BAGie zaczyna kontrolowac wielkośc zbiorników w autach, które jeżdżą pod chłodniami twierdząc, że w moim przypadku 1360 w Volvie + 240 w chłodni = 1600 i ADR. Kilku przewoźników z mojego regionu już miało ten problem, na szczęście u mnie w firmie jeszcze takiego przypadku nie było. Prawnicy z DEKRY sprawdzali ten problem i podobno BAGie ma racje. Jak to naprawdę z tym jest? Z tego co się do tej pory orientowałem 1500 było na pojazd a nie zespół pojazdów, i co jeszcze śmieszniejsze nie patrzą ile masz paliwa tylko na całkowitą pojemnośc zbiorników!!
(...)Z tego co się do tej pory orientowałem 1500 było na pojazd a nie zespół pojazdów, i co jeszcze śmieszniejsze nie patrzą ile masz paliwa tylko na całkowitą pojemnośc zbiorników!!
Odkąd pamiętam, 1500 litrów było na zespół pojazdów.
_________________ Janusz Kastyk Ahoj, przygodo! Przygodo... ahoj? Wiozę się pomału... http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek
(...)Z tego co się do tej pory orientowałem 1500 było na pojazd a nie zespół pojazdów, i co jeszcze śmieszniejsze nie patrzą ile masz paliwa tylko na całkowitą pojemnośc zbiorników!!
Odkąd pamiętam, 1500 litrów było na zespół pojazdów.
Zgadza się.
Adasko87, 1500 l. było na jednostkę transportową, a nie na pojazd.
Przepisy zawarte w ADR nie mają zastosowania do przewozu:
a) paliwa znajdującego się w zbiornikach pojazdu i służącego do jego napędu lub do pracy jego wyposażenia, w związku z wykonywaniem operacji transportowej... .
[...]
Całkowita pojemność zbiorników stałych nie powinna przekraczać 1500 l. na jednostkę transportową, a pojemność zbiornika zamocowanego na przyczepie nie powinna przekraczać 500 litrów... .
[...]
jednostka transportowa (tzn. pojazd samochodowy bez przyczepy lub zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego i przyczepy/naczepy)... .
Pytałem dzisiaj ynszpektora z Wrocławia i potwierdził, że 1500l na jednostkę transportową(w tym przypadku czyt. pojazd członowy, czyli ciągnik+doczepa)
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 20 gości