Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 cze 2011, 11:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 376746
Samochód: Actros 2540

Witam, rezlizuję sobie założony plan i już mam B C i w trakcie CE. O ile B wydali mi normalnie to po zrobieniu C podpisywałem oświadczenie, żeby mi nie wydawali prawka bo robię od razu CE.
Jak wysoka kara mnie czeka w przypadku kontroli jeśli będe jechał samochodem na C kategorię??

Post Wysłano: 13 cze 2011, 12:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Scania R420

Cytuj:
Witam, rezlizuję sobie założony plan i już mam B C i w trakcie CE. O ile B wydali mi normalnie to po zrobieniu C podpisywałem oświadczenie, żeby mi nie wydawali prawka bo robię od razu CE.
Jak wysoka kara mnie czeka w przypadku kontroli jeśli będe jechał samochodem na C kategorię??

moim zdaniem zależy na kogo trafisz. Ja 2 lata temu leciałem busem z przyczepą 2 osiową i ciągnąłem S-Maxa do Magdeburga a nie miałem jeszcze E. dostałem mandat w wysokości 100zł i 4 punktów(za prędkość ) oraz dalszy zakaz jazdy z przyczepą :) pozdrawiam

Post Wysłano: 13 cze 2011, 12:10

Użytkownik

Użytkownik

Ahoj!
A czy nie można w takiej sytuacji jeździć z zaświadczeniem o zdanym egzaminie - wydaje mi się, że jest to (będzie?) traktowane jako równoznaczne z posiadaniem uprawnień na kategorię?
Borys

Post Wysłano: 13 cze 2011, 12:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania R420

Cytuj:
Ahoj!
A czy nie można w takiej sytuacji jeździć z zaświadczeniem o zdanym egzaminie - wydaje mi się, że jest to (będzie?) traktowane jako równoznaczne z posiadaniem uprawnień na kategorię?
Borys

chyba kolego nie można jezdzić z takim zaswiadczeniem.Ale nie daję ręki uciąć. Podpieram się przykładem,,że jak zdałem Kwalifikacje wstępną,to nie mogłem jezdzić. musiałem czekać na prawko z wbitym kodem.
Może jak Cię złapią,zobaczą w komputerze ,że masz to Cię puszczę albo 50zł mandatu.

Post Wysłano: 13 cze 2011, 13:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No właśnie też nie wiem jak to działa. Zaświadczenie poszło tam gdzie chyba wyrabiaja prawko, żeby nie wyrabiali tylko czekali aż CE zrobie. Póki co mam prakwo B i kartke o zdanym egzaminie na C. Jechałbym autem taty. Nie jestem u niego zatrudniony.
Zastanawiam sie bo juz kilka krótszych odcinków zrobiłem rozwożąc zamówienia po mieście i wioskach, ale tam jeszcze nigdy nie stali, gorzej jak bym musial jechać inną drogą.

Post Wysłano: 13 cze 2011, 15:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Gorzej, jakbyś spowodował wypadek i ktoś by poniósł śmierć, wtedy i tata i ty oglądałbyś świat w kratkę. Nie masz KW, a pytasz się co Ci grozi za jazdę bez prawka...

Post Wysłano: 13 cze 2011, 20:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pomijam KW bo mogą mnie złapać na pusto ale moje pytanie brzmiało o jazde bez prawka. Bez wypadku to 300 albo 500zł chyba z tego co czytałem, a jak nastapi zbieg niebezpiecznych wydarzeń to wiadomo.

Post Wysłano: 13 cze 2011, 21:47

Jeżeli informacja o kategorii C w twoim prawku jest już w systemie to możesz jechać nawet mając stary plastik z samym B bo policjant i tak może to sprawdzić. Za to jest chyba 50 zł. Jeśli jednak podpisałeś pismo o niewydawaniu prawka to w systemie nie ma informacji o kat C i jeździć nie możesz. Nawet z papierem o zdanym egzaminie. Taki papierek to sobie każdy może wypisać.

Post Wysłano: 13 cze 2011, 22:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Cytuj:
Pomijam KW bo mogą mnie złapać na pusto ale moje pytanie brzmiało o jazde bez prawka. Bez wypadku to 300 albo 500zł chyba z tego co czytałem, a jak nastapi zbieg niebezpiecznych wydarzeń to wiadomo.
Za brak kategorii 500 zł mandatu i oczywiście dalej nie jedziesz, co do tej jazdy na pusto to też tak nie jest, bo samochód zarejestrowany na firmę, więc nie możesz bez KW nim wogóle kierować. Żeby to było twoje prywatne auto to pewnie mógłbyś jeździć pustym :roll: Tak mi się przynajmniej wydaje, i tyle można wyczytać na forum.

