zaznaczona wartość pojazdu. I tak przykładowo starczy jedna polisa na pojazd o wartości 100000zł, co może pokryć całą potrzebną kwotę na kilka pojazdów.

Post Wysłano: 08 cze 2011, 21:11

Użytkownik

Użytkownik

A o co chodzi z tym 5 ust. 3. pkt. 3 c o tym 50000k euro ? bo jestem w tym zielony ;D

Post Wysłano: 08 cze 2011, 21:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Zera Ci się podwoiły. Wystarczy 5 000 EUR - na każdy kolejny pojazd, nie wiem co tu jest nie do rozumienia.

Nawiązując do wypowiedzi Pazdzia - owszem sposób, który podałeś jest efektywny, jednakże w przypadku nieszczęścia będzie płacz.

Dla porównania aby zarejestrować działalność spedycyjną potrzeba 50 000 EUR zabezpieczenia.
Sytuacja sprzed kilku dni - dzwoni do mnie spedytor i mówi że niestety - klient dla którego wykonał On usługę spedycyjną (a ja transportową) zbankrutował i nie ma mi z czego zapłacić. Odparłem że należy w tym wypadku wykorzystać posiadane zabezpieczenie finansowe ...
Przełóżmy teraz to na realia przelewu i pustego konta

Post Wysłano: 09 cze 2011, 7:54

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

Dla porównania aby zarejestrować działalność spedycyjną potrzeba 50 000 EUR zabezpieczenia.
Sytuacja sprzed kilku dni - dzwoni do mnie spedytor i mówi że niestety - klient dla którego wykonał On usługę spedycyjną (a ja transportową) zbankrutował i nie ma mi z czego zapłacić. Odparłem że należy w tym wypadku wykorzystać posiadane zabezpieczenie finansowe ...

Własnie o te pieniadze mi chodziło :P

Post Wysłano: 09 cze 2011, 8:05

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Zera Ci się podwoiły.

80% firm świadczących usługi pośrednictwa przy przewozie rzeczy w transporcie nie ma tego zabezpieczenia, bo i kto go sprawdza :roll: Zacznie się boksowanie co to jest spedycja, co to jest pośrednictwo przy przewozie rzeczy. A takie rzeczy jak potwierdzenie sytuacji finansowej można sprawdzić przed podjęciem ładunku.

Kiedyś dzwoniąc za należnościami do firmy przytoczyłem fakt, iż powinni posiadać stosowne zabezpieczenie, które jest wymagane i tłumaczenie się, że nie zapłacę, bo mi nie zapłacili można sobie wsadzić gdzie się chce. Miły Pan oznajmił, że gdyby miał taką gotówkę to by się w transport nie bawił :lol:

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]