Post Wysłano: 13 cze 2011, 22:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
Cytuj:

moim zdaniem zależy na kogo trafisz. Ja 2 lata temu leciałem busem z przyczepą 2 osiową i ciągnąłem S-Maxa do Magdeburga a nie miałem jeszcze E. dostałem mandat w wysokości 100zł i 4 punktów(za prędkość ) oraz dalszy zakaz jazdy z przyczepą :) pozdrawiam
To jest właśnie totalna kpina z prawa. Tylko właśnie w wielu przypadkach przejawia się ona nie w obywatelach, a właśnie w tych, którzy prawa powinni strzec.

Czy to nie jest śmieszne, że jak zapomni się włączyć świateł, albo odbierze telefon w czasie jazdy, to radiowóz natychmiast się w pobliżu znajdzie i dyskusji nie ma.
Zaś jak nie ma się uprawnień do prowadzenia danego pojazdu (według mnie jest to jedno z dwóch najcięższych wykroczeń przeciwko prawu o ruchu drogowym), to sprawę się przemilcza. No maksymalnie daje mandat 500 zł.

Czy to tak powinno być, że kara za jazdę bez prawka jest taka sama, jak za przekroczenie prędkości o powyżej 50 kmh? Nie pamiętam dokładnie nowego taryfikatora, ale do niedawna tak było.

Post Wysłano: 16 cze 2011, 0:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Rudy 102

Dostaniesz 50zł za brak dokumentu... Ale w lepiej powiedzieć że nie masz plastiku przy sobie...

Marix: jazda bez prawka a przekroczenie predkości to całkiem inna sprawa... ktoś może nie mieć prawojazdy i jezdzić lepiej od kogoś kto takie uprawnienia...

Post Wysłano: 16 cze 2011, 9:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13717229

W Twoim przypadku, zgodnie z taryfikatorem;
art. 94 § 1 -> Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez osobę niemającą; -> 2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu; 300zł

Natomiast taryfikator przewiduje grzywnę w wysokości 50 zł za kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów. Policja w celu sprawdzenia czy kontrolowana przez nich osoba posiada uprawnienia korzysta chyba z CEPiK (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców), a z racji tego że dokument nie został wydany, jako posiadacz kat. C raczej tam nie figurujesz.
W Uwaga Pirat tym programie na TVN Turbo była podobna sytuacja, policjant chciał nałożyć mandat w wysokości 500zł jednak gość zaprotestował chcąc 50 zł gdyż stwierdził że dokument posiada musi go jedynie odebrać z Wydziału Komunikacji, policjant pytał wtedy o zaświadczenie o zdanym egzaminie zatrzymany nie posiadał takiego więc policja dzwoniła do w/w Wydziału komunikacji w celu zweryfikowania tych informacji. Pani tam stwierdziła że faktycznie dokument jest do odbioru i policjant wlepił 50 zł mandat.
Więc pozostaje Ci jedynie wozić ze sobą ten kwit z WORDu o pozytywnym wyniku egzaminu. I miec nadzieje że policjant nie będzie dalej drążył tematu :wink: .
Cytuj:
Pomijam KW bo mogą mnie złapać na pusto
Zgodnie z art. 39a -> pkt.3 -> podp. 6 Ustawy o transporcie drogowym "odbywającego przejazd bez osób lub ładunku:" z tymże;
a)w celu dokonania jego naprawy lub konserwacji,
b)z miejsca zakupu lub odbioru

Post Wysłano: 16 cze 2011, 21:42

Cytuj:
Wydziału Komunikacji, policjant pytał wtedy o zaświadczenie o zdanym egzaminie zatrzymany nie posiadał takiego więc policja dzwoniła do w/w Wydziału komunikacji w celu zweryfikowania tych informacji. Pani tam stwierdziła że faktycznie dokument jest do odbioru i policjant wlepił 50 zł mandat.
Więc pozostaje Ci jedynie wozić ze sobą ten kwit z WORDu o pozytywnym wyniku egzaminu. I miec nadzieje że policjant nie będzie dalej drążył tematu .
W jego przypadku, w CEPiK nie będzie figurowała kat C bo jego dokument nie jest do odbioru. Jak złoży papiery o wydanie nowego plastiku to dopiero rozpocznie się cała procedura wpisywania do ewidencji. Po egzaminie na kat B też zawsze mówią, że nie wolno jeździć dopóki się nie posiada plastiku. Papierek o zdanym egzaminie można sobie przy kontroli w d*pe wsadzić.

Jak koledze tak śpieszno do jazdy to niech sobie wyrobi nowy plastik za 80 zł i już. Jak nie to niech czeka. Będzie kombinował to przekombinuje i się zamiast 80zł zapłaci 300 zł. Zrobienie E przy pomyślnych lotach to kwestia jakiegoś miesiąca, góra dwóch. Czy to długo czy nie, to sprawa indywidualna.

Post Wysłano: 18 cze 2011, 0:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No nic CE już jeżdże kwestia teraz wyjeżdżenia. Dzięki za odpowiedzi, jak ktoś natrafi może na coś przydatnego to piszcie w temacie.
pozdr

Post Wysłano: 18 cze 2011, 11:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
Dostaniesz 50zł za brak dokumentu... Ale w lepiej powiedzieć że nie masz plastiku przy sobie...

Marix: jazda bez prawka a przekroczenie predkości to całkiem inna sprawa... ktoś może nie mieć prawojazdy i jezdzić lepiej od kogoś kto takie uprawnienia...

Przestępca nie posiadając pozwolenia na broń, może lepiej strzelać od policjanta. Strzela tylko po pijaku z kolegami do butelek i zawsze trafia. Twoim tokiem rozumowania, należy więc temu przestępcy dać zielone światło.

Uważasz, że przekroczenie prędkości o 50 km/h (wystarczy o pare sekund za późne hamowanie w terenie zabudowanym), to większe wykroczenie niż jazda bez prawa jazdy?

Post Wysłano: 18 cze 2011, 18:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Przestępca nie posiadając pozwolenia na broń, może lepiej strzelać od policjanta. Strzela tylko po pijaku z kolegami do butelek i zawsze trafia. Twoim tokiem rozumowania, należy więc temu przestępcy dać zielone światło.

Uważasz, że przekroczenie prędkości o 50 km/h (wystarczy o pare sekund za późne hamowanie w terenie zabudowanym), to większe wykroczenie niż jazda bez prawa jazdy?

Może nie chodziło tutaj o jazdę bez prawka jako nie posiadania uprawnień, tylko za jazdę bez plastiku. ;)

Post Wysłano: 19 cze 2011, 12:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak koledze tak śpieszno do jazdy to niech sobie wyrobi nowy plastik za 80 zł i już.
To kwestia tylko 80zł? Bo myślałem że dochodzą nowe badania, zdjęcia i być może coś jeszcze.
Ciekawe czy można teraz odkręcić to co podpisywałem o niewydaawaniu prawka.

Post Wysłano: 19 cze 2011, 22:18

Nikt Ci badań robić nie karze. Skoro jeździsz bez uprawnień to po co Ci badania :roll: ? Chłopie, weź się ogarnij, robisz sobie sam problemy. Wiesz, że musisz jeździć to trzeba było wziąć plastik i zrobić badania. Chciałeś przyoszczędzić to teraz kombinuj i trzep portkami w razie kontroli.

Post Wysłano: 19 cze 2011, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Ale jak nie ma plastiku tylko, a tak naprawdę zdał na daną kategorie to czego ma się obawiać?

Post Wysłano: 19 cze 2011, 23:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nikt Ci badań robić nie karze. Skoro jeździsz bez uprawnień to po co Ci badania :roll: ? Chłopie, weź się ogarnij, robisz sobie sam problemy. Wiesz, że musisz jeździć to trzeba było wziąć plastik i zrobić badania. Chciałeś przyoszczędzić to teraz kombinuj i trzep portkami w razie kontroli.
No akurat tak sie składa, że to wyszło w trakcie, nie planowałem od razu jazdy. Nie chciałem w ogóle przyoszczędzać bo nie są to nie wiadomo jak wysokie koszta... po prostu powiedziano mi, że szybko zrobie C+E i za jednym zamachem odbiorę ni moja wina że teraz nagle maja problem z terminami na jazdy i wszystko sie wydłuża. Skoro wiem teraz, że przeciągnie się to w czasie myślę nad wyrobieniem tylko nie wiem czy jest to teraz możliwe.